שתף קטע נבחר

בואו נעשה את השינוי ביחד

פגשנו את משפחת מרלינג במסגרת פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, ושמענו מהם עד כמה קשה למשפחה לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה. אורלי פיינה דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה של אסם נסטלה ומנטורית צוות "חיים מאוזנים - חיים טובים" הגיעה לבקר את המשפחה עם שלל עצות שיכולות לעזור לכולנו

בשיתוף אסם נסטלה

 

 

השבוע (ג') פגשנו את משפחת מרלינג, במסגרת פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה. ההורים - דקלה וישי - סיפרו על הקושי לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה במסגרת המשפחתית. הילדים מעדיפים לאכול רק ממתקים, את קופסאות האוכל שמכינים להם לבית הספר הם מחזירים מלאות, ואת האוכל הטעים שמבשלים עבורם, הם לא מוכנים לטעום.

 

"יכול לעבור יום שלם, שכל מה שיאכלו בו יהיה מתוק. לפעמים אנחנו לא קמים יחד, אחריהם ואני רואה את כל ארון המתוקים בחוץ", סיפרה דקלה, וישי הוסיף במעט ייאוש: "סוכריות, שוקולד, גומי, מעדנים. כל דבר שהוא מתוק. הילדים מקבלים אוכל מצוין אבל לא רוצים אותו: קוסקוס, שניצלים, בקר, אורז ועוף, מרק קובה בשישי - כל הדברים הטעימים האלה והילדים לא רוצים".

 

דקלה הוסיפה שאם כבר יאכלו, היא יודעת בדיוק מה כל אחד מהם יבחר: "מעין תאכל רק את האורז או את הפתיתים, רועי יאכל רק חתיכת שניצל וירדן בכלל לא תרצה לגעת. אני מכינה אוכל, מבשלת, טורחת והם לא אוכלים. זה מבאס".

 

אוכלים הרבה פיתות וממתקים. משפחת מרלינג
אוכלים הרבה פיתות וממתקים. משפחת מרלינג

"היינו רוצים שיעזרו לנו בגיוס ברור של הילדים ועבורנו היינו רוצים תזונה נכונה יותר", סיכמו רגע לפני שנשמעה דפיקה בדלת ואורלי פיינה, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה של אסם נסטלה ומנטורית צוות "חיים מאוזנים – חיים טובים", הגיעה לסייע להם.

אורלי פיינה עם ישי ודקלה מרלינג
אורלי פיינה עם ישי ודקלה מרלינג

לאכול בריא? זה אפשרי

"הדבר המרכזי עבורכם זה שהילדים יאכלו ויאכלו בריא", הסבירה פיינה. "קודם כל אומר לכם שזה אפשרי. הכל תלוי בכם". 

 

פיינה מאמינה בשיתוף משפחתי על השינוי המתקרב וגיוס של כולם למטרה. להורים היא הציעה להכין לוח זמנים תזונתי משותף בו כל ילד מחליט ומבקש מה ירצה לקחת לבית הספר כשההורים עוקבים אחרי האכילה של הילדים בהתאם.

 

שתפו את הילדים בתהליך
שתפו את הילדים בתהליך
 

"אתם צריכים לעשות שיחה עם הילדים ולהגיד להם: 'בואו ונעשה שינוי יחד. תעזרו לנו ותגידו לנו מה חשוב לכם שיהיה בקופסת בית הספר. אנחנו נכין, והאחריות שלכם היא לאכול'. הכינו מערכת קבועה וכל ילד יגיד מה הוא רוצה בקופסה למהלך השבוע. בימים הראשונים תבקשו פידבק: איך הלך? היה טעים? אתם רוצים לשנות?'.

 

"אפשר לדבר על מה הם רוצים בארוחת הצהריים. להכין להם את מה שהם אוהבים אבל הכניסו גם ירקות וגם ברוקולי. תראו להם דוגמה ותאכלו גם אתם הכל".

 

תשאלו את הילדים מה הם רוצים לאכול
תשאלו את הילדים מה הם רוצים לאכול
 

פיינה הדגישה לא רק את ה-מה אלא גם את ה-איך: "בצהריים, יושבים לאכול יחד. בלי טלוויזיה, בלי מסכים, אין הסחות דעת. כולם יושבים. זו הזדמנות לשמוע מהם קצת על בית הספר, משהו טוב שקרה או משהו פחות טוב. מי שקם מהשולחן, סיים מבחינתכם לאכול", הבהירה. "וכאן אתם צריכים להיות חזקים כי אחרי חצי שעה הם יחזרו ויגידו שהם רעבים. יבקשו רק מעדן, רק פרי. הגידו 'לא' והיו עקביים. הם יגיעו לארוחה הבאה רעבים ואז הם יאכלו".

 

ומה לגבי המתוקים? פיינה מודעת לכך שקשה לעשות ויתורים והיא גם לא בעד להוציא את המתוקים לגמרי מהבית, אבל מבקשת שבתקופה הראשונה יורידו באופן משמעותי את הכמות.

 

אורלי פיינה
אורלי פיינה

טיפים לשדרוג בריאותי של האוכל

קוסקוס או פסטה – העדיפו את הגרסה מקמח מלא. הוא מועשר בסיבים אבל עם אותו צבע וטעם.

 

היו דוגמה – חשוב לכם שיאכלו ירקות? שיראו אתכם אוכלים ירקות. לא בכוח. לא רוצה? לא קרה כלום.

 

תנו להם דוגמה
תנו להם דוגמה
 

תרתמו אותם – תגידו שאתם מכינים ארוחת ערב ותשאלו מי רוצה לעזור. שיחתכו את הירקות לסלט, שיערכו שולחן, כל אחד לפי גילו ויכולותיו

 

תרתמו אותם
תרתמו אותם
  

"חשוב לזכור: אלה לא מאבקים, זו לא מלחמה. ארוחות משפחתיות והרגלי אכילה בריאים שנרכשים מגיל צעיר מגדלים מבוגרים בריאים", היא אומרת.

 

לעשות את השינוי וליהנות מארוחה משפחתית מאוזנת
לעשות את השינוי וליהנות מארוחה משפחתית מאוזנת
 

 

והנה עוד כמה טיפים מאת מנטורים צוות "חיים מאוזנים – חיים טובים" של אסם נסטלה:  

תום בעבור, מורה ומנחה לבישול בריא צמחוני וטבעוני: הייתי מציעה למשפחת מרלינג לשבת כמשפחה, עם הילדים, ולחשוב יחד: איזה מהחטיפים שאתם אוהבים אפשר להכין בגרסה ביתית. אפשר למצוא שלל מתכונים ברשת שמראים כיצד אפשר להכין את החטיפים שאוהבים לאכול בגרסה ביתית, ודאי כשיודעים בדיוק ממה הם מורכבים.

 

דודי צזנה, מאמן כושר: המציאו לכם מסגרת ספורטיבית, זה לא צריך להיות משהו מסובך או שמצריך הרשמה לחוג, למשל: צאו לטייל יחד בשבת בבוקר ושמשו דוגמה לילדים. כך גם תעשו פעילות גופנית, גם תיהנו בטבע והכי חשוב – תיהנו כמשפחה.

 

לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים. 

 

בשיתוף אסם נסטלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים