שתף קטע נבחר

דרושה בדחיפות: צפירת הרגעה

לא יהיה ניצחון מוחלט על הקורונה. השאלה מתי הנזק שגורמות הנחיות הסגר גדול מהתועלת? על הנתונים המפחידים בסקר משרד ראש הממשלה

אזרחי ישראל היקרים, על פי הנחיות משרד הבריאות שהתעדכנו אתמול (ה') בלילה אסור לכם לטבול בים או להשתזף על החוף בסופשבוע הזה. וכדי שלא תתפתו חלילה, שוטרים ירשמו לכם דוחו"ת אם יתפסו אתכם על החוף. ראו הוזהרתם. אבל לעומת זאת מותר לכם בהחלט לטבול במקווה: נשים בתיאום מראש, וגברים בקבוצות של שלושה. שככה יהיה לי טוב.

 

 

אם זה לא היה כל כך מרגיז, זה היה קורע מצחוק. כי לא צריך להיות פרופסור לאפידמיולוגיה כדי להבין שמקווה טהרה, כמו כל מקור מים קטן וסגור, הוא צלחת פטרי לווירוסים. לעומתו, הים הוא גדול ופתוח, שטוף שמש ומאוורר. תגידו, יעקב ליצמן עדיין לא עזב את משרד הבריאות? אולי מספיק כבר עם הטירלול הזה? לעניות דעתי, אם המתרחצים בים ישמרו על מרחק של שני מטר בין מחצלת למחצלת ובין ילד לילד, ועל זה אפשר להשגיח, אז הכול יהיה בסדר. אבל לכו תסבירו את זה לשוטרים.

חוף הילטון (צילום: אסף קמר )
בתמונה: לא מקווה(צילום: אסף קמר )

נביאי הזעם של הקורונה, מראש הממשלה ועד אחרון הדוברים של הרשויות המקומיות, הפחידו ועדיין מפחידים אותנו בשיטתיות וביעילות. הם סיפרו לנו שמדינת ישראל נמצאת במלחמה על החיים עצמם. הם איימו עלינו בשפעת ספרדית ובעשרות אלפי חללים. אחר כך הם סיפרו לנו שניצחנו ניצחון גדול ומופלא, וזאת גאווה ישראלית ואור לגויים, אבל המאבק נמשך, האויב טרם הוכרע סופית, ולכן אסור לנו להיתפס לשאננות.

 

סליחה, אבל אם המאבק של מדינת ישראל בקורונה הוא מלחמה, אז מה צריך לקרות כדי שנדע שהמלחמה הזאת הסתיימה, ואפשר כבר לחזור לחיים רגילים פחות או יותר? מי יחליט על צפירת הארגעה, ולפי איזה קריטריונים? לא מדובר כאן על ויכוח אקדמי, אלא על שאלה של חיים ומוות: צעדים שהיו מוצדקים וחיוניים בתחילת המשבר, כשעדיין לא הכרנו את האויב והיינו חייבים לקחת מרווחי ביטחון, כבר לא נכונים היום – וייתכן שנזקם גדול מתועלתם.

בואו נחזור למטפורה של מלחמה: מלחמות ישראל מעולם לא הסתיימו בשלום ושלווה. הן תמיד הסתיימו בהפסקת אש מתוחה, ולפעמים גם במלחמת התשה שנמשכה חודשים ארוכים בעצימות נמוכה. ובכל זאת, אף שהאיום לא נעלם והשקט לא חזר, ישראל ידעה לחזור לשגרה, ולחיות חיים נורמלים פחות או יותר. זה מה שצריך לקרות גם עכשיו.

 

לא יהיה לנו ניצחון מוחלט על הקורונה. זה לא קרה וגם לא יקרה. ולכן השאלה חייבת להיות: מתי הנזק שגורמות לישראל הנחיות הסגר והריחוק החברתי של הקורונה – נזק כלכלי, נזק בריאותי, נזק נפשי, ונזק חברתי – גדול מן התועלת שלהם? ועל השאלה הזאת אסור שיענו מומחים לקורונה. הם אנשים חכמים, ודעתם חשובה מאוד, אבל אסור שהם יהיו הפוסקים האחרונים בשאלת החזרה לשגרה. מדוע לא? מפני שתפקידם הוא למנוע מגפות, ואת זה הם עושים היטב, אבל זה לא מספיק.

ראיית מנהרה יורם יובל ()
ראיית מנהרה

ברגע שמתמקדים רק במספר חולי הקורונה, כפי שעושים המומחים, הדוברים, וחלק מכתבי הבריאות בערוצי המדיה, קיימת סכנה של "ראיית מנהרה". זהו תהליך של אובדן פרספקטיבה, והוא מביא לאיבוד קשר עין עם התמונה הגדולה של מצב המדינה, הכלכלה והחברה. אל תבינו אותי לא נכון: זה לא משחק ילדים. מומחי הקורונה צודקים. עלול להיות לנו "גל שני" של חולים בקורונה. יש סכנה אמיתית בחזרה לשגרה. אבל לעניות דעתי, נכון להיום, הסכנה שגורם המשך מצב החירום הנוכחי גדולה הרבה יותר.

הנה מה שמביא אותי למסקנה הזאת: לפני שבוע בדיוק הסתיים בישראל סקר מקיף שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה למען המל"ל ומשרד ראש הממשלה. הסקר, שתוצאותיו התפרסמו אתמול, נקרא "תמונת מצב של החוסן האזרחי בתקופת משבר הקורונה". התמונה שעולה ממנו היא מדאיגה, וחייבת להילקח בחשבון בכל החלטה על המשך הנחיות הסגר והריחוק החברתי. להלן עיקרי הממצאים:

 

1. מצב בריאותי – מאז תחילת המשבר זוהו בישראל פחות מ-20 אלף חולי קורונה. לעומתם, כ-300 אלף ישראלים דיווחו שמצב בריאותם החמיר או החמיר מאוד מאז תחילת המשבר. 300 אלף הישראלים האלה סובלים ממחלות "משעממות" – גידולים סרטניים, סוכרת, מחלות לב וכלי דם. אבל אם רק אחד מכל מאה מהם ימות, וזוהי הערכה שמרנית, מדובר ב-3,000 חללים. מישהו סופר אותם?

 

2. מצב כלכלי – כמעט מחצית מתושבי ישראל מדווחים שמאז תחילת המשבר החמיר מצבם הכלכלי. כמיליון ישראלים חוששים לאבד את מקום מגוריהם בעקבות המשבר. קרוב למיליון איש מדווחים שהם או אחד מבני ביתם צמצמו את כמות האוכל שאכלו בשבוע האחרון. רובם עשו זאת כי לא היה להם מספיק כסף לקנות אוכל. אני כותב את זה שוב: למאות אלפי ישראלים אין היום מספיק כסף לקנות אוכל בגלל המצב הכלכלי. מישהו מקשיב?

דיכאון (צילום: shutterstock)
מיליוני ישראלים וישראליות בלחץ, חרדה ודיכאון(צילום: shutterstock)

3. מצב נפשי – יותר מרבע מן האזרחים הוותיקים בישראל – אלה שמעל גיל 65 – מעריכים שמצבם הנפשי הנוכחי "לא טוב". כמעט רבע מכלל תושבי ישראל שמעל גיל 21 מדווחים שמצבם הנפשי החמיר או החמיר מאוד במהלך המשבר. יותר משליש מן הישראלים חווים עכשיו לחץ וחרדה. כמעט מיליון ישראלים סובלים מתחושות דיכאון. כרבע מן הישראלים סובלים מבדידות. כרבע מן הישראלים מדווחים שמצבם הרגשי של ילדיהם החמיר או החמיר מאוד מאז תחילת המשבר.

 

במילים אחרות, אם נחזור למטפורת המלחמה, בין רבע לשליש מתושבי ישראל הם היום נפגעי חרדה של המלחמה בקורונה. למספרים היבשים האלה יש מחיר גבוה לא רק בסבל אנושי אלא גם בחיי אדם: התאבדויות, שימוש לרעה בחומרים, אלימות במשפחה, הזנחה של מצב הבריאות, והימנעות מבדיקות שיגרה בגלל פחד להגיע למרפאות ולבתי חולים. כל אלה גורמים ועוד יגרמו לתחלואה ולמוות. כפי שמזהיר אותנו פרופ' דן אריאלי, עלולות לעבור כמה שנים עד שהנזקים האלה יתוקנו במלואם, אבל כדאי שנתחיל לעבוד עליהם כבר עכשיו.

 

ולכן, למרות שעדיין לא ניצחנו ניצחון מלא, וסכנת הקורונה עדיין לא חלפה, צריך להתניע במהירות את גלגלי הכלכלה והחברה הישראלית. דרושה לנו צפירת הרגעה. דרושים לנו מנהיגים עם אומץ וחזון, מנהיגים שיודעים לתת דוגמה אישית ולעודד, ולא רק להפחיד ולאיים. הפסיביות מדכאת אותנו, מרוששת אותנו והורגת אותנו. הגיע הזמן לחזור לחיים פעילים.

 

office@yovell.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים