שתף קטע נבחר

ונצואלה, החיסול בים ו"מבצע גדעון" להדחת הנשיא

ונצואלה הודיעה שחיסלה שמונה "שכירי חרב" שניסו להסתנן למדינה דרך הים. חייל אמריקני לשעבר טוען שהוא אחראי לניסיון הפלישה - ועומד מאחורי "מבצע גדעון" להפלת השלטון של ניקולס מדורו. לדבריו עשרות לוחמים שלו נמצאים בשטח. תחקיר AP: עריקים מתאמנים במחנות סודיים בקולומביה

אמריקני ששירת בכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב טוען שהוא אחראי ל"מתקפה שכשלה", שמטרתה להדיח את נשיא ונצואלה ניקולס מדורו. אתמול הודיעה ממשלת ונצואלה שהיא סיכלה ניסיון פלישה של "שכירי חרב טרוריסטים" שהגיעו בסירות מנוע מקולומביה. בהודעת הממשלה נמסר ששמונה מהם חוסלו ועוד שניים נעצרו.

 

האירוע היה בחוף של העיר לה גואירה, כ-50 ק"מ מהבירה קרקס. תומכיו של מדורו טוענים שמדובר בניסיון פלישה בתמיכת קולומביה וארה"ב. אנשי האופוזיציה משוכנעים שמדובר במתקפה מבוימת - שנועדה להסיט את תשומת הלב מהמשבר ההומניטרי החריף והממושך.

  (צילום: AP)
כוחות הביטחון של ונצואלה בחוף לה גואירה(צילום: AP)
 

האמריקני ג'ורדן גודרו וחבייר נייטו, לשעבר סרן בצבא ונצואלה, טענו שהם אחראים לניסיון הפלישה. בסרטון שפרסמו סיפרו השניים שהם עומדים מאחורי "מבצע גדעון" להדחת מדורו. לטענתם המבצע, שבמסגרתו חדרו פעילים שהפעילו השניים "למעמקי קרקס", נמצא בעיצומו. אין ראיות ללחימה בקרקס או במקומות אחרים במדינה. כאמור, השלטון בוונצואלה טוען שניסיון הפלישה הוא יוזמה של קולומביה בסיוע אמריקני.

 

גודרו ונייטו חיים בפלורידה, אך לא ברור היכן צולם הסרטון שפרסמו. לפי תחקיר של AP השניים מאמנים עשרות עריקים שעזבו את צבא ונצואלה במחנות סודיים בקולומביה. מטרת הפעילות היא לפלוש לוונצואלה, להביא לסוף שלטונו של מדורו ולמעצרו של המנהיג הסוציאליסט. ללא מימון וסיוע אמריקני, נראה שהסיכויים להביס את הצבא של מדורו קלושים.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גודרו ונייטו סירבו לשוחח אתמול עם AP אחרי שפרסמו את הסרטון שבו טענו שהם מבצעים "פוטש" נגד מדורו. בסרטון אמרו השניים: "פשיטה אמפיבית נועזת התבצעה מגבול קולומביה, היישר למעמקי קרקס. היחידות שלנו הופעלו בדרום ונצואלה, במזרח ובמערב המדינה".

 

גודרו אמר ש-60 מאנשיו עדיין נמצאים בשטח, וחלקם נמצאים בפיקודו של סרן אנטוניו סקוואה, שהשתתף בהתקוממות נגד מדורו בשנה שעברה. גודרו הוסיף שהוא מקווה להצטרף בקרוב למורדים, והזמין את אזרחי ונצואלה ואת כוחותיו של מדורו להצטרף למאמצים להפיל את שלטונו.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בראיון לפטריסיה פולאו, עיתונאית שעזבה את ונצואלה, מסר גודרו גרסאות סותרות על פעילותו. כמו כן טען שבעבר קיבל את תמיכתו של חואן גואידו – איש האופוזיציה שארה"ב וכ-60 מדינות בעולם הכירו בו כנשיא הזמני של ונצואלה. בהמשך איבד את התמיכה שלו.

 

גודרו הציג לפולאו מסמך בן שמונה ועמודים וטען שמדובר בחוזה שעליו חתומים גואידו ושני יועצים פוליטיים שלו. החוזה שנחתם במיאמי בחודש אוקטובר כולל עסקה בשווי 213 מיליון דולר, כך לפי גודרו. במסמך מסכימים הצדדים שהחברה שלו, Silvercorp USA, תספק "שירותיים כלליים". לא מצויין בחוזה מה בדיוק החברה אמורה לעשות.

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו (צילום: AFP)
נשיא ונצואלה ניקולס מדורו(צילום: AFP)
 

החייל לשעבר הציג הקלטה שמתעדת לכאורה את הרגע שבו הוא חתם על החוזה. "בוא נתחיל בעבודה!", אומר אחד האנשים שהוקלטו. לטענת גודרו הדובר הוא חואן גואידו, ששוחח איתו בשיחת ועידה בווידאו. גואידו טרם הגיב לטענות האחרונות של גודרו. בעבר הכחיש שחתם על חוזה לפלישה צבאית.

 

גודרו סיפר שגואידו ואנשיו לא שילמו לו פרוטה, ושמי שהעבירו לו כספים היו חיילים בצבא ונצואלה שלהם העניק ייעוץ. אותם חיילים גייסו תרומות ממהגרים שחצו את הגבול לקולומביה. "זה כמעט כמו פרויקט 'מימון המונים' - בשביל לשחרר את המדינה", אמר.

חואן גואידו נשיא האופוזוציה בונצואלה (צילום: רויטרס)
חואן גואידו(צילום: רויטרס)
 

גודרו ציין שכל דבר שהוא עשה היה חוקי, ושבכל מקרה הוא מוכן לשלם את המחיר על הצלת חייהם של אזרחי ונצואלה - בשם המאבק לדמוקרטיה. "כל חיי נלחמתי למען חופש. זה כל מה שאני יודע", אמר גודרו, שקיבל שלושה עיטורי גבורה על פעילויות בעיראק ואפגניסטן.

 

כשנשאל מדוע כוחותיו החליטו להגיע לאחד החופים המבוצרים ביותר בוונצואלה, סמוך לבירה קרקס וליד שדה התעופה הגדול במדינה, הוא הזכיר את קרב גאוגמלה, שבו ניסה אלכסנדר מוקדון לפגוע "בלבו של האויב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כוחות הביטחון של ונצואלה בחוף לה גואירה
צילום: AP
מומלצים