שתף קטע נבחר

אושר חוק הרוטציה לממשלת אחדות, נתניהו צפוי לקבל היום את המנדט

נסללה הדרך להקמת הממשלה ה-35 של ישראל: 72 ח"כים הצביעו בעד לעומת 36 שהתנגדו להצעת חוק יסוד: הממשלה. הליכוד מחתים ח"כים, בהם מכחול לבן, על בקשה לנשיא להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על נתניהו לקראת ההשבעה ברביעי הבא. עתירה ראשונה לבג"ץ נגד אישור החוק

 

 
ניתן האישור להקמת ממשלת החילופים של בנימין נתניהו ובני גנץ: אחרי הדרמה הלילית שנפתחה עם דחיית כל העתירות בבג"ץ נגד הטלת הרכבת ממשלה על חבר כנסת שמואשם בפלילים ונגד ההסכם הקואליציוני - אישרה הבוקר (חמישי) מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק יסוד: הממשלה ברוב של 72 תומכים מול 36 מתנגדים. ynet העביר בשידור חי את הדיון בכנסת.

 

בעקבות כך החלו בליכוד להחתים את כל חברי הקואליציה המסתמנת, ובכללם חברי הכנסת של כחול לבן, על בקשה לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין להטיל את המנדט להרכבת הממשלה על ראש הממשלה בנימין נתניהו. בהמשך היום צפוי נתניהו לקבל את המנדט להרכבת הממשלה ה-35, והשבעתה מתוכננת ליום רביעי הבא.

 

מיד לאחר ההכרעה במליאת הכנסת, עתרה התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בדרישה לביטול התיקון לחוק יסוד: הממשלה שמסדיר עיקרון של ראש ממשלה חלופי בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן. בהחלטת בג"ץ בעתירות הקודמות, הודגש כי הוא לא מתערב בנושא מכיוון שמדובר בשלבי חקיקה. גם מרצ הודיעה שתעתור לבג"ץ נגד החוק.

 

מליאת הכנסת אישור חוק הרוטציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
ראש הממשלה נתניהו בכנסת, היום(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

מליאת הכנסת אישור חוק הרוטציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
חברי כנסת גנץ ואשכנזי(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת אישור חוק הרוטציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת, היום(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
במקביל אישרה המליאה בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 71 חברי כנסת שהצביעו בעד לעומת 37 מתנגדים את הצעת חוק ממשלת חילופים, שכוללת את תיקון חוק מימון מפלגות, כך שגם סיעת "דרך ארץ" של חברי הכנסת יועז הנדל וצבי האוזר תוכל לקבל מימון מפלגות.
 
יו"ר יש עתיד-תל"ם, ח"כ יאיר לפיד, אמר בתגובה להחתמות: "בני גנץ וגבי אשכנזי מחתימים עכשיו את חברי הכנסת שלהם על המלצה לנשיא למנות את נתניהו לראש ממשלה. מעולם לא רימו מעטים כל כך, מצביעים רבים כל כך, מסיבות עלובות כל כך".
 
מלשכת בית הנשיא נמסר בנוגע לנוהל הגשת החתימות כי עד הלילה בחצות רשאים 61 חברי כנסת (לכל הפחות) לבקש מנשיא המדינה, בכתב, להטיל את את התפקיד על חבר כנסת מסוים, ובלבד שהסכים לכך בכתב. על הבקשה לכלול חתימות מקוריות של 61 חברי כנסת, וכן עליה לכול הסכמה בכתב של המועמד עליו מתבקש נשיא המדינה להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה.
 
מבית הנשיא נמסר כי "חתימתם של חברי הכנסת היא בעלת משמעות חוקתית, ולכן, לאחר קבלת הבקשה יפרסם בית הנשיא באתר האינטרנט של בית הנשיא הודעה, לפרק זמן קצוב שייקבע בה, על הגשת הבקשה, ובה רשימת חברי הכנסת החתומים עליה. ככל שלא תעלה טענה מצד חברי הכנסת החתומים על הבקשה בדבר כשרות חתימתם כמו טענה לפיה הם לא חתמו על הבקשה או שחזרו בהם טרם הגשת הבקשה לנשיא, יטיל הנשיא את הרכבת הממשלה על חבר הכנסת שצוין בבקשה".
יריב לוין  וחילי טרופר החלו בניסוח קווי יסוד לממשלה ()
השר לוין וח"כ טרופר. מתחילים לנסח את קווי היסוד של הממשלה

התנועה לאיכות השלטון עתרה כאמור לאחר ההכרעה בכנסת לבג"ץ, בדרישה לבטל את התיקון לחוק יסוד: הממשלה שמסדיר עיקרון של ראש ממשלה חלופי. בעתירה נטען כי "מדובר בהסכם הטומן בחובו רמיסה שיטתית של שיטת המשטר הדמוקרטית בישראל ופגיעה חסרת תקדים בעצמאותה של הכנסת, תוך הכפפתה באופן כמעט מלא לרצון הממשלה, עד כדי אובדן גמור של סמכויות החקיקה והפיקוח". יו"ר התנועה, עו"ד אליעד שרגא, אמר: "יש פה ניסיון בוטה למוטט את יסודות הדמוקרטיה הישראלית, והכול כדי לאפשר לאדם אחד להימלט מאימת הדין".

 

 

בשל הביקורת מצד בג"ץ על הרוב הנדרש לפיזור הכנסת, הוועדה המיוחדת לחקיקת חוקי היסוד דנה מוקדם יותר גם בהפחתת מספר הח"כים ל-70 במקום 75, ובמקביל אישרו חברי הכנסת את חוק הרוטציה, שקובע כי באמצע הכהונה יתחלפו ראש הממשלה בנימין נתניהו ובני גנץ בתפקידים, והוגדרו השרים וסגנים לפי גושי הליכוד וכחול לבן.

 

התיקון שהוצע מגדיר גם את האפשרות למנות או לפטר שרים וסגני שרים, דבר הנתון לראש הממשלה או לראש הממשלה החלופי, בהתאם לזיקות שלהם אליו, וייקבע המנגנון שיאפשר לשני שרים לכהן במשרד אחד.

 

על פי הצעת החוק, הסמכות של ראש הממשלה בפועל לפזר את הכנסת טעונה הסכמה מראש של ראש הממשלה החלופי. בנוסף, התיקון נוגע גם למקרים שבהם ראש הממשלה המכהן בפועל מוביל להקדמת הבחירות לכנסת, הדבר ייראה הדבר כאילו התפטרה הממשלה כולה והולכים לבחירות.

בנימין נתניהו בני גנץ (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו ובני גנץ(צילום: רויטרס)
 

בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו ויו"ר כחול לבן גנץ הודיעו שלאחר השלמת החקיקה, הממשלה החדשה תושבע כאמור ביום רביעי בשבוע הבא. 

 

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, כתבה אתמול בפסק הדין כי "אף שבחינת שיקול הדעת של חברי הכנסת הפועלים היא אפשרית מבחינה מושגית, מקובלת עלינו עמדת היועץ המשפטי לממשלה והייעוץ המשפטי לכנסת לפיה התערבות בשיקול דעת זה מוגבלת למצבים חריגים ונדירים ביותר ולנסיבות קיצוניות בלבד. המקרה שלפנינו אינו נמנה עמם".

 

"המסקנה המשפטית שאליה הגענו", הוסיפה חיות, "אין בה כדי להמעיט מחומרת האישומים התלויים והעומדים נגד חה"כ נתניהו בעבירות על טוהר המידות, ומהקושי הנגזר מכהונה של ראש ממשלה הנאשם בפלילים. אולם תוצאה זו היא פועל יוצא של הדין, משאמרנו זאת - נאמר גם שחזקת החפות עומדת לו".


פורסם לראשונה 07/05/2020 08:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וגנץ חותמים על ההסכם הקואליציוני
מומלצים