שתף קטע נבחר

מחאת המתמחים נמשכת: "ביבי תתעורר, הרופא מנקר"

מתמחים וסטודנטים לרפואה הפגינו הערב סמוך לבית ראש הממשלה בדרישה לקצר את משמרות התורנות שעומדות על 26 שעות. הם נשאו שלטים שבהם נכתב: "רופא עייף, רופא מזייף", "רופאה עייפה, מתבלבלת בתרופה", ואף קראו לשר הבריאות המיועד אדלשטיין שלא יזנח אותם

 

 

 

כ-150 מתמחים וסטודנטים לבושים בחלוקים לבנים וירוקים הפגינו הערב (יום ג') בכיכר פריז בירושלים סמוך לבית ראש הממשלה וקראו: "רופא עייף, רופא מזייף", "רופאה עייפה, מתבלבלת בתרופה", וגם: "ביבי תתעורר, הרופא מנקר" ו"מתמחה לא שווה עבד". הם פנו לעוברים והשבים ושאלו האם ירצו שבן משפחתם יטופל על ידי רופא עייף שלא כשיר לבצע את משימתו.

 

הפגנת הרופאים המתמחים בכיכר פריז בירושלים ()
הפגנת המתמחים בכיכר פריז בירושלים
המפגינים התקדמו אל עבר בית ראש הממשלה ונעצרו בכניסה. הם קראו ליולי אדלשטיין, שמיועד להתמנות לשר הבריאות, שלא לזנוח אותם ולטפל בנושא מיד עם כניסתו לתפקיד.

 

עומר שלזינגר, סטודנט שנה שישית לרפואה, אמר: "כמו שהציבור לא היה רוצה שנהג אוטובוס יסיע אותו עייף ללא שעות שינה בוודאי שלא היה רוצה שעיקר אנשי הצוות שהוא פוגש בבתי החולים יעבדו משמרות כל כך ארוכות".


הפגנת הרופאים המתמחים בכיכר פריז בירושלים ()
פנו גם לשר הבריאות המיועד אדלשטיין

 

 

יובל ברק קורן, מתמחה במחלקת ילדים בבית החולים שערי צדק, הוסיף: "באתי לזעוק את זעקת המתמחים החוששים על שלום הציבור. שום טייס לא יטוס 26 שעות ברצף, מצבנו לא שונה. בעקבות התפרצות נגיף הקורונה התפוסה בבתי החולים ירדה משמעותית ונוכחנו לגלות עד כמה זה שונה להגיע למשמרות ערניים ולא עייפים. מתמחה שמגיע למשמרת אחרי שעות שינה רצופות ולכמות זמן הגיונית מתפקד בצורה יעילה ביותר".

 

נעמה מיטלמן, סטודנטית לרפואה שנה שלישית באוניברסיטה העברית: "באתי לכאן היום למרות שאני עדיין עוד רחוקה מתקופת ההתמחות. המאבק הזה חשוב בעיניי בגלל החשש לחיי הציבור. אנו חייבים לעצור את הטירוף הזה, מדובר בחיי אדם". 

 

 

 

לאחר הפגנת המתמחים בשבת בכיכר הבימה, הבוקר התכנסה הוועדה המיוחדת לענייני עבודה ורווחה לדון בתנאי העסקת המתמחים, בדגש על הפגיעה בשכרם במקרה של בידוד בעקבות מגע עם חולה קורונה ושעות המשמרות. המתמחים, ובראשם הארגון "מרשם", דורשים לקצר את המשמרות למתכונת של 12 שעות כפי שעבדו בתקופת הקורונה. "מי שחושב שהצהרות שנולדו מאתמול להיום על פיילוטים לבחינת קיצור התורניות מספקות אותנו, מנותק מהשטח", אמרה ד"ר ריי ביטון יו"ר ארגון המתמחים "מרשם".

 

בדיון על שעות התורנויות הארוכות, אמר פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, כי הם בוחנים אפשרויות שונות של סוגי משמרות: "נאפשר למחלקות מסוימות להיכנס למספר מתווים, מתווה קיצור תורנות ל-16 שעות, קיצור תורנות ל-12 שעות ולבדוק את ההשפעה של זה האיכות".

 

בתגובה לדברים אלה, אמרה ביטון כי "מי שחושב שהצהרות שנולדו מאתמול להיום על פיילוטים לבחינת קיצור התורניות מספקות אותנו, מנותק מהשטח ומתנער מהמחויבות שלו כלפי שלומם ובריאותם של המתמחים והמטופלים כאחד".

 

  (צילום: AFP)
הפגנת המתמחים אתמול בכיכר הבימה(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

עוד אמרה כי החלטה על קיצור תורנויות התקבלה כבר בהסכם 2011, אבל אף אחד לא הוציא אותו לפועל. ד"ר אילן ריכטר מארגון המתמחים אמר בישיבה "אנחנו לא מאמינים להר"י שיובילו מהלך כזה כשם שהם לא עשו דבר מאז שנחתם ההסכם ב-2011. השאלה שצריכה לעמוד על הפרק היא לא האם לקצר את התורנויות אלא איך לקצר אותן".

 

בפתח הוועדה דנו גם בפגיעה בשכרם של הצוותים הרפואיים, בעקבות ימי המחלה שנאלצו לקחת כשנכנסו לבידוד לאחר מגע עם חולי קורונה. אפרים מלכין, סגן בכיר לממונה השכר במשרד האוצר, אמר כי ישנה התקדמות במו"מ עם ארגוני הרופאים בנוגע לשכר במקרה של בידוד: "ניתן פתרון לצוותים בקהילה, לאחיות, לרופאים והמטרה היא לתת פיצוי של 100%, אנחנו צפויים להציע להסתדרות הרפואית את המתווה שלנו שבעיקרו יאפשר שכר זהה לזה שקיבלו בשלושה חודשים הקודמים".

 

יו"ר הועדה, ח"כ עאידה תומא סלימאן דרשה לדעת מה האוצר מציע והאם אכן יש התקדמות: "היו פעמים שהתבשרנו בבשורות טובות ושמענו שאין התקדמות בסופו של דבר". ח"כ קארין אלהרר זעמה: "מעולם לא ראיתי כזה זלזול ביו"ר ועדה בכנסת, תיתן תשובות..או שתעדכן אותנו או שתגיד לנו ביושר שכלום לא נעשה".

 

בסיכום הדברים הוחלט כי עד יום חמישי תוגש הצעת האוצר להסתדרות הרפואית, שתכלול את פיצוי שכר הצוותים הרפואים כולל אלה שבקהילה ואי פגיעה בימי המחלה שלהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים