שתף קטע נבחר

צילום: AFP

רופאים באיראן חושפים: כך הוסתרו ממדי המגפה

בתי החולים החלו להתמלא עוד לפני הדיווח הראשון, ולפי אנשי רפואה הממשלה עיכבה במשך שבועות את האזהרה לציבור. כעת הם חושפים: "ביקשו שלא נעטה מסכות מחשש לבהלה, הנתונים הסטטיסטיים נשמרו בסודיות". דו"ח בפרלמנט בטהרן: ייתכן שמספר המתים האמיתי גבוה ב-80%

 

 

הם נחשבים לגיבורים, וחבריהם שמתו הוכרזו כ"שהידים", אבל עבור הרופאים והאחיות שמתמודדים עם מגפת הקורונה באיראן, התשבחות הללו נשמעות חלולות.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

הדיפלומטיה הרפואית של ארדואן

מכונות מהסוג שהרג חולי קורונה ברוסיה נשלחו לארה"ב

קוריאה לגייז: בואו להיבדק לקורונה, לא תוצאו מהארון

להציל את זקני השבט מהנגיף

 

אומנם הסנקציות החריפות של ארה"ב הקשו על הרפובליקה האיסלאמית לבנות מערכת רפואה שערוכה היטב להתמודדות עם מגפה בסדר גודל שכזה, אך מומחי בריאות במדינה טוענים שבאחריות להתפשטותו המהירה של הנגיף שם נושאים פקידי הממשלה ומנהיגי הדת. רופאים ששוחחו עם סוכנות הידיעות AP חשפו בפניה כיצד הממשלה התעלמה מאזהרותיהם והורתה להם להסתיר את ממדיה האמיתיים של המגפה.

  (צילום: AP)
גיבורים ושהידים. בבית חולים בטהרן(צילום: AP)

אותם עובדי רפואה אומרים כי הם מרגישים שנותרו חסרי הגנה במאבק למניעת התפשטות הנגיף. בשלושת החודשים הראשונים של המגפה באיראן, כמעט בכל יום מת שם עובד רפואה ועשרות אחרים נדבקו. "אנחנו נעים במהירות לעבר אסון", אמר רופא בעיר איספהן, שמטפל ללא הרף בעשרות חולי קורונה.

 

המספרים יורדים, בתי הקברות גדלים

איראן, נזכיר, הייתה מוקד ההתפרצות המשמעותי הראשון במזרח התיכון, וממנה הופץ הנגיף למדינות רבות באזור. לפי הנתונים הרשמיים של הממשלה, כ-100,000 איש נדבקו בנגיף במדינה, וכ-6,500 מתו מסיבוכי הנגיף. אלא שרבים בתוך איראן ומחוצה לה טוענים שממדי המגפה גדולים בהרבה.

 

לאחרונה אף צוין בדו"ח שהכינה זרוע המחקר של הפרלמנט בטהרן כי ייתכן שמספר הנדבקים גבוה פי שמונה או עשרה מהמספר הרשמי – דבר שאם הוא נכון הופך את איראן לאחד ממוקדי ההתפרצות החמורים בכל העולם. לפי אותו דו"ח, ייתכן גם ש-11,700 מתו מהנגיף במדינה, 80% יותר ממספר המתים הרשמי.

  (צילום: AP)
בבית חולים שדה באזור טהרן(צילום: AP)

בימים אלו מדווחים השלטונות באיראן על מגמת ירידה במספר הנדבקים והמתים, אם כי רשויות מקומיות ממשיכות להרחיב באזורים מסוימים את בתי הקברות. בטהרן, במועצת העירייה אמרו כי הם נאלצו להוסיף 10,000 מקומות קבורה חדשים בבית העלמין הגדול ביותר בעיר הבירה, בהשת א-זהארה.

 

התחקיר של סוכנות AP, המבוסס על ריאיונות שנערכו עם יותר מ-30 אנשי רפואה, על התכתבויות בין רופאים ועל מסמכים אחרים, חושף כעת פרטים נוספים מהמתרחש בתוך איראן. לפי AP, התחקיר הזה מדגים כמה מבולגנת הייתה התגובה של הרשויות באיראן להתפרצות.

 

בשלביה הראשונים של המגפה, הרופאים סיפרו כי נאלצו לפעול עם מעט מאוד ציוד. כמה מהם שטפו בעצמם את הגלימות והמסכות שלהם, או חיטאו אותן באמצעות חימומן בתנור ביתי. אחרים עטפו את גופם בשקיות פלסטיק שאותן קנו בסופר. הציוד המאולתר לא עזר לעשרות אנשי רפואה שמתו מהנגיף, לצד המטופלים שלהם.

Disinfection efforts underway in Tehran to curb the spread of the coronavirus  ()
האזהרה לציבור נדחתה במשך "שבועות". חיטוי ברחובות הבירה האיראנית

מנהיגיה של איראן, כך אומרים כמה מאנשי הרפואה ששוחחו עם AP, דחו את פרסום האזהרה לציבור מפני הנגיף במשך שבועות, אפילו בזמן שבתי החולים החלו להתמלא במטופלים שסבלו מתסמיני הנגיף.

 

לנרמל את המוות

אף שרופאים ומומחים אחרים קראו לנשיא חסן רוחאני לנקוט צעדים דרסטיים כדי לבלום את ההתפשטות, הממשלה המשיכה להימנע מתגובה – מחשש לפגיעה בבחירות לפרלמנט בסוף פברואר, בימי חג לאומיים ובכלכלה המקרטעת-ממילא.

 

אחד הרופאים ששוחחו עם AP – שכמו כל האחרים שהתראיינו ביקש לשמור על אנונימיות מחשש לפגיעה בו – אמר כי השלטונות אף עודדו אותו ואת עמיתיו להימנע משימוש בציוד מגן. לדבריו, פקידי ממשל טענו שעטיית מסכות תעורר בהלה המונית.

A coronavirus ward in Iran  ()
מטפלים בחולה קורונה. "הנתונים נשמרו בסודיות"

המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, הכריז ב-10 במרץ על הרופאים, האחיות ושאר אנשי הרפואה שמתו במאבק בקורונה כעל "שהידים". תמונות של אנשי הרפואה המתים הוצגו ליד תמונותיהם של החיילים שנהרגו במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80. "הם מנסים לנרמל את המוות", טען מומחה רפואה מטהרן.

 

לפי רשימה שגובשה על-ידי קבוצת רופאים במדינה, בסך הכל מתו באיראן 126 אנשי רפואה, בעיקר במחוזות גילאן וטהרן. 2,070 נדבקו בסך הכול לפי הרשימה הזו. דובר משרד הבריאות האיראני, קיאנוש ג'האנפור, הודה כי הנגיף גבה את חייהם של אנשי רפואה רבים, אך טען שמספר המתים נמוך מעט יותר ועומד על 107. לדבריו, 470 אנשי רפואה נדבקו.

  (צילום: MCT)
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי מדבר בשיחת ועידה עם הנשיא חסן רוחאני(צילום: MCT)

ג'האנפור טען כי האשמה בחומרת ההתפרצות באיראן היא ארה"ב. "תזכרו שהמדינה הזו נמצאת תחת סנקציות", אמר דובר משרד הבריאות האיראני. למרות הסנקציות, יש לציין, איראן המשיכה לאורך המשבר לתפעל תעשיות מקומיות שבהן מיוצר ציוד מגן הדרוש למאבק בנגיף.

 

המקרים הראשונים של הידבקות בקורונה דווחו ב-19 בפברואר, בעיר קום שמדרום לטהרן, שם ממוקמים אתרים הקדושים לזרם השיעי באיסלאם. העיר הפכה במהרה למוקד ההתפרצות במדינה. אלא שלפי התחקיר של AP, הרופאים מספרים שעוד לפני הדיווח הראשון על מקרי הידבקות, הם הבחינו בעלייה במספר המטופלים עם תסמינים המזכירים את אלו שלהם גורם נגיף הקורונה. הם טענו שהם קראו כבר אז למשרד הבריאות בטהרן לנקוט פעולה.

 

כמה מהרופאים הציגו את המכתבים ששלחו למשרד הבריאות האיראני. הרופאים ייחסו בתחילה את התסמינים הנשימתיים בקרב המטופלים לשפעת מזן H1N1. הרופאים קראו לערוך בדיקות לאבחון זן השפעת הזה ומחלות אחרות, כדי לשלול את האפשרות שהן הגורם האחראי. היקף ההדבקה והמוות נראה להם כבר אז גבוה בצורה חריגה.

50 ()
הרשויות חששו מבהלה המונית. אישה איראנית עם מסכה, בטהרן

הרופאים החליפו דרך אפליקציית טלגרם נתונים שונים. הם פנו למשרד הבריאות והציעו לנקוט מספר צעדים, ובראשם בידוד והפסקת הטיסות מסין. נדרשו עוד שבועיים עד אשר הממשלה החלה לפעול.

 

סגר? "מתאים לימי הביניים"

"נתנו הרבה מידע לממשלה במכתבים ובערוצי תקשורת אחרים", אמר רופא ממחוז מאזנדראן שבצפון איראן. הוא אמר שהממשלה התעלמה ממנו וממומחים נוספים.

 

יומיים לאחר הדיווח הראשון על נדבקים, אלפי איראנים עמדו בתורים לקלפיות, במהלך הבחירות שנערכו לפרלמנט. באותו יום פנו רופאים בגילאן למושל ואמרו כי בתי החולים שלהם מוצפים במטופלים, וכי הם סובלים ממחסור בציוד מגן. "צוותי הרפואה במחוז חשופים לאיום עצום", נאמר במכתב ששלחו הרופאים למושל המחוז.

Bodies of coronavirus victims removed for burial in Iran ()
פינוי גופת חולה קורונה שמת בטהרן. בתי הקברות הורחבו

בממשלה דחו את קריאות הרופאים לצעדים דרסטיים כמו סגר או בידוד, ופקידים אף אמרו שצעדים כאלה מתאימים לימי הביניים, תוך שהם מעלים תיאוריות חסרות בסיס שארה"ב היא זו שיצרה את הנגיף כדי להפיץ פחד באיראן.

 

מומחי רפואה סיפרו כי אנשי משמרות המהפכה פיקחו מקרוב על ההתנהלות במרכזי הרפואה השונים, וכי הנתונים הרפואיים הסטטיסטיים נשמרו כמו מסמכים סודיים ביותר. הם אמרו כי בתעודות הפטירה של אלו שמתו מהנגיף לא נכתב שקורונה היא סיבת המוות, בין אם בגלל מחסור בבדיקות או בשל רצון להשאיר את מספר המתים נמוך. לדבריהם, אלפי מקרי מוות יוחסו לגורמים משניים כמו "התקף לב" או "מצוקה נשימתית".

 

רופאה אחת מטהרן אמרה כי משרד הבריאות הורה שלא להעביר לבדיקות לאבחון הנגיף חולים במצב אנוש בבתי החולים, במטרה להשאיר את מספר המתים נמוך. "אנחנו משערים שהם רצו לומר שהם מתמודדים היטב", היא אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תשבחות חלולות. איש רפואה בבית חולים בטהרן
צילום: AP
מומלצים