שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

בכיר במשרד הבריאות: "חסינות עדר בישראל? קשקוש"

בריאיון לאולפן ynet סיפר מזכיר צוות הטיפול במגפות, ד"ר טל ברוש, על ההיערכות לגל שני של התפרצות הקורונה: "זה לא נגמר, הנגיף כאן ולא ייעלם". לדבריו, אין להסיק שהציבור מחוסן היות שלא ידוע אם רובו כבר נדבק. על הבדיקות הסרולוגיות: "משרתות דברים מסוימים". על פתיחת מערכת החינוך: "בלי אשליות - יהיו הדבקות"

  

 

מזכיר הצוות לטיפול במגפות במשרד הבריאות, ד"ר טל ברוש, סיפר היום (ה') בריאיון לאולפן ynet על היערכות המערכות לגל שני של התפרצות נגיף הקורונה. "אף שבבתי החולים לא נמצאים כרגע הרבה חולים חדשים - זה לא נגמר", הוא אמר. לדבריו, "אין לצפות לכך שאחוז גדול ממדינת ישראל נדבק, ולכן כל נושא חסינות העדר - שיש אוכלוסיה ענקית בישראל שנדבקה ולא יכולה להידבק יותר - הוא קשקוש".

 

"הלוואי שבעוד חודש או חודשיים המצב יהיה שקט, אבל בינתיים אנחנו יודעים שהנגיף מצא בקהילה - והוא לא צפוי להיעלם בשום צורה", אמר ד"ר ברוש. "אנחנו מצפים שיהיו עוד הדבקות ועוד חולים, השאלה היא הכמות של ההעברה הזאת".

ישראל חוזרת לשגרה במשרד הבריאות נערכים לגל שני ד
"שלא יהיו אשליות - יהיו הדבקות". ד"ר ברוש(צילום: משי בן עמי)

 

- איך נערכים לגל שני?

"כרגע ההיערכות לא משתנה בבתי החולים. מערכת הבריאות פתחה את עצמה לחזרה לשגרה בצורה יחסית מלאה". ד"ר ברוש סיפר כי המערכת חוזרת לעשות את מה שהפסיקה בחודשים האחרונים - טיפולים אמבולטוריים, טיפולים אלקטיביים וניתוחים. "אני מניח שהרבה אנשים שחששו, לא כל כך בצדק, מלהגיע לבתי חולים, יגיעו לבתי החולים ולקופות החולים ויקבלו טיפול למחלות הכרוניות שלהם. במקביל, המערכת משאירה את כל מה שהיא בנתה ועשתה בחודשים האחרונים. המחלקות לטיפול בחולי קורונה נשארות, והנהלים וציוד המיגון נשארים. כל הדברים שנבנו בצורה כל כך יפה וטובה נשארים ומוכנים למצב של עלייה, כולל עלייה מאוד מאוד גדולה".

  

  

 

- אי אפשר שלא להתייחס לחזרה של המשק לשגרה. תוך כמה זמן אתם מצפים שהמספרים ישתנו לרעה?

"קשה לדעת ובשביל זה צריך להיות כל הזמן במעקב. אני חושב שנראה הדבקות, אבל לא עלייה מטאורית במספר החולים. לא ניראה כמו צפון איטליה בעוד שבועיים. הרבה אנשים מתקהלים ונכנסים לחנויות, אבל יש איזו זהירות כללית של האוכלוסיה - אני רואה שאנשים לא נצמדים אחד לשני, עוטים מסכות וכן הלאה.

 

"הלוואי שגם הקיץ יהיה לטובתנו, אנחנו לא יודעים את זה", המשיך ד"ר ברוש, "אני מקווה שהעלייה בטמפרטורות וזה שאנשים יהיו יותר בחוץ, יפתחו חלונות והמרחבים יהיו מאווררים - יורידו את מכות ההדבקות. המערכת בנויה כמו אקורדיון, היא יכולה לטפל כרגע בחולים בודדים שיטפטפו, שאני מקווה שזה מה שיקרה וסביר להניח שזה מה שיקרה. יהיו הדבקות, שלא יהיו אשליות, שנגיד הילדים יחזרו לבית ספר ולא יהיו הדבקות".

 

"בדיקות סרולוגיות? משרתות דברים מאוד מסוימים"

ד"ר ברוש התייחס להצטיידות של מדינת ישראל בבדיקות שנועדו לגלות אם מישהו כבר חלה בנגיף - נשא אותו והחלים. "הבדיקות הללו הן לא עניין דתי, לא צריך להאמין. הן משרתות דברים מאוד מסוימים". לטענתו, "הבדיקה הסרולוגית כמעט ולא עוזרת לאבחן מישהו עם קורונה. אם למישהו עולה החום והוא משתעל ומגיע אליי אחרי יומיים של מחלה - הבדיקה הסרולוגית די חסרת ערך עבורו. הבדיקה המתאימה בשביל לאבחן קורונה לאותו בן אדם היא בדיקת ה-PCR או בדיקת המטוש שאנו לוקחים מהאף ומהפה. הבדיקה הסרולוגית טובה לדעת האם בן אדם נדבק בקורונה מינימום שבועיים קודם. אז הבדיקה מתחילה להיות איכותית. היא טובה לא בשביל הבן אדם הבודד שיקבל אותה אלא בשביל המערכת, כדי להבין כמה אנשים נדבקים".

 

עוד סיפר ד"ר ברוש כי צוות רפואי יוצא למהלך של בדיקות סרולוגיות בבני ברק. "אני מקווה שנלמד הרבה על היקף ההדבקה בתוך העיר, אבל שוב, זה לא משהו שמשרת אדם עבור הידיעה אם הוא חולה כרגע או לא".

 

- אתה יודע לומר כמה אנשים נדבקו ואולי מחוסנים?

"אנחנו לא יודעים וגם לא נדע את זה עד שלא נעשה סקר סרולוגי. אנחנו יודעים את מספר האנשים שאובחנו, אבל אנחנו משוכנעים שעל אותם 16 אלף בני אדם יש עוד כמות של אנשים שפספסנו אותם - לא אבחנו אותם, הם לא הגיעו לשלב האבחנה, לא הייתה להם בכלל מחלה. כמה הם? האם זה פי 2? פי 5? פי 10? אנחנו מתקשים לומר, סקר סרולוגי יכול לתרום". לדעתו של ד"ר ברוש, לא מדובר ביותר מפי 5 או 10 יותר ממה שכבר אובחן.

 

"אין לצפות שאחוז גדול ממדינת ישראל נדבק, ולכן כל נושא החסינות עדר, שיש אוכלוסיה ענקית בישראל שנדבקה ולא יכולה להידבק יותר, הוא קשקוש. זה פשוט בלתי אפשרי. ייתכן שבקהילה מאוד קטנה, נגיד בבני ברק, בשכונה מסוימת או בבניין מסוים, היו כל כך הרבה הדבקות שכבר הגענו ל-80%-60 אנשים שנדבקו, בוודאי בתוך משפחות מסוימות, ואז אותה משפחה מחוסנת".

 

 

שוק תלפיות בחיפה נפתח בצל הקורונה (צילום: אחיה ראב
"אנשים נזהרים". שוק תלפיות בחיפה(צילום: אחיה ראב"ד)

פתיחת שוק מחנה יהודה בצל הקורונה (צילום: יעל פרידסון)
פתיחת שוק מחנה יהודה בצל הקורונה(צילום: יעל פרידסון)

קניון עופר ברחובות נפתח בצל הקורונה (צילום: רועי עידן)
חוזרים לקניות, בלי לחבק סבים וסבתות. קניון עופר ברחובות(צילום: רועי עידן)

 

- אתה יכול להרגיע את ההורים שחוששים לשלוח את ילדיהם לגנים ולבתי הספר?

"נחזור אחורה לדברים שאמרנו בשבועות הראשונים של המחלה, שהם לא השתנו: מדובר במחלה שבסך הכול, ברוב המקרים, היא מאוד קלה. במיוחד בילדים, אחוז המקרים שמייצרים מחלה קשה בילדים הוא מאוד מאוד מאוד נמוך. לפחות לגבי אוכלוסיית הילדים הבריאים שחוזרים כרגע לביה"ס, אנחנו לא מדברים על סיכונים שהם שונים מהותית מלשלוח את הילד בעונת השפעת לבית הספר. אני לא רוצה לזלזל בסיכון - הוא בהחלט קיים, הוא בעצם הסיכון להדביק את ההורים, הסבים והסבתות ושאר האנשים החולים והמבוגרים בקהילה שעבורם המחלה יכולה להיות קשה וקטלנית. לגבי הילד שלי, שאני מקווה שיחזור סוף סוף לבית ספר בשבוע הבא, אני לא מאוד מוטרד. אני כמובן לא מעוניין שהוא יידבק בקורונה ואף הורה לא מעוניין שהילד שלו יידבק, אבל אני לא חושב שיש לנו ברירה. זה איזשהו סיכון".

 

ד"ר ברוש הוסיף כי "אפשר לפגוש את סבא וסבתא - אבל אי אפשר לנשק אותם. אנחנו עדיין לא מחזירים את המצב לקדמותו. יש תחושה שהכל חוזר לנורמה, אבל לא. סבא וסבתא יכולים להיפגש, לשבת רחוק בגינה עם הנכד, לעטות מסכה. הנגיף מדבק במגע של פנים אל פנים. אפשר לעשות הכול, אבל בזהירות. אנחנו צריכים ללכת לאט לאט ולראות מה קורה בעוד שבוע, שבועיים, שלושה. לראות אם המצב חביב כמו שהוא כרגע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משי בן עמי
ד"ר טל ברוש
צילום: משי בן עמי
מומלצים