שתף קטע נבחר

הסוף לחגיגת הדרכונים הפורטוגליים: מסתמן שיוקשחו התנאים

פורטוגל החלה בהליכי חקיקה שיחייבו אדם שיבקש להוציא אזרחות לשהות במדינה לפחות שנתיים לפני שיגישו בקשה. המשמעות: בעוד כשנה וחצי כמעט ותיסגר הדלת על האפשרות לקבל דרכון פורטוגלי כאזרח ישראלי. וכמה ישראלים הגישו בקשות עד כה?

האם הגיע הסוף לחגיגת הדרכונים הפורטוגליים שהובילה עשרות אלפים להגיש בקשות לקבלתו? הפרלמנט הפורטוגלי החל לפני כמה ימים בהליכי חקיקה שיקשיחו את התנאים לקבלת אזרחות פורטוגלית, עד הפיכתם לבלתי-רלוונטיים לישראלים.

  (צילום: shutterstock)
דרכון פורטוגלי. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

מדובר בתיקון ל"חוק המגורשים" הפורטוגלי, שחוקק במרץ 2015 ונועד לתקן עוול היסטורי הנוגע לצאצאי יהודי מגורשי ספרד ופורטוגל. התיקון התיר לצאצאים להגיש בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית, אולם על-פי הצעת החוק מטעם המפלגה הסוציאליסטית בפורטוגל, שבה תומכות שתי המפלגות הגדולות בבית הנבחרים – מי שיגיש בקשה לאזרחות יחויב במגורים חוקיים בפורטוגל לתקופה של לפחות שנתיים. מסתמן שהחוק יאושר בשבועות הקרובים ויחול על בקשות אזרחות שייקלטו החל בינואר 2022.

 

הסיכויים שהצעת החוק תעבור גבוהים מאוד, בהתחשב בזה שהצעת החוק המקורית למתן אזרחות פורטוגלית לצאצאים ממרץ 2015 הגיעה מטעם המפלגה הסוציאליסטית עצמה. יוזמי התיקון ציינו כי פורטוגל היא המדינה היחידה שמאפשרת תהליך התאזרחות לזרים על-פי הוכחת צאצאות גרידא, ועל כן יש לדאוג לאינטרס הציבורי שלא להפוך את האזרחות הפורטוגלית למוצר מסחרי.

 

מספר הבקשות לדרכון פורטוגלי עלה על הילודה ב-2019

 

הם הסבירו עוד כי הייתה עלייה מעריכית בכמות הבקשות וגם ציינו את נעילת שערי המסלול לאזרחות ספרדית, דבר שיגרום לרבים לבחור במסלול הפורטוגלי, מה שיוביל לבסוף לעוד עלייה בבקשות.

 

יוזמי התיקון הוסיפו כי המנגנון הקיים בחוק כיום עודד את יצירתן של חברות המתמחות בתחום ש"מוכרות" את האזרחות באמצעות פרסום אגרסיבי בישראל ובטורקיה, תוך שיווק הדרכון כ"דרכון של האיחוד האירופי", שמקנה זכות לחיות ולעבוד במדינות האיחוד. הם הסבירו כי המציאות הזו לא תואמת את כוונת המחוקק ופסולה על-פי כל נורמה לאומית ובינלאומית.

 

לדבריהם, התיקון המוצע ייצר מצב שמאזן את המציאות הקיימת והופך אותה לסבירה יותר. מגורים במדינה יעזרו לאבחן בין בקשות לגיטימיות – דהיינו, אלו שבאמת רוצים להיות פורטוגלים לעומת אלו שסתם רוצים דרכון באופן תועלתני ונצלני.

 

עו"ד אדם ידיד ממשרד עורכי דין המתמחה בהוצאת אזרחויות אירופיות, הסביר כי השינוי הצפוי בחוק הוא דרמטי, ובעצם הופך את תהליך קבלת האזרחות הפורטוגלית לבלתי אפשרי. "הדרישה לגור שנתיים בפורטוגל תמנע בעצם מצב שבו אזרחים ישראלים יוכלו להוציא אזרחות פורטוגלית. עם זאת, המחוקק הפורטוגלי מאפשר תקופת מעבר של כשנה וחצי, אשר תמנע פגיעה קשה מדי בציפיות לגיטימיות בייחוד עבור אלו שהחלו כבר בתהליך."

  

עוד אמר כי "בישראל כמיליון אזרחים אשר קיים עבורם פוטנציאל גבוה לקבלת אזרחות פורטוגלית. אני מציע להם להזדרז כל עוד תהליך החקיקה לא הושלם. הפורטוגלים בעצם השאירו פרק זמן של שנה וחצי שמאפשר לאנשים זמן להתארגן".

 

לפי הערכות, מאז שחוקק החוק לפני חמש שנים, הוגשו בין 50 ל-60 אלף בקשות אזרחות פורטוגלית מצד יהודים ספרדים ברחבי העולם. מהם, כ-20 אלף אכן קיבלו את האזרחות פורטוגלית. מתוכם, מדובר ב-12 אלף ישראלים שקיבלו אזרחות פורטוגלית. רק בשנת 2019 לבדה הוגשו 25 אלף בקשות מטעמם של ישראלים. עלות תהליך הנפקת אזרחות פורטוגלית נעה בין 7,000 ל-15 אלף שקל לאדם.

 

מלבד ישראלים, כ-20% מהבקשות בפורטוגל מוגשות בעיקר על-ידי טורקים, ברזילאים, ארגנטינאים וגם מטעם אנשי הקהילה היהודית במרוקו. בקשות מעטות מועברות על-ידי אנשים שמתגוררים בבריטניה ובארה"ב. הזמן הממוצע לאישור בקשה לאזרחות מעת הגשתה נע בין שנה וחצי לשנתיים, אולם במקרים שבהם מגיש הבקשה שהה בחו"ל בשנים שלפני הגשת הבקשה, הדבר מאריך את משך התהליך מאחר שנדרש לספק תעודות נוספות מהמדינות שבהן שהה אותו אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דרכון פורטוגלי
צילום: shutterstock
מומלצים