שתף קטע נבחר

מעסיקים פרטיים בהתנחלויות: קבלנים מספסרים בפועלים פלסטינים

הצבא והמינהל האזרחי אוסרים על אנשים פרטיים להעסיק פועלים פלסטינים בהתנחלויות, וחברות הבנייה שכן מורשות לעשות זאת מספסרות באותם פועלים. "זה מסב לנו נזקים אדירים בנוסף לקשיים של הקורונה"

 

 

אנשים פרטיים ביהודה ושומרון אינם מורשים בימים אלה להעסיק פועלים פלסטינים בהתנחלויות, זאת בניגוד לחברות בנייה שכאן זכו לאישור. המעסיקים הפרטיים מתלוננים על חוסר שוויון, לטענתם, ומתריעים כי חברות הקבלן מספסרות באישורי הכניסה של הפועלים.

 

המעסיקים הפרטיים נוהגים לפי הנחיות משרד הבריאות, אך לא מקבלים את האישור מהצבא ומהמינהל האזרחי. "יש כאן אפליה ברורה", טוען עידן בן שמעון מכפר אלדד שבגוש עציון שנמצא בשלבי בנייה של ביתו. "איך זה שלקבלן מותר ולי לא. אנחנו רוצים לחזור לשגרה, אבל אין נהלים מסודרים".

 

יחד עם עידן יש תושבים נוספים שטוענים כי הם סופגים הפסדים כלכליים כבדים. "כל רגע שאני לא מתקדם עם הבנייה של הבית שלי אני משלם שכירות שלא תכננתי", סיפר אחד מהתושבים. "גם ככה הקורונה תקעה את המשק, אבל הביורוקרטיה לא נותנת לנו להתניע מחדש. אנחנו נקרוס".

 

מציאות זו יצרה תופעה מסוכנת ופסולה של ספסרות באישורי קבלן. "חברות קבלניות שיכולות להכניס פועלים באופן בלתי מוגבל כמעט, בכפוף להנחיות, החלו לספסר בפועלים", סיפר ל-ynet תושב שביקש להישאר בעילום שם. "מגיעים אנשים פרטיים ומשלמים בין 500 ל-800 שקלים לחברה הקבלנית על כל פועל כדי שיכניסו לו אותו. עכשיו הפועל לא עובד היכן שמוגדר לו, זה פוגע לו בזכויות וגם פוגע במעקב הביטחוני והרפואי סביבו".

 

ערן דגני, יו"ר כפר אלדד, אמר: "נוצר בישוב שלנו מצב מקומם, בו משפחות רבות תקועות בין שמיים לארץ בעיצומו של תהליך בניית ביתן, בעוד שהן נאלצות לשלם במקביל משכנתא, שכירות, ארנונה למגורים, וארנונה אדמת בניין. נוסיף לכך את העובדה שרבים נמצאים בחל"ת במקרה הטוב, ומובטלים במקרה הרע, ואת העובדה שהמצב הזה פוגע קשות גם בקבלנים ובפועלים שנותרו ללא הכנסה וללא עבודה, ובמיוחד בחודש הראמדן בו הוצאותיהם גדלות.

 

"הנהלת הישוב והתושבים ממש נלחמים כדי לשנות את המצב, אך לצערי נראה שמקבלי ההחלטות פשוט מנותקים מהשטח, ולפי שעה לא נמצא מבוגר אחראי שייתן פיתרון. נמשיך ללחוץ ולדרוש פיתרון עד שהמצב יתוקן".

אתר הבנייה בכפר אלדד , גוש עציון ()
אתר בנייה בכפר אלדד
 

הנהלים סביב העסקת פועלים על ידי אנשים פרטיים או חברות הם זהים. בשני המקרים צריך להציב שומר שישגיח על כל 10 פועלים. בשני המקרים נכנסים בשעה 7:00 ויוצאים ב-16:00 ואסור להסתובב.

 

אריאל אלמוג מהיישוב תקוע, שגם בונה את ביתו, הוסיף: "זה מצער מאוד שבשעה שכל המערכת מתגייסת על מנת לחזור לשגרה ולהקל על המצוקות הכלכליות של האזרחים, בצה"ל גוררים רגליים באופן שמסב לנו נזקים אדירים, נוסף על הקשיים של הקורונה. יש כאן אנשים על סף קריסה. זה נראה שהם תקועים בהנחיות הבריאות של לפני חודש.

 

"ענף הבנייה בארץ המשיך ללא הפסקה כל תקופת הקורונה, לא הגיוני שלא מאפשרים לנו לבנות, בוודאי עכשיו שהכל נפתח בהדרגה. החלוקה שעושים בין חברות מסחריות לבין אנשים פרטיים לא מובנת ומריחה לא טוב". בצר להם פנו התושבים לשרים נפתלי בנט ובצלאל סמוטריץ' שלטענתם מנסים לסייע וטענו כי יביאו את הדבר לדיון בממשלה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "בהתאם להנחיות משרד הבריאות אושרה כניסתם של פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון להתיישבות העובדים בסקטורים: בניין, חקלאות, סיעוד, תברואה וניקיון. זאת, בכפוף להתחייבות של המעסיק להסדיר את לינתם - שלא בהתיישבות. כמו כן, עבודה בהתיישבות תתאפשר רק במרחבים פתוחים ובאזורי תעשייה ולא באזורי מגורים. מעסיקים בהתיישבות שלא ידעו לעמוד בתנאים שהוצגו, לא יוכלו להעסיק את הפועלים הפלסטינים עד להודעה חדשה. נדגיש כי המדיניות נבחנת בכל עת בהתאם להערכת מצב ובכפוף להנחיות משרד הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים