שתף קטע נבחר

קשב וריכוז: פעולות פשוטות לחזרה לשגרה

החזרה לשגרה לא פשוטה עבור ילדים וגם עבור הורים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז. איך בכל זאת אפשר להתגמש ולהסתגל לשגרה החדשה? קיבצנו כמה המלצות לימים אלו

בחודשים אלו נעצרה שגרת חיינו ונדרשנו לשגרת חיים שונה מכל מה שהכרנו. עבור ילדים ומבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב מדובר היה באתגר של ממש. כעת, עם החזרה ההדרגתית לשגרה ופתיחת הגנים, מוסדות הלימודים ומקומות העבודה, שוב יש צורך להסתגל למציאות חדשה ומשתנה.

 

האתגר כרוך בצורך לשחזר את ההתנהלות טרם הקורונה, ובמקביל לקחת בחשבון את ההנחיות החדשות. למשל, הצורך לזכור לעטות מסכה בכל פעם שיוצאים מהבית אולי כבר הפך לדבר טריוויאלי עבור חלקנו, אך עבור ילדים עם הפרעת קשב שנוטים לשכוח משימות וחפצים באופן יומיומי, המשימה עלולה להיות מאתגרת.

 

ילדים (צילום: shutterstock)
להסביר לילדים מה הולך להיות(צילום: shutterstock)

בתוך האווירה המותחת, ילדים ומבוגרים בעלי הפרעת קשב נוטים לסגל לעצמם התנהגות טקסית נוקשה סביב פעולות יומיומיות אותן חשוב להם למלא כראוי. לדוגמה, ההתמודדות עם הצורך הגובר ברחיצת ידיים תבוא לידי ביטוי באמצעות שטיפה חוזרת שוב ושוב, באופן מוגזם שעלול להפריע לתפקוד היומיומי. כעת עם החזרה לשגרה, התנהגות חזרתית זו תפגע בתפקוד באופן נרחב יותר, למשל בלימודים.

 

קראו עוד:

זו הדרך ללמד ילדים לשחק לבד

המומחים מספרים: האתגרים בבית שלנו

רוצים ילדים עצמאיים יותר? הנה הפתרון

 

חלק מהילדים כבר אינם זוכרים כיצד חוו את השגרה הישנה, את ההליכה לגן בבוקר או את הישיבה בשיעור במשך 45 דקות, ולכן ירגישו כאילו הם נדרשים להמציא את הגלגל מחדש. במהלך התקופה בבית התאפשרה גמישות רבה בסדר היום, וכעת הילדים יצטרכו להתאים את עצמם לדרישות המציאות ולמסגרת הלימודית המחייבת. מצד שני, עבור ההורים - הדרישה היא כפולה: הם נדרשים לשחזר את השגרה לעצמם וגם לילדיהם, ובמקביל אולי גם להתמודד עם דאגות פרנסה שנוצרו בימים אלו.

 

איך בכל זאת נתמודד עם החזרה לשגרה לצד הפרעת הקשב?

 

להתניע מחדש

היזכרו בתקופה הקודמת טרם הקורונה, מתי הייתה שעת ההשכמה? מתי היינו יוצאים וחוזרים הביתה? מי הכין את הארוחות? מה הילדים היו אוכלים? המטרה היא להתכונן לקראת כל אותן מטלות קטנות של היום-יום שעומדות בפנינו - ההורים והילדים -  כדי שנוכל לשחזר את השיטות השונות שאפשרו לנו לתפקד לצד הפרעת הקשב.

 

עבור חלקנו אלו יהיו תזכורות או רשימות, אחרים יארגנו את חפציהם לצד הדלת או ייעזרו בסובבים. חשוב לזכור שאין שיטה אחת נכונה שעובדת עבור כולם. נסו להיזכר מה עבד עבורכם בשגרת היום שהייתה, ורוב הסיכויים שזה יעבוד גם הפעם. במידה ומה שעבד בעבר לא עובד מיד עם החזרה לשגרה זכרו שישנה תקופת הסתגלות ונסו לא לזנוח שיטות שלרוב מועילות, גם לאחר מספר ניסיונות.

 

אין שיטה אחת נכונה שעובדת עבור כולם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין שיטה אחת נכונה שעובדת עבור כולם(צילום: shutterstock)

לקחת את הזמן

עבור רובנו ההכנה לקראת השגרה צריכה להתבצע בצעדים קטנים ובהדרגתיות, אך עבור בעלי הפרעת קשב זה לא כל כך פשוט, שכן לעיתים הם נוטים לראות את העולם כ"הכל או כלום". במקרה של בעלי הפרעת קשב ההכנה צריכה להיות בעיקר מנטלית, ולכלול גם את האפשרות שייתכנו שיבושים בחזרה לשגרה, ובכך למזער את התסכול שעלול להתעורר בהמשך.

 

להקפיד על הטיפול

במהלך הסגר בבית בתקופת הקורונה מטופלים רבים עשו שינויים בטיפול, בהתאם לשגרה החדשה שנוצרה. זה הזמן לבחון את המצב החדש מול הרופא המטפל ולהתאים שוב את הטיפול למציאות החדשה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מפגשים מקוונים

חלק מתופעות ימי הקורונה דווקא הקלו על ההתמודדות של ילדים בעלי הפרעת קשב. בתקופה זו המפגשים התקיימו בעיקר ב"אונליין", ודווקא שיטת התקשורת הזו מאפשרת יותר גמישות עבור ילדים שנוטים למוסחות והיפראקטיביות, מכיוון שאפשר להתעסק בטלפון תוך כדי שיחה או "להיעלם מהמסך" לכמה רגעים. עם זאת, ייתכן וכעת ניכנס לתקופה חדשה ומעניינת, והפתרון שנוצר בימי הקורונה למפגשים דרך המסך יהפוך לחלק בלתי נפרד מחיינו בעתיד.

 

הכי חשוב לשמור על אופטימיות. דווקא עבור מי מאיתנו שמתמודדים עם הפרעת קשב כל חייהם, הצורך להתגמש ולהסתגל הוא מוכר היטב. תפקדנו בעבר, הצלחנו לתפקד גם לנוכח אתגרי תקופת הקורונה, ונצליח לבנות לעצמנו שגרה תפקודית ומספקת גם בעתיד.

 

ד"ר ליאור אלישר, פסיכיאטרית, מנהלת מרפאת הפרעת קשב למבוגרים במחוז צפון של הכללית, מירה בוקאי, מרפאה בעיסוק, M.Sc.OT, מרפאת בריאות הנפש למבוגרים, מרכז רפואי העמק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קחו בחשבון שיבושים שיהיו בהתחלה
צילום: shutterstock
מומלצים