שתף קטע נבחר

בימינה טוענים "נתניהו בועט אותנו"; אלו המפתחות בקרב על התיקים

השר נפתלי בנט "דחה בנימוס" הצעה שהעביר הליכוד. במרכזה שני תיקים וסגן שר. בתוך הליכוד: מועמדים רבים דורשים שדרוג. לבני גנץ "בעיה" הפוכה של ריבוי תיקים יחסית למספר חברי סיעתו בכנסת

  

 

לקראת השבעת הממשלה השבוע נמשכים המגעים בין הליכוד לימינה, אך עד עתה לא הושגה הסכמה. בימינה האשימו את הליכוד בכך שהציע להם את ראשות הוועדה לפניות הציבור בכנסת: "ההצעה נדחתה בנימוס". גורמים בימינה אמרו כי "נתניהו בועט אותנו החוצה".

 

יו"ר צוות המשא ומתן של הליכוד השר יריב לוין הציע לימינה שני תיקים: חינוך ומשרד ירושלים והמורשת. עוד הוצעו לימינה סגן שר עם סמכויות על החטיבה להתיישבות והשירות הלאומי וכן שליש קדנציה בראשות ועדת החוקה ושליש קדנציה בוועדת פניות ציבור. גורמים בליכוד אמרו: "הצענו להם חבילה שטובה לציבור שלהם. חינוך, ירושלים, חלק מוועדת החוקה. אנחנו לא יכולים לתת מה שאין לנו".

נפתלי בנט ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
אין הסכמות. נפתלי בנט ובנימין נתניהו(צילום: רויטרס)
  

 

גורם בליכוד אמר כי "ימינה קיבלה הצעה סופר-נדיבה שגדולה יותר מחלקה האלקטורלי: שר החינוך, שר ירושלים והתיישבות עם אחריות על השירות הלאומי, סגן שר ובנוסף ועדות בכנסת. לצערנו, בשל מאבקים פנימיים בנושא חלוקת תיקים בין ראשי המפלגה, ימינה דוחה כל הצעה. בעת הזאת, ערב החלת ריבונות על יהודה ושומרון, לא להיכנס לממשלה זה חוסר אחריות כלפי המחנה הלאומי".

 

גם הקרבות על התיקים בתוך הליכוד צפויים לייצר לא מעט עניין בימים הקרובים. בהנחה שתיק האוצר כבר הובטח לשר ישראל כץ ותפקיד יו"ר הכנסת מיועד לשר יריב לוין, לראש הממשלה בנימין נתניהו יש מעט תיקים בכירים לחלק ליותר מדי דורשים. בנוסף, בשל הקמת ממשלת האחדות - לליכוד נשארו בעיקר תיקים בינוניים וקטנים, כך שרוב השרים מהליכוד לא ישודרגו לתיקים בכירים יותר ומי שחשבו להשתדרג לתפקיד שר יצטרכו לוותר.

 

שני מוקדי כוח יש לליכוד כיום המעוררים מחלוקת וסימני שאלה. האחד: תפקיד יו"ר הכנסת שנחשב לאחד מהתפקידים הבכירים ביותר שיש למפלגה. בכחול לבן הטילו וטו על היו"ר הקודם יולי אדלשטיין והוסכם כי במקומו ייכנס לתפקיד השר יריב לוין, אולם למרות שההערכה היא שלוין יקבל את התפקיד לבסוף, השאלה הזאת נותרה פתוחה, בין היתר בגלל הסירוב של אדלשטיין לקבל תיק אחר במקומו.

בנימין נתניהו נאום ניצחון אחרי תוצאות מדגמים ליכוד הליכוד גני התערוכה בחירות 2020 (צילום: gettyImages)
בנימין נתניהו עם חברי הליכוד לאחר הבחירות(צילום: gettyImages)
 

קרב נוסף שהחל בשבוע שעבר הוא על תיק המשרד לביטחון פנים. עד כה הייתה מועמדת יחידה לתפקיד, השרה מירי רגב, אלא שלאחרונה עלה שמו של שר המשפטים אמיר אוחנה כמועמד אפשרי לתפקיד ואף התברר שהנטייה של נתניהו כיום היא למנות אותו במקומה.

 

ביום שישי, כפי שנחשף ב-ynet, אף שוחחו שליחים מטעם נתניהו עם רגב והבהירו לה שהיא מיועדת לתיק התחבורה וינתנו לה סמכויות מורחבות. אלא שרגב הבהירה להם שהיא מסרבת ותסכים לקבל את תיק ביטחון פנים או שתישאר חברת כנסת מן המניין.

 

מחלוקת נוספת היא סביב תיק הבריאות שעוד לא הוחלט סופית אם יעבור לידי כחול לבן. בליכוד דורשים תמורתו שלושה תיקים ואילו בכחול לבן מסכימים לוותר על שני תיקים קטנים וסגן שר תמורתו. אם לא יועבר לבסוף לידי כחול לבן, ייתכן שנתניהו ינסה להכניס באמצעותו את ימינה לממשלה, על אף המצב המורכב. בימינה צפויים שלא להסתפק בתיק הזה ומבקשים עוד שלושה תפקידים בכירים נוספים, דבר שבליכוד מסרבים לו.

 

גם במשרדים אחרים עדיין סימן שאלה. חלק מהשרים, דוגמת השר יובל שטייניץ וזאב אלקין, צפויים להישאר במשרדים שלהם, אולם אחרים שאמורים היו לקבל שדרוג עדיין נמצאים באפילה. כך לדוגמה ח"כ ניר ברקת שתיק האוצר הובטח לו לפני הבחירות וכעת כלל לא בטוח אם ימונה לשר.

 

בימים האחרונים מפעילים השרים לחצים על נתניהו באמצעות פעילים, שליחים והעברת מסרים בלתי פוסקת. ההערכה היא שבכל מקרה חלק מהשרים המכהנים יהיו לא מרוצים בסוף התהליך.

מליאת הכנסת אישור חוק הרוטציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
יו"ר כחול לבן גנץ מסתודד עם השר המיועד אשכנזי(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
 

בניגוד לליכוד, רוב חברי סיעת כחול-לבן יהיו שרים – רובם בפעם הראשונה מאז נבחרו לכנסת. הקרב הפנימי הגדול יהיה על התקשורת והתרבות. בעוד שלראש הממשלה בנימין נתניהו יש כאב ראש עם חלוקת התיקים בליכוד, הרי אצל ראש הממשלה החלופי ויו"ר כחול לבן בני גנץ יש "בעיה" הפוכה: הרבה תיקים באופן יחסי למספר חברי סיעת כחול לבן בכנסת.

 

השלישייה הראשונה ברשימה כבר משובצת בשלושת המשרדים הבכירים: גנץ לתפקיד שר הביטחון, מספר 2 גבי אשכנזי לתפקיד שר החוץ ומספר 3 אבי ניסנקורן לתפקיד שר המשפטים. מספר 4 ברשימה והאישה הבכירה ברשימה ח"כ מיקי חיימוביץ' דרשה במהלך המו"מ הקואליציוני את התיק לאיכות הסביבה. הערכה היא כי חיימוביץ' מוכנה לוותר על תפקיד שרה ולעמוד בראשות ועדה בכירה בכנסת, כמו ועדת הפנים.

 

בימים האחרונים קיים יו"ר כחול לבן פגישות אישיות עם כל הח"כים בסיעה כדי לשמוע את דעתם לקראת שיבוץ תפקידי השרים בממשלה. מסתמן כי שלושה ח"כים בסיעה יודעים את התפקיד הבא שלהם בממשלה ובכנסת: פנינה תמנו שטה תהיה שרת העלייה והקליטה, אלון שוסטר שר החקלאות וצביקה האוזר ויתר על תפקיד שר ויהיה יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. עוד שני שרים על מכסת השרים של כחול לבן יהיו שני הח"כים של מפלגת העבודה: עמיר פרץ (כלכלה) ואיציק שמולי (עבודה ורווחה).

 

לכחול לבן ישנם עוד כמה תיקים בינוניים-קטנים, כמו תיירות, תפוצות, מדע וחלל, אסטרטגיה, שוויון חברתי ומשרד לענייני מיעוטים. אבל הקרב הגדול בכחול לבן יהיה על שני "תיקי הדגל" של המפלגה: התקשורת, תרבות וספורט. ח"כ יועז הנדל הוא המועמד המוביל לתפקיד שר התקשורת, כאשר גם אורית פרקש הכהן מועמדת לתפקיד. המועמד המוביל לתפקיד שר התרבות והספורט הוא חילי טרופר לצדו של אסף זמיר.

איציק שמולי עמיר פרץ (צילום: עמית שאבי)
איציק שמולי ועמיר פרץ - גם הם יהיו שרים(צילום: עמית שאבי)
 

ח"כ מירב כהן היא המועמדת לתפקיד השר לשוויון חברתי. מועמד נוסף לתפקיד שר הוא ח"כ מיכאל ביטון שיקבל את תיק התפוצות או את תפקיד השר לעניינים אסטרטגיים. ח"כ עומר ינקילביץ נאבקת על תפקיד שרת התפוצות. הח"כים אסף זמיר ואורית פרקש הכהן מועמדים לתיק התיירות. אם אורית פרקש הכהן לא תקבל את התקשורת או התיירות, היא צפויה לקבל את תיק המדע.

 

האם יהיה שר ערבי חיצוני בממשלת נתניהו-גנץ? הסיכוי לכך הולך וקטן. גנץ הודיע כי בכוונתו למנות שר ערבי לתפקיד המשרד לענייני מיעוטים אבל בשל החלטתו שלא לנצל את כל מכסת השרים שיש לו בהסכם הקואליציוני, התוכנית למינוי שר ערבי ככל הנראה תיגנז.


פורסם לראשונה 09/05/2020 22:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
אין הסכמות בין נתניהו לבנט
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים