שתף קטע נבחר

"כל יום בעצם נרצחות נשים בביתן"

מאז פרוץ משבר הקורונה נרשמה עלייה של כ-30 אחוזים בפניות לעמותת ל.א. לחימה באלימות נגד נשים. "אם בימים רגילים הנשים מחכות לבוקר ובורחות כשהבעל יוצא לעבודה, אז בתקופה הנוכחית אין להן ברירה והן בורחות בלילה כשבן הזוג האלים עדיין בדירה", סיפרה יעל גולד, מנכ"לית העמותה. במסגרת קרן לערבות הדדית שהקימה חברת מובילאיי, תקבל העמותה תרומה שתסייע לה להמשיך בפעילותה למען נשים וילדים שחווים אלימות במשפחה

בשיתוף מובילאיי

  

"מאז החל המשבר, אנחנו חווים ריבוי של שיחות עקב 'סירי הלחץ' שנוצרו בבתים. מתקשרות אלינו נשים שמספרות בלחש על האלימות שהן חוות בבית וחוששות כל העת מכך שהבעל שסגור איתן בדירה ישמע את השיחה. אנחו מקבלים גם פניות רבות מצד אימהות שמתקשרות לספר שהבנות שלהן משדרות עצבנות וחוסר רוגע ורוצות ללמוד מאיתנו מהם הסימנים לכך שאישה חווה אלימות בבית, בין אם מדובר על אלימות פיזית, רגשית, מינית או אפילו כלכלית. ניתן לומר שבגלל שהבעל האלים כל הזמן בבית, ובטח כשיש ילדים ברקע, נוצרת בבתים לא מעטים אווירה מאיימת, אלימה ואגרסיבית מאוד."

 

Illustration  (Photo: Shutterstock)
נמצאות בתוך "סיר לחץ" יומיום(Photo: Shutterstock)
 

מאז פרוץ משבר הקורונה קו החירום של עמותת "ל.א. לחימה באלימות נגד נשים" לא מפסיק לצלצל. נשים רבות חוו מאז ההוראה להסתגר בבתים אלימות קשה מצד בני זוגן, והבית, מקום המבטחים בשגרה - הפך למקום המסוכן ביותר עבורן. גילי שגיא, מתנדבת ותיקה בקו החירום של העמותה, סיפרה על המצב.

 

אדם עצבני על אישה (צילום: Shutterstock)
לא רק אלימות פיזית, אלא גם מילולית וכלכלית(צילום: Shutterstock)
 

אילו שיחות בולטות קיבלתם לאחרונה?

"התקשרה אלינו אישה מהמגזר הערבי שגרה בכפר קטן שבו גם העובדת הסוציאלית קשורה לחמולה של הכפר. בעלה איים להרוג אותה והיא שוחחה איתנו מאוד בשקט על מנת שהוא לא ישמע את השיחה. בין השאר התכתבנו איתה בוואטסאפ ולימדנו אותה איך למחוק הודעות וואטסאפ על מנת שהבעל לא יגלה ויפגע בה. בסוף הצלחנו להגיע למצב שבו הוצאנו אותה מהכפר בסיוע עובדת סוציאלית תורנית. היא הגיעה לרכב עם התינוקת הקטנה שלה ומשם העברנו אותה לחוף מבטחים.

 

"במקרה אחר התקשרה אליי אישה שדיברה איתי ממרפסת הבית בשקט גמור וסיפרה שבעלה מתנהג אליה מאוד בגסות ומאיים שהוא ירצח אותה. במקרה אחר שוחחתי עם אישה ותוך כדי השיחה שמעתי את בן זוגה מקלל, מאיים ומנבל את הפה כלפיה בצורה נוראית. היא תפסה בסיטואציה את עמדת הקורבן ושמעתי כמה היא מגמגמת מולו וכמה היא מבקשת שיסלח לה על מנת שלא יפגע בה.

 

"הוא לא ידע את זה, אבל הרמקול היה דלוק כל הזמן ותוך כדי השיחה הזמנו משטרה לבית המשפחה. המפליא הוא שכלפי חוץ האדם הזה מציג את עצמו כנורמטיבי והוא אפילו מתנדב במשטרה.

 

'סיר הלחץ' שנוצר בתקופה הזו גרם גם לשיחות פחות שגרתיות בקו החירום שלנו, כמו, למשל, אמנית מפורסמת שהתקשרה וסיפרה כיצד בעלה התפרץ עליה ואיים לרצוח אותה תוך שהוא מנפץ וזורק עליה יצירות אומנות שהיא התכוונה להציג בתערוכה קרובה."

 

הבית הפך למקום שאינו בטוח כלל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הבית הפך למקום שאינו בטוח כלל(צילום: shutterstock)
 

ל.א. לחימה באלימות נגד נשים הוקמה בשנת 1977 על ידי רות רזניק, המכהנת כיום כיו"ר העמותה ומטרתה המהותית היא לצמצם את תופעת האלימות כלפי נשים במשפחה. העמותה פעילה בכל היבטי המאבק באלימות נגד נשים החל מחינוך, הסברה, חקיקה וטיפול, משכירה מספר דירות מעבר ומפעילה את קו החירום 6724* כמו גם 3 מקלטים לנשים מוכות וילדיהן.

 

"קרוב ל-100 אחוז מהנשים שמגיעות למקלטים שלנו חוו גיהינום בבית", מספרת יעל גולד מנכ"לית העמותה. "אנחנו רגילים לספור את מניין הנרצחות על ידי בני זוגן, אבל כל יום בעצם נרצחות נשים בביתן – נשים שנמצאות בחרדה קיומית מתמדת וחיות עם טרוריסט שפוגע בהן ללא הפסק. ישנם מקרים בהם האלימות הרגשית קשה מזו הפיזית ובמקרים קיצוניים נשים אלו הידרדרו נפשית עד שהן אשפזו את עצמן מרצון או בכפייה על ידי בן הזוג, בבתי חולים לחולי נפש."

 

מה קרה מאז פרוץ משבר הקורונה?

"מאז פרוץ המשבר בחודש מרץ אנחנו חווים גידול של 30 אחוז בפניות אלינו עם כ-33 פניות ביום ממוצע לקו החירום שלנו. יתרה מכך, בשבוע האחרון חווינו תופעה חדשה שבה כמעט כל לילה התקשרו אלינו מהמשטרה ואמרו שבתחנה שוהות אישה וילדים קטנים שברחו מהבית.

 

יעל גולד, מנכלית עמותת ל.א. לחימה באלימות נגד נשים
יעל גולד, מנכלית עמותת ל.א. לחימה באלימות נגד נשים
 

"אם בימים רגילים הנשים מחכות לבוקר ובורחות כשהבעל יוצא לעבודה, אז בתקופה הנוכחית אין להן ברירה והן בורחות בלילה כשבן הזוג האלים עדיין בדירה. לפי דעתי הגל הגדול של הפניות יבוא בקרוב כי עד עכשיו הנשים היו כלואות בבית ופחדו לצאת בגלל הנגיף."

 

עד כמה מקרי הרצח במשפחה שקרו לאחרונה משפיעים על הנשים שפונות אליכם?

"מצד אחד המקרים האלו העלו את המודעות ויותר נשים פונות לקבלת סיוע או בקשת מקלט, ומצד שני ישנם בני זוג אלימים שהרציחות שהתחוללו מהוות אצלם סוג של מודל לחיקוי. ממש כמו אצל טרוריסטים."

 

לעצור את מעגל האלימות בזמן (צילום: Shutterstock)
יש עלייה במודעות, אך גם יותר מקרים של אלימות(צילום: Shutterstock)
 

המשבר גרם לפגיעה במערך המתנדבים שלכם?

"בהחלט. בנוסף לצוות העובדים של העמותה שפעל ללא לאות גם בימי הקורונה, מועסקים בה גם כ-70 מתנדבים שמפעילים את קו החירום ומלווים את הנשים בסידורים, הליכה לבתי משפט, סיוע בשפה, חוגים והעשרות לילדים, ועוד. רוב המתנדבים בקבוצת סיכון כך שהמערך הזה נפגע בצורה דרמטית."

 

גולד מוסיפה עוד כי המשבר גרם גם לפגיעה בהיקף התרומות לעמותה המהווה כ-20 אחוז מתקציבה השוטף. "בכל מקלט של העמותה שוהות כ-12 נשים יחד עם עוד כ-25 ילדים, ועלויות התפעול שלנו עלו מאוד לאחרונה. בין השאר זה נובע מהאיסור לקבץ יותר מ-10 ילדים יחד כך שהיינו צריכים לחלק את הילדים לקבוצות קטנות יותר ולהצמיד לכל קבוצה מדריך משלה. צריך לזכור שהילדים היו סגורים מבוקר עד לילה בתוך מקלט והיה צריך להפעיל אותם. בנינו להם מעין קייטנה מהבוקר עד הערב עם פעילויות וקנינו להם משחקים ואפילו מחשבים בשביל הלמידה מרחוק."

 

עד כמה חיוני בעינייך לשקם לא רק את הנשים אלא גם את הילדים במקלטים?

"מחקרים מצביעים על כך שהסיכוי שילד שגדל בבית אלים יהפוך בעתיד לבעל אלים הוא 1 ל-3 והסיכוי של ילדה שגדלה בבית כזה להפוך לאישה מוכה הוא 1 ל-4. לכן אנחנו שמים על כך דגש גדול, אך לצערי עקב משבר הקורונה יש לנו יותר הוצאות ומאידך ירידה בתרומות ואני מקווה שנצליח להתאושש מכך בעתיד."

 

 אילוסטרציה אלימות נשים (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מי שכבר כעת נרתמה לסייע לעמותה החשובה היא חברת מובילאיי שעם תחילת משבר הקורונה הקימה קרן מיוחדת למעורבות חברתית והצהירה כי היא תקצה תרומה נכבדה בסך כולל של 10 מיליון שקלים עבור ארגונים חברתיים ועמותות הזקוקים למענק כספי בכדי לצלוח את המשבר ולספק את שירותיהן השוטפים למען האוכלוסיות הנזקקות. אל הקרן פנו כ-2000 גופים מכל רחבי הארץ ובסוף התהליך הזריז בחרה מובילאיי בכ-100 עמותות שזכו בתרומה נכבדה - אחת מאלו היא עמותת "ל.א לחימה באלימות נגד נשים".

 

  (עיצוב: מובילאיי)
(עיצוב: מובילאיי)
 

"אם ביום-יום העמותות והארגונים הפועלים למען הקהילה נחשבים לגופים נדרשים הרי שבתקופה הזו הם נדרשים על אחת כמה וכמה" אמר גלעד לוסטיג, מנהל אסטרטגיה בכיר במובילאיי, עם הקמתה של הקרן הייעודית. "מתוך המקום המשמעותי בו רואה מובילאיי את עצמה בחברה ובמשק הישראליים ונוכח העובדה כי ידה משגת היא החליטה לתרום למגזר השלישי מתוך שתי מטרות מהותיות - הראשונה, להעניק קרש הצלה תקציבי לחודשים הקרובים לאותם ארגונים ועמותות העוסקים בשוטף בפעילות למען הקהילה ושנית, להוות מודל לחיקוי עבור גופים מובילים נוספים במשק שיירתמו במסגרת מיזמים דומים." 

 

בשבועות הקרובים ימשיך אתר ynet לחשוף את פעילותן הברוכה של העמותות אשר זכו במענק, בתקווה שהן לא רק יתאוששו מהמשבר, אלא אף יצאו ממנו מחוזקות ומועצמות.

 

טלפונים נוספים לעמותה: קו לנשים במצוקה: 09-9505720, קו לילדים ונוער במצוקה: 09-9518927, שיחת חינם: 1-800-353-300 

 

בשיתוף מובילאיי


פורסם לראשונה 10/05/2020 17:01
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עלייה של 30 אחוזים בפניות על אלימות במשפחה בתקופת הקורונה
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים