שתף קטע נבחר

קורונה? הפלסטינים עסוקים בעיקר בסיפוח

ברשות נדחק העיסוק במגפה והוחלף בחשש מצעדים אפשריים של הממשלה המסתמנת. לישראל דרושים 3 צעדים להקטנת הסיכוי להתפרצות אלימה

 

Mahmoud Abbas  ()
אבו מאזן

מי שעוקב אחר התקשורת הישראלית והפלסטינית בשבועות האחרונים עלול לחשוב בטעות שמדובר בשני מרחבי שיח המתקיימים בפער גיאוגרפי או בזמנים שונים. השיח הישראלי ממוקד כמעט לחלוטין במגפת הקורונה ומתובל בניסיון להציג שיתוף פעולה עם גורמים אזוריים, לרבות הרשות הפלסטינית. בשטחים, מנגד, נדחק העיסוק בקורונה בהדרגה לטובת דיון נוקב באפשרות שישראל תפנה לקידום מהיר של סיפוח שטחים ביהודה ושומרון אם וכאשר תכונן ממשלת האחדות.

 

 

עם יציאתה ההדרגתית ממשבר הקורונה פוגשת ישראל זירה פלסטינית נפיצה מכפי שהייתה עד לפני שלושה חודשים. ברקע, שילוב בין שלושה גורמים. הראשון הוא הפגיעה בכלכלה הפלסטינית, שהיא הרכיב המרכזי שסייע בעשור החולף לייצוב ולמניעת "אינתיפאדה שלישית". השני הוא חשדנות גוברת שבחסות הקורונה זוממת ישראל לשנות את הסטטוס-קוו בהר הבית הסגור ובמערת המכפלה (אישור שר הביטחון להקמת מעלית במתחם תוארה על ידי הפלסטינים כביטוי לניסיון ההשתלטות עליו). הגורם השלישי, כאמור, הוא העיסוק הגובר בנושא הסיפוח, המלווה באמונה פלסטינית שישראל פועלת באישור מלא מצד וושינגטון.

 

לעת עתה, הרשות נוקטת זהירות רבה לנוכח אתגר הסיפוח. היא משגרת איומים חריפים לגבי אפשרות של נסיגה מכל ההסכמים המדיניים עם ישראל, אך נזהרת משבירת כלים כל עוד לא מקודמים מהלכים מעשיים.

 

ועדיין, ישנו איום פוטנציאלי כבר עתה: האווירה המשברית המתמשכת עלולה להתפרש על ידי גורמים שונים, בעיקר במנגנוני הביטחון ובפתח, כאור ירוק לקידום אלימות. כל זאת כשברקע נמשכים ביטויי הסתה נגד ישראל ולפיהם היא מכשילה טיפול של הרשות בחולים הפלסטינים, או אף מנסה במתכוון להפיץ את הקורונה ביהודה ושומרון. הדבר נענה עד כה בתגובה ישראלית רפה בתחום התודעה וההסברה, מבלי שמוצגת לציבור הפלסטיני האמת לגבי הסיוע שמושיטה ישראל.

על מנת להימנע מתרחישי קיצון של התפרצות גל אלימות או התפרקות הרשות, מומלץ לישראל לנקוט כמה מהלכים. הראשון הוא שמירה על יציבות מרקם החיים והכלכלה ברשות, תוך הימנעות בשלב הנוכחי ממהלכי "ענישה" ובראשם קיזוז כספי מסים. משבר כלכלי חריף בעת הנוכחית משמעו התרחבות אפשרית של מעגל המשתתפים באירועי אלימות נגד ישראל.

 

שנית, חיוני שישראל תימנע בטווח הקרוב משינוי הסטטוס-קוו באתרים רגישים, במיוחד בהר הבית, מאחר שפלסטינים רבים חוששים שבחסות המגפה מתכננת ישראל להאריך את סגירת המתחם, לצמצם את תפילות המוסלמים ולהרחיב את אלה של היהודים.

 

כמו כן מומלץ לשגר אזהרה חריפה לחמאס בדבר קידום טרור ביהודה ושומרון, נושא שלא נכלל במסגרת "ההסדרה" או "ההבנות" שגובשו בהקשרי הרצועה. חמאס מעריכה שהמציאות הרגישה המלווה בעוינות גוברת כלפי ישראל יכולה להוות הזדמנות לפעולה מבלי להסתכן בהסלמה בעזה. הדבר מחייב אפוא הבהרה ישראלית שלפיה המשך הרגיעה הביטחונית בעזה והסיוע האזרחי הנרחב שמושט לה מותנה גם במתרחש ביהודה ושומרון.

 

בשלב זה לא ברור לישראל או לפלסטינים אם רעיון הסיפוח אכן יקודם, בעיקר נוכח התלות בהתפתחויות הפוליטיות הפנימיות. בתרחיש של קידום מהלכים בהקשרי הסיפוח - גם אם הצהרתיים או חקיקתיים בלבד - תצטרך ישראל להיערך להתפתחות אתגר אסטרטגי מכיוון הזירה הפלסטינית. לאחר עשור שבו הועלו התרעות רבות על שינוי דרמטי בזירה הזאת, ולא התממשו בסופו של דבר, עלולה הפעם להתרחש תפנית דרמטית.

 

  • מיכאל מילשטיין הוא ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב, ורכז פרויקט המאבק נגד אלימות ופשיעה בחברה הערבית בישראל במכון ה-INSS

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים