שתף קטע נבחר

בג"ץ מחכה להבהרות. נתניהו: "אם תתערבו - תובילו לבחירות"

לנוכח הביקורת מצד שופטי העליון יצטרכו הליכוד וכחול לבן להגיש את התיקונים להסכם הקואליציוני עד השעה 14:00. שני הצדדים הסכימו להתגמש על כמה סעיפים שסומנו בעייתיים. נתניהו במסר לשופטים: "ההסכם נבנה בקפידה, בחירות נוספות יהיו אסון"

  

 

במשך תשע שעות הציגו אתמול (שני) בבג"ץ העותרים נגד ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן את טיעוניהם - ונציגי המפלגות הסבירו את הרעיון שעומד מאחורי הסעיפים שסומנו כבעייתיים. בשל הביקורת שהתעוררה בקרב השופטים - המפלגות יצטרכו להגיש עד השעה 14:00 את התיקונים הנדרשים.

 בג
גנץ, חיות ונתניהו(צילום: אורן בן חקון, AP)

השופטים הפצירו בצדדים לשמור על הנוהג המקובל שלפיו גם האופוזיציה תקבל ועדות בראשותה - אך בליכוד ובכחול לבן סירבו והבהירו שהדבר עומד בתקנון הכנסת, וכי בממשלות אחדות בעבר האופוזיציה לא החזיקה בוועדות.

 

כמו כן, השופטים סירבו להתייחס לעתירה שעסקה בוועדה לבחירת שופטים וטענו שאין מקום לביקורת שיפוטית כל עוד היא לא הוקמה, אך הנציגים של נתניהו והליכוד ביקשו -באופן מפתיע - מהשופטים להכריע בכל זאת בנושא.

 

עם זאת, בליכוד ובכחול לבן הסכימו להתגמש בחלק מהנושאים בעקבות העתירות, בהן הגדרת תקופת החירום של הקורונה למשך חצי שנה, וכי קווי היסוד של הממשלה יוצגו לפני השבעתה. לאור הביקורת מצד השופטים על החוק הנורבגי המדלג, שלפיו יוכלו מרבית חברי הליכוד וכחול לבן (שיכהנו כשרים) להתפטר בשביל להכניס חברי כנסת נוספים, בליכוד החליטו לוותר על החוק.

 בג
השופטים בבית המשפט העליון(צילום: EPA)

שופטי העליון הבהירו לעותרים כי הם לא מתכוונים להתערב בנושאים שהחקיקה עליהם כבר החלה, בהם קיצור תקופת הכהונה של הכנסת לשלוש שנים, מודל של ממשלה דו-ראשית, ביטול הגבלת מספר השרים, חוק הגיוס, תקציב דו-שנתי ועוד.

 

שתי המפלגות סיכמו כי החקיקה הכללית לא תוקפא, בניגוד למה שסוכם בהסכם הקואליציוני, אך תינתן עדיפות לחקיקה שקשורה לקורונה. בנוסף, יצטרכו המפלגות להגיש לבג"ץ עדכון לסעיף שעוסק בהקפאת מינויים של בכירים לאחר שנשיאת העליון אסתר חיות שאלה "מה הקשר בין קורונה למינוי המפכ"ל?".

 

אמש פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו במסר לשופטי העליון, וניצל את הצהרתו על ההקלות הבאות למסר עבורם. "בדמוקרטיה מי שמקבל את הרוב הוא מוביל את העם", אמר נתניהו. "נבחרתי ברוב קולות, יש רוב עצום בעם שרוצה שאוביל את הממשלה שאנו עמלים להקים אותה. לא מן הראוי שגורם כלשהו, לא פקידות ולא שופטים בבית המשפט, יתערבו בדבר הבסיסי הזה של הדמוקרטיה". עם זאת, כמצוין מעלה, נציגו של נתניהו ביקש מהשופטים לפסוק בעניין הוועדה לבחירת שופטים.

 

נתניהו הוסיף כי "חשוב להוציא את הממשלה הזאת לפועל מיד. אנו עוד לא יודעים מה צפוי לנו, ואנחנו יודעים שניתקל עוד בהרבה קשיים ואתגרים. ההסכם עם כחול לבן נבנה בקפידה ובזהירות רבה מאוד, ולערער אותו על-ידי משיכת חלקים יכול לערער אותו. אם תהיה התערבות - זה מגדיל את הסיכוי שניגרר לבחירות בפעם הרביעית, דבר שיהיה אסון למדינת ישראל. אני מקווה שבג"ץ לא יעשה את זה".

 

"קודם מתחתנים ואחר כך מחזרים?"

11 שופטי העליון ימסרו את פסק הדין עוד לפני יום חמישי - היום האחרון של המנדט שניתן לכנסת - ובכחול לבן חוששים כי הדבר עלול למנוע מהממשלה לקום בסופו של דבר. "קיים חשש שהליכוד ייסוג ברגע האחרון - ונתניהו יפעל לגיוס 61 ממליצים מהכנסת", אמרו בכירים במפלגה. 

 

 

חיות הבהירה כי השופטים יעסקו בעתירות שעוסקות בהסדרים הקשורים לפעילות הפרלמנטרית, ואמרה כי היא מצפה להבהרות מהסעיפים שלא היו מספיק ברורים. נציג כחול לבן, עו"ד שימי בר און ה ודה כי ההסכם הקואליציוני אינו אופטימלי ואמר כי "בסופו של יום הצדדים התעלו על הסיטאציה הפוליטית והביאו עצמם לכדי מסמך שמכניס פחות או יותר את הרצון של הצדדים".

 

בראון ציין כי "בסיטואציה הזו הצדדים לא עברו אפילו את תקופת החיזור שלהם", והנשיאה חיות התלוצצה והגיבה: "זו כמו תוכנית בטלוויזיה? קודם מתחתנים ואחר כך מחזרים?". בראון ענה כי "עובדתית, הייתי מתאים את החיים הפוליטיים יותר להישרדות מאשר חתונה ממבט ראשון".


פורסם לראשונה 04/05/2020 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמוליק גרוסמן דוברות הכנסת, עמית שאבי
נתניהו ונשיאת העליון חיות
צילום: שמוליק גרוסמן דוברות הכנסת, עמית שאבי
מומלצים