שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

לאירופה דרושים: רומנים. והם נוהרים אליה, גם עכשיו

גם בזמן הקורונה נסעו עשרות אלפי עובדים עונתיים מרומניה למערב היבשת כדי לקטוף יבולים, לטפל בקשישים – ולשלוח מיליארדי אירו הביתה, לארצם הענייה. ברומניה יודעים שהפועלים קשי-היום זקוקים לכסף, אבל פוחדים שמפקירים אותם: "אסור שיקבלו יחס של עבדים"

הביקוש במערב אירופה לעובדים זרים מרומניה גבוה למדי בימים אלה, כשברקע הצורך במערב היבשת בעובדים שיסייעו לחקלאים ויועסקו בסוכנויות של מטפלים-בקשישים, המתמודדים עם עומס גדול. "העובדים העונתיים – אלה שנוסעים כדי לעבוד זמן קצר בלבד בעבודה המיועדת להם – הם רק מיעוט מקרב המהגרים הרומנים למערב אירופה, אבל בשבועות האחרונים רואים אותם יותר ויותר", אומר הסוציולוג יוליאן סטנסקו מהמכון לאיכות החיים בבוקרשט.

 

משבר הקורונה – עוד מהעולם:

בעקבות קפטן טום: גיבורת מלחמה מגייסת תרומות

ג'ונסון: נתחיל בהקלות בסגר בשבוע הבא

בית ספר כמו נמל תעופה: סין אחרי הקורונה

באמזונס מתחננים לעזרה מהעולם: "אנחנו סובלים"

 

רומניה האיחוד האירופי דגל דגלים (צילום: shutterstock)
מיליארדים בשנה מעובדים עונתיים. רומניה והאיחוד(צילום: shutterstock)

רומניה עובדים עונתיים מגיעים ל אוסטריה וינה (צילום: רויטרס)
עובדים רומנים מגיעים לאוסטריה(צילום: רויטרס)

כמו ממשלות אחרות באירופה, ממשלת המיעוט הליברלית של רומניה הקשיחה את ביקורת הגבולות שלה ועצרה את הטיסות לרבות ממדינות האיחוד האירופי באמצע מרץ כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה, אבל בעקבות קריאות מבית ולחץ מצד שכנותיה באיחוד האירופי הזקוקות לידיים עובדות החליטה הממשלה בבוקרשט להחריג את העובדים העונתיים מאיסור הנסיעות. רומניה היא אחת המדינות העניות ביותר באיחוד, ועבודות עונתיות שכאלה הן דרך נוחה עבור תושבים בה להרוויח כסף.

 

מאז תחילת אפריל נסעו עשרות אלפי עובדים רומנים בטיסות צ'רטר שאורגנו על-ידי סוכנים ואושרו על-ידי הממשלה לגרמניה ולבריטניה כדי לעזור לאסוף יבולים, למשל אספרגוס ופירות. בסך הכול, יותר מארבעה מיליון רומנים – כחמישית מאוכלוסיית רומניה – עובדים בחו"ל ושולחים בחזרה הביתה את הכסף שהם מרוויחים כדי לפרנס את משפחותיהם. בשנה שעברה לבדה שלחו עובדים רומנים למשפחותיהם במצטבר 7.2 מיליארד דולר – כמעט שליש יותר מההשקעות הישירות של משקיעים זרים ברומניה.

מיצג החופות השחורות של ענף האירועים בכיכר רבין בצל משבר הקורונה (צילום: AFP)
עובדים עונתיים מחכים במגרש החניה של נמל התעופה בקלוז'-נאפוקה בדרכם למערב היבשת(צילום: AFP)

מיצג החופות השחורות של ענף האירועים בכיכר רבין בצל משבר הקורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מיצג החופות השחורות של ענף האירועים בכיכר רבין בצל משבר הקורונה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"אנחנו עוזבים כי אנחנו צריכים, זה לא קל לנו", אמר לסוכנות הידיעות AFP עובד עונתי אחד, בן 35, שביקש להישאר בעילום שם. הוא נמנה עם קבוצה של גברים ונשים מכל הגילים – שזופים ועוטים מסכות-פנים מאולתרות – שהתכוננו לעלות לטיסה מנמל התעופה אנרי קואנדה בבוקרשט. כל אחד מהם נשא כבודת-יד לשלושת החודשים שבהם ישהה בבריטניה. הם מיועדים לטפל שם בכרמי-ענבים.

 

אחד ממארגני הנסיעה נשמע מבקש מעת לעת מקבוצת העובדים העונתיים לשמור על מרחק זה מזה בנמל התעופה. "אני עושה את זה כבר הרבה זמן, אבל עכשיו זה נראה שונה", אומר יונל, שכבר שבע שנים יוצא מעת לעת לעבודות עונתיות בחו"ל. "יש תחושה מוזרה. השארתי את הילדים ואת ההורים שלי בבית". טינקה בת ה-22, שהחלה לעבוד בחו"ל השנה, אומרת: "זה לא היה קל, אבל לא הייתה לי ברירה".

 

"כמו עבדים במטעים"

מעבר לטיסות הצ'רטר לבריטניה ולגרמניה, רומניה גם מנהלת משא ומתן עם אוסטריה בניסיון להסדיר שירות של רכבות-לילה שיביאו עובדים רומנים לאוסטריה כדי לטפל בקשישים בבתיהם. העובדים ממרכז אירופה וממזרחה – כ-65 אלף מספרם – הם עמוד השדרה של הטיפול הביתי בזקוקים לסיוע באוסטריה. העובדים האלה יכולים להרוויח בעבודה זו כ-1,300 אירו בחודש – בערך פי שניים מהשכר הממוצע ברומניה.

 

"הרבה משפחות נעזרות בנשים שמטפלות בקשישים באוסטריה", מספרת דליה לופ מארגון EuropaJob, המגייסת עובדים לעבודות כאלה כבר כמעט עשור. "בלי עבודה כזו הם לא היו יכולים להחזיק את המשפחות שלהם ולשלוח את ילדיהם לבית הספר. אם תנועת העובדים הזו תיעצר – זה יגבה מחיר גם מכלכלת רומניה".

רומניה עובדים עונתיים מגיעים ל אוסטריה וינה (צילום: רויטרס)
"להציע להם עתיד ברומניה, שלא יעזבו". עובדים רומנים מגיעים לווינה(צילום: רויטרס)

אחרי קריסת הקומוניזם לפני כ-30 שנה נסגרו ברומניה מפעלים רבים והאבטלה גאתה. "עבור מקבלי ההחלטות ברומניה – תהיה נטייתם הפוליטית אשר תהיה – תמיד היה קל יותר לייצר את העובדים האלה מאשר להנהיג מדיניות של מלחמה בעוני באמצעות השקעות", אומר סטנסקו.

 

בשבועות האחרונים תהו פוליטיקאים מהאופוזיציה בקול רם אם העובדים הרומנים הנשלחים כעת לחו"ל יהיו בטוחים, ומתחו ביקורת על כך שהממשלה מתירה לאנשים "לקבל יחס של עבדים במטעים". רק בשבוע שעבר הודיע משרד החוץ הרומני שכ-200 פועלים רומנים העובדים במשחטה בגרמניה אובחנו כנשאים של הנגיף. קודם לכן בחודש שעבר נפוצו בטלוויזיה וברשתות החברתיות ברומניה תמונות של כ-2,000 עובדים עונתיים רומנים מחכים זה בצמוד לזה במגרש מכוניות עמוס בנמל תעופה בקלוז'-נפוקה שבצפון-מערב רומניה, והתמונות הללו עוררו תרעומת.

רומניה עובדים עונתיים מגיעים ל אוסטריה וינה (צילום: רויטרס)
קבלת פנים אוסטרית בבגדים מסורתיים לעובדים המגיעים לווינה(צילום: רויטרס)

"בהתחלה היו כאן בעיות ארגוניות, אבל הן תוקנו עם הזמן", טען הנשיא קלאוס יוהניס במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר. "זו הבחירה של העובדים, ואנחנו חייבים לחשוב כיצד אנחנו יכולים להציע להם עתיד ברומניה כדי שהם לא יעזבו".

 

ויקטור נגרסקו, חבר סוציאליסט בפרלמנט האירופי, קרא לנציב פניות הציבור האירופי לוודא שזכויותיהם של אזרחי רומניה מכובדות. "העובדים העונתיים מרומניה אינם עבדים", אמר. "כבוד האדם ובריאותו אינם נתונים למשא ומתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רומניה והאיחוד האירופי. "עוזבים כי צריכים"
צילום: shutterstock
מומלצים