בשנת 2007 עברו בריאן צ'סקי וג'ו ג'אבי לגור בסן פרנסיסקו. השניים, שלא היו מסוגלים לשלם את שכר הדירה הגבוה שלהם, החליטו להציע חלק מהלופט שלהם להשכרה קצרת טווח עבור מבקרים בכנס שנערך בסמוך, שלא מצאו מקום במלונות באזור. היוזמה הקטנה הזאת הולידה מפץ שטלטל את שוק המלונאות והתיירות, ויצר גוף חדש שצמח במהירות עצומה ותוך 13 שנה הפך לחברה ששווה יותר מ-38 מיליארד דולר.
המספרים של Airbnb מרשימים: יש בעולם יותר מ-7 מיליון דירות המוצעות להשכרה, אשר פרושות על פני יותר ממאה אלף ערים ב-222 מדינות. יותר משני מיליון איש לנים מדי לילה בנכס שרשום ב-Airbnb, ועד כה השתמשו בשירות יותר מ-750 מיליון איש.
המספרים הללו משקפים דאגה עצומה לא רק בקרב בעלי המלונות אשר איבדו נתח שוק עצום, אלא גם בקרב ראשי ערים ומתכנני מדיניות עירונית, שראו כיצד אלפי דירות שהיו בעבר חלק אינטגרלי מהעיר ושירתו את האוכלוסייה המקומית הפכו להשכרות קצרות טווח, וגרמו מצד אחד לדחיקת המקומיים החוצה ומצד שני לעליית מחירי השכירות באזורי התיירות המבוקשים.
4 צפייה בגלריה
כשהתיירות משותקת - Airbnb בבעיה גדולה. ניו יורק בזמן משבר הקורונה
כשהתיירות משותקת - Airbnb בבעיה גדולה. ניו יורק בזמן משבר הקורונה
כשהתיירות משותקת - Airbnb בבעיה גדולה. ניו יורק בזמן משבר הקורונה
(צילום: shutterstock)
ההשפעה לא עצרה במחירי השכירות - ריבוי התיירים והתחלופה המהירה בדירות שינו גם את אופי השכונות ואת תמהיל העסקים. אם תרצו, במקום מכולת ובית מרקחת לשירות התושבים נפתחו חנות מזכרות וברים תיירותיים.
כל התופעות הללו, שבלטו בערים כמו ברצלונה, פריז, דבלין וכמובן גם תל אביב, עשויות לקבל עכשיו ברקס חזק. ענף התיירות צפוי להיות אחד האחרונים שיתאושש ממשבר הקורונה, ו-Airbnb חטפה מכה קשה מאוד מהעצירה הכמעט המוחלטת של התעופה ושל תנועת נוסעים בין מדינות. על פי דיווחים שונים, היקף ההזמנות ב-Airbnb ירד בחודשים שמאז התפרצות המגפה ב-98%. במילים אחרות, עצירה מוחלטת.
שלומי, איש נדל"ן שמנהל בעיקר בתל אביב כמה נכסים עבור בעלי דירות מחו"ל, מסביר שצריך להבדיל בשוק בין שני גורמים: "יש מנהלי נכסים כמוני, שמטפלים בדירות ששייכות לבעלי בתים שבאים לארץ רק מספר מצומצם של שבועות בשנה. בזמן שהם בחו"ל אני מטפל בנכס להשכרה קצרת טווח, בעיקר עבור תיירים. אנחנו משווקים את הדירות ומציעים אותן כמעט ברמה של בית מלון, עם מגבות ומצעים ורמת ניקיון גבוהה. המודל השני הוא אנשים ששוכרים דירה, למשל ב-5,000 שקל, משקיעים בה כמה אלפי שקלים בעיצוב ובהתאמה לצורכי תיירות ומשווקים אותה כל השנה במודלים של Airbnb ו-Booking.
"המודל השני הוא זה שחטף את המכה הקשה. ממרץ כמעט כל הנכסים היו ריקים. אם בחברות הניהול אפשר היה לדווח לבעלי הדירות כי אין הכנסות, במודל השני אנשים מצאו את עצמם נאלצים לשלם לבעלי דירות אלפי שקלים בדמי שכירות, אבל ללא שום הכנסה נראית באופק. רבים מהם זנחו במהירות את המודל קצר הטווח וחיפשו להכניס דיירים 'רגילים' לטווח ארוך יותר, אבל גם זה היה קשה מאוד בתנאי השוק שנוצרו, וחלק גדול אומנם הכניסו דיירים אבל במחירים נמוכים יותר, והם סופגים בכל חודש את ההפרש".
איך אתה התמודדת עם המשבר?
"מלבד הצעדים הברורים של הוצאת כל העובדים בחברה לחל"ת וצמצום הוצאות, עברתי למודל של סאבלט לתקופות קצרות-בינוניות. יש פלח שוק שמתאים לו לקחת דירה לחודשיים-שלושה, כמו למשל ישראלים שגרים בחו"ל אבל חזרו לארץ לתקופת המשבר או כאלה שנתקעו כאן אחרי שהתעופה הופסקה. מובן שיש פגיעה כלכלית, והשכירות עצמה היא ברמה של 30% פחות ממה שהיה קודם".
לאן השוק הזה הולך?
"באפריל כבר חשבתי שנסגור לגמרי את העסק, אבל עכשיו אני יותר אופטימי. את כל הנכסים השכרנו רק עד יולי, כי בעלי הדירות, לפחות אצלי, מאמינים שבאוגוסט הדברים כבר ייראו אחרת. אני חושב שהשינוי העיקרי בשוק הוא שהמודל השני, של אנשים ששוכרים דירה ומשכירים אותה הלאה לתיירים, יצטמצם משמעותית. רבים שם חטפו מכה קשה, והם לא ירצו לקחת סיכון שזה יחזור בחורף הבא. אף אחד לא יודע אם היקפי התיירות יחזרו במלואם בשנה-שנתיים הקרובות, ואני מעריך שרבים מהם יחזירו את הדירות לשוק הרגיל ויכניסו ישראלים עם חוזים סטנדרטיים של שנה או שנתיים. הם יעדיפו להרוויח פחות אבל לא להישאר עם נכס ריק".
4 צפייה בגלריה
תל אביב בזמן משבר הקורונה. ''מעריך שהרבה בעלי דירות יחזירו אותן לשוק הרגיל''
תל אביב בזמן משבר הקורונה. ''מעריך שהרבה בעלי דירות יחזירו אותן לשוק הרגיל''
תל אביב בזמן משבר הקורונה. ''מעריך שהרבה בעלי דירות יחזירו אותן לשוק הרגיל''
(צילום: shutterstock)
נוכח המשבר, Airbnb נקטה כמה צעדים כדי לצמצם את הנזקים. מצד אחד החברה פיטרה כרבע מכוח האדם שלה, כ-1,900 עובדים, ומצד שני כדי להרגיע את התיירים היא הכריזה כי כל דמי הביטול עבור הזמנות שנעשו בתקופת הקורונה לא ייגבו. בנוסף, כדי לשדר אמון ולהרגיע גם את בעלי הנכסים המודאגים היא גייסה קרן שממנה היא שילמה פיצויים למארחים הבולטים שעובדים עם החברה. שלומי מעיד כי המנגנון היה קל ופשוט: "הם אמרו לא להתקשר ולא לשלוח מיילים. הם פשוט הכינו רשימות של המארחים החזקים שלהם והעבירו להם לחשבון את הכסף. זה עבד הרבה יותר טוב ממה שמשרד האוצר עושה".
מי שפחות השתכנע הוא בעל דירות אמריקני, שהעלה סרטון זועם לאינטרנט שבו הוא הטיח האשמות במנכ"ל החברה וטען שהמהלך שבו הוא החליט לבטל את דמי הביטול גרם נזקים עצומים לבעלי הדירות. הסרטון זכה למיליוני צפיות, בין היתר כי המנכ"ל הואשם בכך שבנה אימפריה על גב של אנשים פשוטים, ועכשיו הוא דורש מהם לשלם את המחיר.
בעל דירות זועם על Airbnb
המנכ"ל צ'סקי עצמו אמר לעובדים כי "אנו במהלך המשבר הנוראי ביותר של זמננו. הנסיעות הגלובליות בעולם קפאו. עסקי Airbnb נפגעו קשות, והתחזית להכנסות השנתיות נמוכה ב-50% לעומת 2019".
בהמשך, אחרי שמדינות שונות החלו ליישם אסטרטגיית יציאה, פרסמה החברה הודעה שבה היא שידרה יותר אופטימיות: "יש כיום יותר נכסים שרשומים ב-Airbnb מאשר בשנה שעברה, והפלטפורמה שלנו תמשיך להיות אפשרות לשרידות כלכלית עבור המארחים שלנו. אנחנו כבר רואים סימנים לתנועה מקומית של אנשים, וגם של השכרות לטווח ארוך יותר. אנחנו נמשיך לעבוד עם ערים כדי לוודא שכולם מרוויחים מהשכרות של Airbnb, וזאת בהתבסס על שיתוף הפעולה שלנו עם יותר מ-500 ממשלות וארגונים ברחבי העולם".
אז החברה משדרת אופטימיות זהירה, אבל מצד שני יש מקומות בעולם שבהם מרגישים שזוהי ההזדמנות להחזיר את השוק אחורה, לטובת התושבים וגופי התיירות המסורתיים יותר. "אנחנו מקווים לראות שליש או אפילו חצי מהדירות ששימשו לתיירים חוזרות לשוק השכירות הרגיל עם השכרות לטווח ארוך", אמרה ג'נט סאנז, משנה לראש עיריית ברצלונה. גם בפריז אמר האחראי על הדיור מטעם העירייה כי "אנחנו מתכוונים לנצל את ההזדמנות לקחת שוב שליטה על השוק".
בריאיון ל"גרדיאן" הבריטי הלכה סאנז עוד צעד קדימה: "יש לנו הזדמנות לחשוב מחדש על עתיד העיר. במשך שנים אמרנו שאנחנו רוצים לקחת מחדש את שדרת לה רמבלה ואת החופים לטובת התושבים שלנו. גם העסקים צריכים לעבור התאמה - הם צריכים להציע למקומיים את מה שהם צריכים, וזה לא מזכרות או משקה סנגרייה".
4 צפייה בגלריה
'''המשבר הנוראי של זמננו''. מנכ''ל Airbnb, בריאן צ'סקי
'''המשבר הנוראי של זמננו''. מנכ''ל Airbnb, בריאן צ'סקי
'''המשבר הנוראי של זמננו''. מנכ''ל Airbnb, בריאן צ'סקי
(צילום: gettyimages)
ומה יקרה בתל אביב ובירושלים? בישראל, בניגוד למקומות תיירותיים אחרים בעולם, לא נעשתה רגולציה בנושא Airbnb. כתוצאה מכך, אזורים מרכזיים רבים דחקו החוצה ישראלים לטובת תיירים, והאופי של שכונות ועסקים השתנה באופן מהותי. לא נדיר היה למצוא בניינים באזורים שקרובים לטיילת בתל אביב שבהם יש רוב לדירות Airbnb - והרבה פחות תושבים מקומיים קבועים.
מיכאל, בעלים של דירה אחת שמשמשת ל-Airbnb ומנהל של נכסים נוספים בתל אביב, מעריך שהכוח אכן יחזור לתל-אביבים אבל רק לשנה אחת: "אין ספק שיש שינוי ביחסי הכוחות. בבת אחת יצאו לשוק הרבה דירות, ובעלי בתים היו מוכנים להתפשר על מחירי השכירות ועל אורך החוזים. מצד שני, כשתבוא ההתאוששות, אני חושב שמי שנמצא בביזנס הזה לטווח ארוך יחזור לשוק התיירות. ברור שיהיו כאלה שיפחדו לקחת סיכון ויעדיפו להשכיר במחירים יותר נמוכים לישראלים, אבל מי שזה המקצוע שלו ושהדירות שלו מיועדות לתיירים יחזור לשוק ובגדול".
לדבריו, "אני מאוכזב מאוד מ-Airbnb. ההחלטה שלהם לבטל חד-צדדית את דמי הביטול עבור כל העסקאות שנעשו בתקופת הקורונה פגעה בי מאוד קשה. גם הקרן שהם הקימו לא רלוונטית בשבילי בגלל התקנון שהם הגדירו. לדעתי הם בגדו בבעלי הדירות, ואני אעבוד בעתיד הרבה יותר עם פלטפורמות אחרות".
4 צפייה בגלריה
ברצלונה מתכננת שינוי של ממש בחסות המשבר
ברצלונה מתכננת שינוי של ממש בחסות המשבר
ברצלונה מתכננת שינוי של ממש בחסות המשבר
(צילום: shutterstock)
איך אתה התמודדת באופן אישי?
"אני בסוג של שנת שבתון. את הדירה שלי השכרתי בחוזה כמעט לשנה. לא ראיתי טעם לרדוף אחרי לקוחות חדשים כל שבוע, וגם אם זה אומר להרוויח פחות, מבחינתי זה עדיף. לגבי דירות שאני מנהל, יש בעלי דירות שהרוויחו יפה כל השנים והם מוכנים לספוג תקופה קשה ולהשאיר את הדירה ריקה עד שהמצב ישתפר. לגבי כאלה שיותר לחוצים, אני מייעץ להם להקפיא או לפרוס יותר את המשכנתא, ובינתיים לנסות למצוא דיירים לתקופות בינוניות של כמה חודשים בודדים, בשאיפה שבשנה הבאה השוק יתאושש".