שתף קטע נבחר

"התוכנית - להציל את הכדורגל במינימום נזקים"

הלילות ללא שינה, המו"מ הקשוח עם משרד הבריאות והמתווה שיאפשר לסיים את העונה על הדשא. יו"ר מינהלת הליגות ארז כלפון יצא לקרב על חידושה של ליגת העל, ועכשיו הוא מספר על הדרך שעבר עד שקיבל אור ירוק מפרופ' גרוטו: "היה לי חשש אמיתי לגורל הכדורגל הישראלי"

זה לא היה קל, המו"מ היה קשוח וידע עליות ומורדות, אבל בסוף החודש זה הולך לקרות – הליגות המקצועניות בכדורגל חוזרות לפעילות. את הדיונים הלא־פשוטים מול ראשי משרד הבריאות ניהל יו"ר מינהלת הליגות, ארז כלפון, שהיה כבר לא פעם במוקדי קבלת ההחלטות, גם יותר קריטיות מאשר הכדורגל.

 

"אריק שרון הוא המודל שלי לחיקוי בכל מה שקשור להחלטות ועמידה ביעדים ובמשימות", הוא אומר. "עבדתי איתו יותר מחמש שנים וראיתי איך הוא ידע בכל פעם לאתגר את עצמו ולהצליח בקרבות. למדתי באמצעותו רבות על המגזר הציבורי ולכן הרבה מהדברים שאני מנהל ביום־יום שלי, כולל משבר הכדורגל הגדול ביותר שהיה פה, הגיע ממנו. הבנת גודל המשבר והכנת תוכנית פעולה מיידית לחזרה לשגרה כדי להציל את הכדורגל הישראלי עם מינימום נזקים".

 

ארז כלפון  (צילום: עוז מועלם)
"היה לי חשוב להציל את הכדורגל". ארז כלפון (צילום: עוז מועלם)

 

כלפון (48) סגר עד כה כשנתיים בתפקיד אליו הגיע, וכבר רשם לעצמו כמה הישגים כמו הטמעת טכנולוגיית ה-VAR, קיצוץ הזרים בליגה הלאומית שהפכה לישראלית יותר, הסכם השיטור, הנגשה לילדים בפריפריה דרך חסות מפעל הפיס והקדמת שעת המשחקים לטובת ילדים, הבאת הבורסה כנותן חסות רשמי של המנהלת, או הסולחה בין עפולה לאום אל פאחם, אבל גולת הכותרת היא ההצלחה לחדש את הליגה, שהצליחה לכבוש אפילו כותרות בתקשורת העולמית.

 

יו"ר המינהלת הרכיב לעצמו חמל של ממש בקרבות מול משרדי הממשלה. עו"ד מוטי בורנשטיין היה אחראי על קשר עם חו"ל שהיה אחראי על הבאת מחקרים עדכניים ומצב חזרת הליגות באירופה, ניר ינקלביץ' הכין את תוכנית המשחק מול משרד הבריאות, גיל הלוי שניהל את המערך הדיגיטלי וקובי ברדה שיחד עם דוברי המועדונים ניהל את הקמפיין.

בסוף השבוע כבשתם כותרות בכלי התקשורת המרכזיים בעולם על חזרת הכדורגל בארץ.

"הכדורגל העולמי חיפש פורצי דרך שהצליחו לשכנע ממשלות. היינו בקשר עם הליגות בשוויץ, ספרד או גרמניה. זה נתן בטחון לכולנו ומאחר והיינו בין הראשונים שחוזרים, קיבלנו את החשיפה וליגות אחרות קיבלו השראה ובסופו של דבר הודיעו על חזרה בעצמן". על ניהול המאבק מספר כלפון: "הייתי צריך להפעיל את כל הניסיון שלי מהעולם הציבורי כדי להשיג את מתווה החזרה. היה לכולנו חשוב נושא בריאות השחקנים, ומצד שני העניין הכלכלי. כל לילה, לפני שעצמתי את עיניי, חשבתי שיש לי אחריות לפרנסה של מאות משפחות: הקבוצות עצמן, אבל גם מעטפת ענקית כמו חברות אבטחה, גופי שידור ועוד. כשבאתי, בטח שלא ציפיתי שאתקל במשבר הכלכלי הכי גדול של הספורט, אבל ראיתי בזה משימה לאומית".

 

כלפון משחזר את הרגע ששינה הכל: "זה התחיל כשפרופסור איתמר גרוטו הורה לי ב־20 במרץ על עצירת המשחקים, שיחת טלפון שהבנתי ממנה שהולכים להיכנס לבעיה קשה. לא יכולתי לישון בלילות, היה לי חשש אמיתי לגורל הכדורגל הישראלי, עד קריסה כלכלית של קבוצות במידה שהליגה לא תחודש".

 

צדק על המגרש

חששת כי הכדורגל לא יחזור?

"היה לי חשוב להציל את הכדורגל, לספק פתרונות תוך כדי תנועה. אמרתי שאני נאבק עד הסוף גם אם נראה לפעמים – והיו רגעים כאלה – שהכדורגל כבר לא חוזר. היה לי ברור שאם לא אזום פתרונות דינמיים וארים ידיים, הכדורגל לא יחזור. החשש גדל כשמשרד הבריאות התעקש על בידוד של 14 יום החל מה־17 במאי. אם גרוטו לא היה מתפשר, הליגה הייתה נסגרת. צריך להודות גם למשרד הספורט על שיתוף הפעולה והתמיכה לאורך כל הדרך".

 

עלה גם רעיון לקיים טורניר סיום עונה באילת.

"הבנו שזה לא ישים בגלל התשתיות. היה לי חשוב שיהיה צדק על המגרש, שהיורדות, העולות והאלופה ייקבעו רק על פי משחקים, אבל תוך איזון בין העניין הכלכלי, הספורטיבי והבריאותי. המודל שהלכתי איתו לאורך כל הדרך היה שלא מקפיאים את הליגה. ביקשתי מהקבוצות לא לעצור פעילות או לשחרר זרים, לחכות לרגע שאפשר יהיה לחזור. במהלך הפסח כבר הכנתי את השלב הבא: אימונים חלקיים, אימונים מלאים החל מהיום וחזרה לשחק ב־30 במאי, תאריך שסומן מהרגע הראשון. בדיעבד, ובאישורו של גרוטו, כל התוכנית הייתה בול".

 

3082 ()
פרופ' איתמר גרוטו, משנה מנכ"ל משרד הבריאות

 

היו גם חילוקי דעות?

"חד־משמעית כן. הרי במשרד הבריאות לא מכירים את כל הפרטים של הכדורגל, כמו זמן חזרה לכושר. אמרתי להם כל הזמן שאי־אפשר לחכות עם ההחלטות יותר מדי זמן. בניתי מתווה שלא קיבלו את כולו, עד שביום שלישי הגיעה פריצת הדרך עם הבידוד הביתי ואחרי אינספור טיוטות זה נסגר".

 

בזמן שאתה נאבקת, חלק מבעלי קבוצות אמרו שעדיף לנעול את הליגה.

"ההתנגדות הייתה קטנה, אבל לא יכולתי להתעלם ממצוקת הבעלים, שחזרת הליגה מנעה מהם הפסדים של עוד חמישים מיליון שקל. אי־אפשר היה להתאושש מהמכה הכלכלית ואיבוד הכספים".

 

בסוף השבוע כבשתם כותרות בכלי תקשורת מרכזיים בעולם

"הכדורגל העולמי חיפש פורצי דרך שהצליחו לשכנע ממשלות. היינו בקשר עם הליגות בשוויץ, ספרד וגרמניה. זה נתן בטחון לכולנו ומאחר שאנחנו בין הראשונים שחוזרים, קיבלנו את החשיפה".

 

הקרב הבא: משרד האוצר

יש שחקנים שמתלוננים על הבידוד הביתי שאליו הם ייכנסו היום.

"אני מבין את הקושי והמורכבות, אבל זה בדיוק מה שקורה בבונדסליגה. כשהמשק בבעיה גדולה, יותר ממיליון מובטלים, צריך לדעת להתאים את עצמך למציאות. יש חיילים שלא רואים את המשפחות שלהם חודשיים. פה השחקנים, שתפקידם לשחק והם מחויבים לאוהדים, נמצאים בבית – הם לא נשלחו לסיביר. אפשר להתבכיין, להגיד לא נוח, זה אולי לא המתווה המושלם, אבל היו פה שתי אופציות: לחדש או לסגור את הליגה".

 

איך ניתן יהיה לאכוף את הבידוד?

"כל הקבוצות קיבלו אחריות מלאה ליישום המתווה והתחייבו לעמוד בו, וכל אחת תבחר את הדרך או את הסנקציות. השחקנים צריכים להבין שאם הם יפרו את המתווה, הם יסבו נזקים כלכליים וספורטיביים לכל הכדורגל. 95 אחוז מהשחקנים שלחו לי אישית הודעות, שהם שמחים שהליגה חוזרת. זו הפרנסה שלהם, האושר של האוהדים. אוי לשחקן שיפגע בחלום של האוהדים, בהעלאת המורל ובפרנסה. האצטדיונים הריקים חיכו לרגע שיחזרו אליהם".

 

הדשא בבלומפילד (צילום: יאיר שגיא)
"אין סיכוי לקהל העונה". אצטדיון בלומפילד (צילום: יאיר שגיא)

 

חושש שמישהו יידבק ויחבל בפנטזיית החזרה?

"גם פרופסור גרוטו אמר כי התחלואה בירידה בישראל, ולכן אם כולם יעמדו בהנחיות הסיכוי ששחקן יחלה שואף לאפס. אנחנו אופטימים שמסיימים את הליגות בשלום, על הדשא, ואם חלילה מישהו יידבק, כל הקבוצה תיכנס לשבועיים בידוד ונמצא לכך פתרונות יצירתיים".

 

הקרב הבא שלך הוא מול משרד האוצר לקראת העונה הבאה.

"הייתה לי אחריות לחדש קודם כל את הליגה, אחרת היינו בסכנה ממשית לפתוח את העונה הבאה. אם לא היינו מחדשים, אז בכלל לא היה פיצוי. אם לא יהיה קהל גם בעונה הבאה נהיה בבעיה, ואני מקווה שנקבל טיפול מותאם כמו ענפי המלונאות, התעופה או המסעדנות. אנחנו עומדים לפני קרב קשה כדי שהקבוצות לא יקרסו ושבעלים נוספים לא יעזבו".

 

מתי להבנתך הקהל ישוב?

"עד לסיום העונה מובן שאין סיכוי לקהל. בשיחות לא רשמיות מדברים על תחילת 2021, אבל בהולנד למשל מעריכים שלא יהיה קהל בכל העונה הבאה, וזו משמעות הרסנית לכלכלה".

 

נתת טיפים ליו"ר מינהלת הכדורסל, שמואל פרנקל?

"הוא התייעץ איתי, עניתי על שאלות ואני שמח שגם הכדורסל חזר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
ארז כלפון
צילום: עוז מועלם
מומלצים