שתף קטע נבחר

צילום: נדב אבס, יריב כץ

משרד החינוך הודיע על פתיחת הצהרונים; חלקם מאיימים: "לא נפתח"

מנכ"ל משרד החינוך הודיע בריאיון לאולפן ynet כי "הושגו הבנות והצהרונים ייפתחו בהדרגה מיום ראשון". לאה פדידה, נציגת המתנ"סים המפעילים את המסגרות שבהן כ-70 אלף ילדים, טענה מנגד: "המתווה הוא ברדק, לא נפתח"

  

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, סיפר היום (ה') בריאיון לאולפן ynet על מתווה חזרתם לשגרה של גני הילדים והמעונות לגיל הרך, הצפויה חלקית ביום ראשון הקרוב. בנוסף, הוא הודיע כי "הצהרונים ייפתחו בהדרגה" לאחר הבנות שהושגו. עם זאת, נציגת ראשי המתנ"סים המפעילים את הצהרונים, לאה פדידה, הצהירה בריאיון במשדר: "אנחנו לא יכולים לפתוח את הצהרונים, עשרות אלפי ילדים לא יחזרו. המתווה שאבואב הציג הוא ברדק אחד שלם".

שמואל אבואב (צילום: עידו ארז)
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב(צילום: עידו ארז)

 

מעונות היום הפרטיים ישובו לפעילות ביום ראשון

ביקורת על מתווה הפעוטונים: "חוסר אונים מוחלט"

 

"הגענו גם להבנות באשר לצהרונים", סיפר אבואב. "האפשרות תינתן לאותם ילדים שההורים שלהם ירצו להאריך את יום הלימודים משעה 14:00 עד 16:00 או 16:30. המסגרות לא יוכלו להשאיר את מספר הילדים, ולא יוכלו לערבב ילדים מכיתות שונות".

 

על אתגרי המימון הוא אמר: "בגלל הכללים החדשים המסגרות יקטנו, ולכן אלה שהפעילו את הצהרונים לא יכלו לממן זאת, זה הפך להיות גירעוני. לכן, אנחנו מוציאים שיפוי לאותם גופים כדי לאפשר את אותה קומה שנייה אחרי הגן או בית הספר, את מסגרת הצהרון". אבואב ציין כי "אתמול גם סיכמנו מאוחר בלילה את התחלת המסגרות של המכינות הקדם-צבאיות".

 

עם זאת אבואב הדגיש: "הצהרונים לא ייפתחו בבת אחת ביום ראשון, אלא בהדרגה. כל מסגרת, כל רשות, תבדוק את ההיתכנות שלה ותעשה זאת בהדרגה - כל מי שמוכן ויכול, ויש לו את המתווה והגיבוי התקציבי והבריאותי להפעיל את המסגרות הללו".

  

נציגת ראשי המתנ"סים האמונה על הצהרונים: "המתווה ברדק, לא נפתח"

נציגת ראשי המתנ"סים האחראים להפעלת צהרונים שבהם נמצאים כ-70 אלף ילדים, לאה פדידה, מתחה ביקורת על המתווה של מנכ"ל משרד החינוך. בריאיון לאולפן ynet, לצד מנהלת מעון נעמ"ת מירי חלפון וגננת "גן הדר" הדר רדיע, היא הודיעה: "לא נפתח ביום ראשון".

 

פדידה התייחסה לדברי המנכ"ל, שלפיהם "הושגו הבנות" לגבי פתיחת הצהרונים: "השלטון המקומי לא מסכים איתו. אנחנו, רשת המרכזים הקהילתיים שמפעילים עשרות אלפי ילדים בצהרונים, לא נפתח אותם. נקודה. המתווה שהוא מדבר עליו זה הוא מאשכול 1-5. 40% מהילדים במדינה הם מעל אשכול 5. מי ישפה אותם? מי ייתן להם מסגרת? נדמה לי שהמילה 'מתווה' היא פשוט חלופה למילה ברדק. ברדק אחד גדול".

  

 

מחאת גננות בתל אביב (צילום: רויטרס)
מחאת הגננות בתל אביב, ארכיון(צילום: רויטרס)

מחאת גננות בתל אביב (צילום: רויטרס)
"ההיערכות לא אפשרית, המתווה - ברדק"(צילום: רויטרס)

פדידה הסבירה: "כדי לפתוח, גם אנחנו צריכים שיפוי. אנחנו לא יכולות לכנס 24 ילדים, אז משרד החינוך החליט שהשיפוי לא יהיה ל-40% ילדים, שהוא לא נותן שיפוי אחורה. זה לא מקובל, לא עלינו, כמפעיל הכי גדול בארץ של ילדים בצהרונים, ולא מקובל על השלטון המקומי. אנחנו רוצים לפתוח, אבל לא יכולים. הם צריכים לדבר איתנו, להגיד לנו מהם הצרכים כדי לפתוח. לא יכול להיות שהמתווה של משרד החינוך ייפול בסוף על הכיס של ההורים, ואז הורה יכול לעבוד יום כן, יום לא. זה עולה למשק מיליונים".

 

פדידה והמרואיינות שלצידה סיפרו על הקשיים בהיערכות: "ההנחיה הייתה שיהיו צוותים קבועים עם ילדים קבועים, וכרגע זה ממש בלתי אפשרי", אמרה הגננת הדר. "זה אומר בעצם שאנחנו לא יכולים לזוז, לא יכולים להתחלף בינינו, עד כדי כך שלצוותים אין אפילו אפשרות ללכת לשירותים - ובאותו הזמן שהן בשירותים, על פי ההנחיה, מישהי צריכה להשגיח עליהן מרחוק. אסור לה להתקרב למישהו מהצוות אבל צריך כאילו עוד זוג עיניים. זה מאוד מורכב ולא ברור, גם לא מדברים על ימי חופשה שמגיעים לעובדות האלה. מתי את זה משלבים במסגרת ההזויה הזאת?".

 

מירי, מנהלת מעון נעמ"ת, הוסיפה: "הבעיה כמובן היא בהיערכות המיוחדת. אם זה בכל מה שקשור להיגיינה, לשימת דגש על העניין הערכי שהילדים חוזרים אלינו. אבל הכי קשה זה לבחור מתוך כיתה של 34 ילדים, 17 שיכולים לחזור. מאוד, ממש כואב לגבי שאר הילדים שלא יוכלו לחזור אלינו בשבוע הבא".

 

"כל עוד היקף המסגרות מצומצם - מערכת החינוך לעולם לא תוכל להביא בו-זמנית את כולם"

חזרה לפתיחת מערכת החינוך:  אבואב סיפר כי "השבוע התחלנו את השלב הראשון, פתחנו את בתי הספר הייסודים, את החינוך המיוחד, את כיתות יא'-יב', וחזרו גם נוער בסיכון בכיתות ז'-יב'. אתמול, היום ומחר, הגננות והסייעות ברשויות המקומיות מתחילות להיערך לפתיחת הגנים ביום ראשון". הוא חזר על מתווה החזרה: "הגנים יפעלו שלושה ימים בשבוע עם מחצית מילדי הגן, ובשלושת הימים האחרים - המחצית השנייה".

 

מנכ"ל משרד החינוך ציין כי "כל גני הילדים, 500 אלף ילדים, ב-20 אלף גני ילדים בישראל שבאחריות משרד החינוך, ייפתחו בשבוע הבא בהדרגתיות. המעונות והגנים הפרטיים הם לא באחריות משרד החינוך, זה מגרש אחר. אני מקווה שגם המעונות שבאחריות משרד הרווחה ייפתחו, וגם מי שמפעיל גנים פרטיים בשוק הפרטי יוכל לפתוח".

 

- מה יקרה אם יעלה חשש לקורונה באחת המסגרות הללו? סוגרים הכול?

"שום דבר לא בטוח, לא ודאי. אנו נמצאים במצב שהוא לוט בערפל, ומתנהלים מתוך החלטות הממשלה", אמר אבואב, והעריך כי את הגנים יפקדו 65-70% ילדים, בדומה לנתון של בתי הספר.

 

"כאשר משרד הבריאות יאבחן בעיה מסוימת, כפי שהיום הוא מאבחן ביישוב מסוים, לא נפתח את מוסדות החינוך. משרד הבריאות הוא הגוף שאמון לנטר את הדברים, לקבל את ההחלטות באשר לתנאים הבריאותיים שבהם אפשר להפעיל את המוסדות. אנחנו מפעילים את המערכות בהתאם לצו הבריאותי של משרד הבריאות, כי כרגע אנו במצב חירום בריאותי.

 

"כל עוד המסגרות יישארו בהיקף המצומצם ולא יחזרו להיקפים המלאים, מערכת החינוך לעולם לא תוכל להביא בו-זמנית את כולם", המשיך אבואב. "יש כעת 100 אלף מקומות שבהם צריך לקיים שגרת לימודים, 75 אלף כיתות ברחבי הארץ ו-20 אלף גני ילדים. אי אפשר לייצר הכפלה, להביא עוד 100 אלף מבנים, אי אפשר להביא עוד 200 אלף אנשי חינוך.

 

"לכן יש שתי אפשרויות: האחת היא שנתחיל להרחיב המספרים, ואז נקיים לסירוגין לימוד מקוון ולימוד מהבית. המסגרת האחרת שיכולה לבוא בחשבון היא מסגרת משלימה שהרשויות המקומיות המסוימות יוכלו להפעיל אם יוכלו להפעיל, כפתרון ביניים - לא תשתיתי, לא לאומי, לא רחב היקף. אלו התנאים שבהם אנו נמצאים. נוכל להביא את כולם כאשר המסגרות החינוכיות יגדלו לכדי גודל של כ-30 ילדים. עד אז - חלק למידה מרחוק, חלק למידה פיזית. השלב הבא שאליו אנחנו צועדים, אחרי גני ילדים, הוא לפתוח שבוע לאחר מכן את כיתות ד'-י'. שוב, חלק בלימוד מקוון חלק פיזי. השלב לאחר מכן יהיה החופש הגדול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
שמואל אבואב
צילום: עידו ארז
מומלצים