שתף קטע נבחר

עונת הדיג: השינוי שצפוי בעולם הסקאוטינג

זרים מצוינים שיימכרו במחירים מגוחכים, קבוצות קורסות שמשחררות שחקנים עם פוטנציאל. משבר הקורונה פותח לעולם הסקאוטינג הזדמנויות חדשות ונדירות לשדרג מועדונים: "זה כמו בבורסה - מי שנכנס דווקא כשכולם בורחים יכול להרוויח"

שחקני הכדורגל לא עובדים כבר חודשיים. הם אולי עשו אימוני כושר ביתיים, ולאחרונה חלקם אפילו חזרו להתאמן על הדשא ללא מגע זה בזה, אבל העבודה האמיתית היא לשחק כדורגל, ואת זה אף אחד לא יודע בדיוק מתי יהיה אפשר לעשות שוב. עם זאת, במועדוני הכדורגל עדיין יש אנשים שעובדים במשרה מלאה ואלה הם אנשי הסקאוטינג וכל מי שקשור לשוק ההעברות.

 

מצד אחד יש בעולם ניתוח השחקנים קשיים עצומים, ובראשם היעדר האפשרות לצפות בשחקן מהיציע (בצפייה במגרש מתקבלת תמונה רחבה יותר מאשר על מסך), וגם העובדה הפשוטה שאף אחד לא יודע מתי בכלל יתקיים חלון ההעברות (כנראה מחידוש הכדורגל ועד סוף אוקטובר). מהצד האחר המעקב עדיין אפשרי, כיוון שהיום אפשר לצפות בכל משחק, מכל מקום ובכל זמן, בלחיצת כפתור, ומשבר הקורונה העולמי דווקא יכול להביא איתו הזדמנויות שלא היו קיימות בעבר.

 

  (איור: ליאו אטלמן)
(איור: ליאו אטלמן)

 

"גם פה מדובר כרגע רק בעבודה מהבית", אומר אלון חרזי, הסקאוט הראשי של מכבי חיפה. "במקור יש רשימות שחקנים כבר מתחילת העונה, ורצון לנסוע לצפות בהם משחקים בחודשים האחרונים של העונה, אבל רבים מהם לא רלוונטיים כי הסכומים השתנו. צריך לחשב מסלול מחדש. מצד שני, מישהו שעלה חמישה מיליון יורו אז אולי היום הקבוצה שלו בקריסה כלכלית ומוכנה למכור אותו בחצי מיליון. אלה הדברים שאנחנו צריכים לשים לב אליהם".

 

הגיוני בכלל לדבר עם שחקנים זרים, שבטח מפחדים לעבור למדינה אחרת עכשיו?

"גם ככה קשה להביא לפה שחקנים בגלל פחד, כי אנחנו בישראל, אבל המצב הנוכחי משנה התנהגות. אני שומע למשל שהרבה שחקנים משמעותיים, מובילים, רוצים לברוח מטורקיה. בעבר הם היו יכולים ללכת למקומות כמו אנגליה או סין ושם לקבל המון כסף. היום הכסף אולי חשוב, אבל כבר לא הכי חשוב אלא הבריאות. הדלתות למקומות מסוימים סגורות מצד המשפחה שאומרת 'מה פתאום לנסוע לספרד עכשיו'. מהבחינה הזאת ישראל יחסית במצב טוב. בכל מקרה, חוסר הוודאות יצר מציאות אחרת לגמרי, אבל הרבה פעמים בתוך כל הקושי מגיעות הזדמנויות".

 

מקצצים בעלויות ובסגל

והזדמנויות יש. קבוצות מסוימות מתפרקות או משחררות שחקנים בסיטונות. למשל ז'ילינה, אחת משתי הקבוצות הגדולות בסלובקיה, שהולכת לפשיטת רגל. לא מעט קבוצות בשווייץ הודיעו לשחקנים שלהן שהם יכולים למצוא יעד חדש ולעבור ללא תמורה, כשהבולטת ביותר היא אולי סיון, שהתירה את חוזיהם של תשעה שחקנים בכירים, כולל שמות גדולים יחסית כדוגמת האקסים של ארסנל יוהאן דז'ורו ואלכס סונג.

 

אלכס סונג (צילום: AP)
סונג. נחתך(צילום: AP)

 

ויש גם קבוצות גדולות יותר ועשירות יותר, שפועלות אחרת מבעבר. קבוצות מובילות במדינות שלהן לרוב מחזיקות בסגל רחב ומחפשות להשאיל חלק גדול מהשחקנים. הן היו משתמשות בהם כקלפי מיקוח להעברות אחרות או מקוות שהצעירים יצברו ניסיון בקבוצה קטנה יותר. היום רואים יותר ויותר דוגמאות של קיצוץ סגלים במטרה לחסוך עלויות ולהשאיר פחות שחקנים על מצבת השכר.

 

קבוצות בהולנד, דנמרק, בלגיה ושווייץ הכינו ברושורים אונליין, שם מוצגים השחקנים שהן מחפשות למכור, עם כמה משפטים על כל שחקן - רק הדברים הטובים כמובן - והנחיה ליצירת קשר למעוניינים לשמוע על התנאים הכלכליים. ברושורים כאלה, למשל של סטנדארד ליאז' ואנדרלכט, הגיעו לקבוצות בישראל.

 

את המידע על אפשרויות חדשות ושחקנים שמעוניינים למצוא קבוצה במקום אחר, כשישראל היא אופציה, מביאים פעמים רבות סוכני השחקנים. הם נמצאים בקשר עם סוכנים במדינות אחרות, שומעים מה קורה אצלם ומנסים לעניין את הקבוצות פה. עכשיו עבודת הסוכנים ירדה באופן משמעותי, כמובן, ולכך אפשר להוסיף עוד בעיה - אי־הוודאות גורמת כרגע לצמצומים כלכליים כבדים כך שרוב הקבוצות בישראל כלל לא רוצות לשמוע על ההזדמנויות שנוצרות.

 

ליאור רפאלוב (צילום: האתר הרשמי של אנטוורפן)
רפאלוב. חבריו מבלגיה יגיעו לליגת העל?(צילום: האתר הרשמי של אנטוורפן)

 

לוטשים עיניים לאפריקה

"כולם רוצים עכשיו שחקנים חופשיים", מספר הסוכן שלומי בן־עזרא, שמייצג בין היתר את מנור סולומון ויונתן כהן. "חלק מהקבוצות מוכנות לשלם לזרים עד 4,000 אירו לחודש בלבד, ולכן מחפשות בעיקר באפריקה, ובמקביל יש ניסיון למכור את השחקנים המצטיינים פה כדי שיהיה כסף לתקציב. יש גם רכבת הרים שלא נגמרת. הולכים לסגור עסקה ואז מתפללים שלא תהיה הודעה על גל שני של המחלה או שלא יפתחו ליגה אחרי שקבעו תאריך לחידוש שלה".

 

סוג השחקנים שיהיו פה ישתנה?

"לטעמי ההזדמנות הכי גדולה היא של השחקנים עצמם. בעצם יהיה פה כמו כוכב נולד בעונה הבאה, המון שחקנים ישראלים שיקבלו הזדמנויות. אם מאה שחקנים שלא בנו עליהם יקבלו הזדמנות, לא נתפוס איזה שניים־שלושה כוכבים? בכל מה שקשור לזרים, יש חשיבות גם לזמן שבו יחזרו לשחק. אם יפתחו פה את הליגה קודם, אנחנו יכולים להיות ביתרון על המון ליגות בסדר גודל שלנו".

 

אף אחד לא רוצה לשלם משכורת של שחקן שנמצא קבוע באירופה ולכן כולם לוטשים עיניים לאפריקה, שזה לא דבר רע בהנחה שיש קשרים טובים ויודעים לעבוד מול הסוכנים הנכונים. בחלק מהקבוצות הוציאו אנשי סקאוטינג לחל"ת, כמו שקרה בכל המשק, אבל לאלה שהשאירו אותם יכול להיות פה יתרון עצום.

 

טוני ווקאמה חוגג (צילום: עוז מועלם)
המשבר יביא לישראל את ווקאמה הבא?(צילום: עוז מועלם)

 

"מי שעושה סקאוטינג עכשיו יכול להביא מציאות", אומר סקאוט של אחת מקבוצות ליגת העל. "שחקנים שפעם לא היה אפשר לרכוש,

אולי רק לשאול, זמינים כרגע. לכן מי שמשקיע עכשיו, ומי שיחליט לא לסגור לגמרי את הכיס וכן יבצע החלטות נכונות, יכול להרוויח בגדול. זה כמו בבורסה שיש פרק זמן שכולם מנסים לברוח, אבל המרוויחים יכולים להיות אלה שחושבים הפוך, שמוצאים בזמן משבר דווקא מתי להיכנס, ולאיפה. לכן מי שמתעסק בכדורגל עכשיו אולי ירוויח בגדול כשכולם יחזרו להתעסק בכדורגל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איור: ליאו אטלמן
איך ייראה הסקאוטינג?
איור: ליאו אטלמן
מומלצים