שתף קטע נבחר

צילום: AFP, מוטי קמחי

גננות יוכלו להפעיל את המסגרות בהתנדבות בחופשת ל"ג בעומר

ביום ראשון זה יקרה - הילדים בגילאי 3 עד 6 ישובו אל הגנים. ואולם, כמה עניינים מעיבים על החזרה - כל גן חילק את הילדים לשתי קבוצות שיגיעו ברוטציה של חצי שבוע והצהרונים לא יפעלו. הפתרון לחופשת ל"ג בעומר: הסתדרות המורים מתירה לגננות להפעיל את הגנים בהתנדבות

 

 

שלב נוסף בשגרה החדשה על רקע דעיכת מגפת הקורונה בישראל. כחצי מיליון ילדים בגילאי 3 עד 6 צפויים לחזור ביום ראשון לגני הילדים, זאת לאחר שחזרתם נדחתה ברגע האחרון בשבוע. בנוסף, 80 אלף ילדי כיתות א'-ג' בחברה הערבית ישובו לבתי הספר לראשונה מאז השבתת הלימודים לפני כחודשיים, ויצטרפו לתלמידי כיתות א'-ג' במגזר היהודי ולתלמידי כיתות י"א-י"ב שחזרו בתחילת השבוע למערכת החינוך.

 

לגננת מותר לחבק? כל התשובות לשאלות על החזרה לגנים

 

ההורים מצפים בכיליון עיניים לחזרת הילדים לגנים, אך כבר עתה הם מוטרדים משום שהתברר שהילדים שבים ליומיים רצופים בלבד וכבר יוצאים לחופשת ל"ג בעומר שתחול ביום שלישי. הורים רבים מוחים על כך שלוח החופשות אינו משתנה על אף מצב החירום המיוחד שבו נתונה המדינה ותובעים לבטל את חופשת ל"ג בעומר.

 

ועל כן, הסתדרות המורים חזרה בה מההתנגדות הנחרצת שלה בכל הנוגע להפעלת הגנים בחופשה שעוגנה בהסכם - והתירה לגננות המעוניינות להתנדב לפתוח את גני הילדים בל"ג בעומר לעשות זאת. בהסתדרות נימקו זאת בנסיבות המיוחדות, אך הדגישו כי הדבר ייעשה בהתנדבות בלבד וגננת שתבחר לנצל את יום החופש - תוכל לעשות זאת.

 

במכתב חריג ששלחה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד לגננות היא כתבה כי בימים האחרונים התקבלו פניות רבות מגננות, שבהן הובע רצון להתנדב בל"ג בעומר ולייצר לילדי הגנים רצף חינוכי. "אנו רואות ברצון זה יוזמה אצילית וברוכה", קבעה בן דויד. "לכן, לאור נסיבות מיוחדות אלו, אנו קוראות לגננות שרוצות ומוכנות לסייע, לבוא ולהתנדב בחופשת ל"ג בעומר". עם זאת, הבהירה כי "גננת שתבחר לנצל את יום החופשה שלה תוכל לעשות זאת".

מדורות בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
המדורות ייאסרו השנה, פתיחת הגנים תתאפשר בהתנדבות(צילום: מוטי קמחי)

לפני ימים אחדים אמרו בהסתדרות המורים כי "הרצון של גורמים לבטל ולשנות את לוח שנת הלימודים שנקבע בתחילת השנה אינו דבר חדש. מדי שנה נשמעים קולות הקוראים ללמד ימים נוספים חינם אין כסף. בעבר אף הוגשה עתירה לבג"ץ בניסיון לבטל את המועדים הקבועים בלוח החופשות השנתי. בית המשפט העליון אישר כי אין פגם בתכנון שנת הלימודים כפי שזה נעשה מדי שנה. חבל שיש מי שמנצלים ניצול ציני את אירוע הקורונה כדי לנסות לפגוע בזכויות של עובדי ההוראה".

 

הביקורת והכעס של ההורים על ההסתדרות באה בהמשך ל"בטן המלאה" על התנהלותה במשבר הקורונה, כשברקע הסירוב לאפשר למורים ללמד בבתי הספר בחודש יולי מעבר לתשעה ימים שעליהם כבר הוסכם עם האוצר. גורמים במערכת החינוך ציינו שככל הנראה, כדי לקבל תמיכה ציבורית בהתנגדות להוספת ימי הוראה ביולי, כדאי להיענות לפניות הגננות שביקשו לפתוח את הגנים בהתנדבות כדי ליצור רצף חינוכי.

 

ראש עיריית גבעתיים רן קוניק הודיע כבר אתמול שבגני הילדים בעירו יתקיימו לימודים ולא תהיה חופשה. "‏הבדיחה שביום א' יחזרו הילדים לגנים וביום ג' יהיו בבית שוב כי הגננות ב'חופשת' ל"ג בעומר, לא תהיה בגבעתיים", אמר קוניק. "סיכמתי עם יו"ר ועד עובדי העיריה מר פיני אדרי כי אצלנו הגנים יעבדו כרגיל בהפעלה עצמית של סייעות העירייה והילדים יגיעו כרגיל".

מחאת גננות בתל אביב (צילום: רויטרס)
מחאת גננות בתל אביב(צילום: רויטרס)

בימים האחרונים השלימו הגננות את ההכנות לקראת פתיחת הגנים וקבלת הילדים ביום ראשון. במשך שנים נאבקו ההורים לצמצם את מספר הילדים בגנים ובכיתות בבתי הספר, אך ללא הצלחה, וכעת בחסות מגפת הקורונה ילמדו הילדים בקבוצות קטנות של עד 18 ילדים בגני הילדים ועד 17 בכיתות א'-ג'.

 

במסגרת המתווה שגיבש משרד החינוך תתקיים הלמידה בגני הילדים ברוטציה של שלושה ימים לכל קבוצה. על פי התוכנית, כל קבוצה תגיע ללמוד במשך שלושה ימים מיום ראשון עד שלישי ומיום רביעי עד שישי. הלמידה תתקיים שש שעות ביום ובכל קבוצה יהיו גננת ומטפלת.

 

בהתאם למתווה, הורי ילדי הגן, כמו הוריהם של תלמידי בתי הספר, יתבקשו לחתום מדי יום על הצהרת בריאות לפיה אין לילדיהם חום, הם אינם משתעלים ואין להם בעיות נשימתיות.

 

הילדים אינם מחויבים לעטות מסכות, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, והישיבה תתבצע תוך שמירה על מרחק של שני מטרים ככל האפשר. הילדים יביאו עמם ארוחות מהבית וכל ילד יתבקש לאכול בנפרד ולא לשתף את החברים במזון שלו. הגננות הונחו לצמצם ככל האפשר מגעים משותפים בצעצועים ולדאוג לניקיון ולחיטוי.

גן סגור (צילום: אסף רוזן )
הגנים בל"ג בעומר, אילוסטרציה(צילום: אסף רוזן )
 

עניין נוסף שמעיב על החזרה למסגרות היא סוגיית הצהרונים. לאחר יממה של דיונים ומשא ומתן בין משרד האוצר למרכז השלטון המקומי הנושא לא נפתר ובין הצדדים יש עדיין פערים גדולים. המחלוקת נוצרה בשל העובדה כי עקב חלוקת הכיתות לקבוצות כדי למלא אחר הנחיות משרד הבריאות, העלויות של הפעלת הצהרונים צפויות להתייקר בשל צורך בהכפלת כוח האדם, ולכן ההורים יידרשו לשלם תוספת של 1,500 שקלים, במקום 685 שקלים שהם משלמים כיום.

 

הצדדים נמצאים במבוי סתום וההערכה היא שגם אם יגיעו להסכמות, הצהרונים לא יפעלו בימים ראשון-שני כי צריך להתארגן להפעלתם, בין היתר באמצעות גיוס כוח אדם. במרכז השלטון המקומי אף הביעו נכונות לוותר על הפיצול לקבוצות ולהפעיל את הצהרונים כרגיל במטרה להתגבר על הבעיה.

חיים ביבס (צילום: קובי קואנקס)
יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס. תקף את האוצר(צילום: קובי קואנקס)
 

במכתב ששיגר יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס לראשי רשויות, הוא עדכן אותם כי המתווה הכספי שפורסם על ידי האוצר עבור הצהרונים הוא "חתול בשק", כלשונו, ואין רשות שתוכל לעמוד בו. "אי אפשר להגיד 'חוזרים לשגרה' ולא לממן צהרונים שיאפשרו להורים לחזור לעבודה, זו פשוט אשליה ואנחנו לא יכולים לאפשר אותה", כתב ביבס. "השלטון המקומי כולו מתאחד תחת אמירה ברורה - לא יפעלו צהרונים בגני הילדים".

 

לדברי ביבס, משרד האוצר לא מוכן לממן את הפעלת הצהרונים בכלל הרשויות ובכך פוגע בחזרת ההורים לעבודה. עוד הוסיף ביבס: "זה לא הרגע שלנו לאיים ולא הרגע לפגוע, אלא להתגייס ולמצוא פתרון מיידי. עשינו את כל הדרוש מאיתנו ועכשיו האוצר צריך להוריד את המשקולת מגב ההורים ולהכריז על מימון מלא בכל הרשויות לכלל ילדי הגנים בישראל. בלי צהרונים אין שגרה והמשק לא יוכל לחזור לפעילות. כשהאוצר יחליט לעמוד לטובת ההורים, אנו ברשויות נהיה ערוכים להפעיל את הצהרונים".

 

משרד האוצר הודיע על הקצאת תקציב של 200 מיליון שקלים לסבסוד הצהרונים בגני הילדים ובכיתות א'-ב', אך השלטון המקומי הודיע כי הוא מתנגד למתווה האוצר משום שזה מתייחס רק לאשכולות סוציואקונומיים 5-1 בלבד.

 

 

"מנסים למכור אשליות להורים, אבל אנחנו מבינים את המציאות", כתב ביבס. "נכון להרגע - האוצר לא מוכן לממן את הפעלת הצהרונים. מרוב דיונים התבלבלו שם וכנראה מניחים שההורים צריכים לשאת בנטל תשלומי הצהרונים. הבהרנו עשרות פעמים: אנחנו הראשונים להתגייס, בהיערכות, בהכנות, בהתארגנות וברתימת כל הדרוש, אבל בלי האוצר לא יהיו צהרונים". 

 

גם מעונות היום הפרטיים ישובו לפעילות ביום ראשון

מעונות היום והמשפחתונים לגיל הרך ייפתחו בתחילת השבוע. במסגרות המפוקחות שהגיעו להסכם עם האוצר יש כ-80 אלף ילדים, בעוד שבמסגרות הפרטיות יש כ-300 אלף ילדים.

 

ההערכה היא כי בשל צמצום הכיתות כחלק מהמגבלות להפעלת המסגרות, כ-30% עד 40% מהפעוטות לא יוכלו לשוב למעונות היום. בנוסף, חלק מהמעונות שבהם יש פחות מ-51 ילדים (שלוש קבוצות של 17 ילדים) לא ייפתחו ביום ראשון, בשל מחסור במטפלות, שחלקן נמצאות בקבוצות סיכון וחלקן מעדיפות שלא לחזור לעבודה. בימים הקרובים יגויסו אנשי צוות נוספים לצורך פתיחת יתר המעונות.

 

 

עדיין לא הושגה הסכמה עם ארגון א.מ.א, המייצג את מעונות היום המפוקחים שמופעלים על ידי יזמים פרטיים, שבהם כ-50 אלף ילדים. שם לא קיבלו את המתווה שהושג, והמעונות שאותם מאגד הארגון לא ייפתחו לפי שעה ביום ראשון.

 

הפעילות במעונות תתקיים בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה, בקבוצות קבועות של עד 17 ילדים בכל כיתה. במשפחתונים יהיו עד חמישה ילדים. פתיחת הקבוצות תתבצע בהתאם לביקוש. במידה שלא יהיה לדוגמה ביקוש לכיתת תינוקות (עד גיל 15 חודשים), ניתן יהיה לפתוח כיתת פעוטות (24-16 חודשים) או בוגרים (32-25 חודשים). כמו כן, ניתן יהיה לקלוט ילדים בקבוצות רב גילאיות.

 

המתווה מחייב הקפדה על כללי היגיינה קפדניים לפני ואחרי כל מגע עם פעוט וחיטוי יסודי של המעון בסוף יום. בין ההנחיות נקבע כי על הצוות ועל הילדים להקפיד על רחיצה תכופה ויסודית של הידיים בסבון, תוך הקפדה יתרה, לפני ואחרי מגע פיזי עם ילד, לפני ואחרי האכלה, לפני ואחרי שימוש בשירותים או החתלה ולפני החזרה למרחב הציבורי.

Детский сад в Тель-Авиве. Фото: Белла Арбив ()
"ילדים הם עם חופשי". מעון בתל אביב

מנהלות מעונות, מטפלות והורים מתחו ביקורת על המתווה הזה, בטענה שהוא אינו ישים. נופך בן טוב (30), מנהלת מעון מפוקח בבני ברק, סיפרה כי "אני נמצאת בחוסר אונים מוחלט. יש לי חששות מאוד גדולים לגבי הצוות שלי והילדים. מבקשים לשמור על ריחוק בין הקבוצות. אבל ילדים הם עם חופשי - אני לא יכולה להגיד לפעוט אל תלך לשם או אל תזוז. המטפלת צריכה להחליף כפפה בכל פעם שלילד יש נזלת".

 

נופך הוסיפה: "מבחינה חינוכית אני לא יודעת איך להתמודד מול הילדים שחוו משבר כל כך גדול בתקופה הזו. בדרך כלל בימי הסתגלות בתחילת השנה הורים נשארים שעתיים עם הילדים בגן. עכשיו להורים יהיה אסור לשהות בגן. איך ילדים כל כך קטנים ייפרדו מההורים בצורה כזאת אחרי חודשיים?".


פורסם לראשונה 07/05/2020 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים