שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

משרד הבריאות לא מאשר את הפעלת הרכבת. סמוטריץ': "הזיה, רפובליקת בננות"

אחרי הפרסום ב-ynet שלפיו תנועת הרכבות תתחדש באופן חלקי ביום ראשון אך ללא הגבלה על מספר הנוסעים בכל קרון - הודיע משרד הבריאות כי הוא לא מאשר את המהלך. מאוחר יותר התנצל מנכ"ל משרד הבריאות על אי ההבנה שנוצרה. גורמים במשרד: "בר סימן טוב מתעקש להראות שהוא עוד עובד"

שעות ספורות אחרי שדווח לראשונה ב-ynet כי הרכבות ישובו לפעילות חלקית ביום ראשון, ללא הגבלה על מספר הנוסעים בכל קרון וכי הנוסעים יידרשו למשמעת עצמית - הודיע משרד הבריאות כי הוא לא מתיר את המהלך. בתגובה, תקף שר התחבורה בצלאל סמוטריץ': "זו הזיה. רפובליקת בננות".

 

חיטוי וניקויון בתחנות ורכבות ישראל למניעת התפשטות נגיף הקורונה (צילום: רכבת ישראל)
ניקוי יסודי בכל יום. חיטוי באחת מתחנות הרכבת(צילום: רכבת ישראל)

בציוץ בטוויטר שיתף סמוטריץ' מכתב ששלח אתמול המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, שבו הוא פירט את ההנחיות שיחולו בקרונות, ואת המכתב ששלח הערב מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, למנכ"ל רכבת ישראל. "אבקש להבהיר כי משרד הבריאות לא נתן את אישורו לחידוש תנועת הרכבות ביום א'. האישור שניתן הוא למודל ההפעלה, אך לא למועד", כתב בר סימן טוב. 

 

"יש גבול לזלזול וחוסר הרצינות שבו אפשר לנהל אירוע כזה", כתב סמוטריץ'. "העלתי את הנושא עכשיו להכרעת ראש הממשלה. הבהרתי שאי אפשר להפעיל את הרכבת עם הגבלת נוסעים (בלתי אפשרי תפעולית) ושאין משק בלי תחבורה ציבורית מינימלית. שראש הממשלה יחליט וייקח את האחריות".

 

 

תמונת משה בר סימן טוב (צילום: אוראל כהן)
"האישור שניתן הוא למודל ההפעלה, אך לא למועד". בר סימן טוב(צילום: אוראל כהן)

מאוחר יותר, בעקבות הסערה שהתעוררה, מנכ״ל משרד הבריאות התנצל בפני סמוטריץ׳ ובפני ציבור נוסעי הרכבת על אי ההבנה שהייתה במשרד בתהליך אישור הנסיעה ברכבת. גורמים במשרד הבריאות מתחו ביקורת על מנכ"ל משרדם, שהודיע השבוע כי יפרוש מתפקידו, ואמרו כי "בר סימן טוב מתעקש להראות שהוא עוד עובד".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנו מודעים לצורך לאפשר תחבורה ציבורית, אך לצערנו אנו עדיין לא בשלב בו ניתן לתת אישור להתקהלויות בהיקפים כל כך גדולים וצפופים. אנו מקווים שהשיפור בנתוני התחלואה ימשך ונוכל לאפשר לרכבת לפעול. אני נבוא על כך בדברים באופן מסודר עם משרד התחבורה".

 

מוקדם יותר פרסם משרד התחבורה הודעה שבה בישר כי הגיע להסכמה עם משרד הבריאות על חידוש הרכבות ללא הגבלת מספר הנוסעים. "בשל היותה של הרכבת אמצעי הסעת המונים ייחודי ביחס לאמצעי תחבורה אחרים, הכולל קרונות עם יציאות וכניסות רבות, אשר עובר במספר רב של תחנות ביניים, לא ניתן לשלוט במספר הנוסעים והתקהלותם ברכבות וברציפים", נכתב. עוד נמסר כי "הדגש יהיה על המלצות לשמירה על בריאות הנוסעים".

 

במכתב ששלח היום מנהל אגף הרכבות במשרד התחבורה אליאס מטר למנכ"ל הרכבת מיכה מייקסנר נכתב: "על רקע הקשיים התפעוליים ביישום ההנחיות הכלליות של משרד הבריאות על הפעלת הרכבת, בדגש על חוסר יכולתה של הרכבת לאכוף את קיום ההנחיות, סוכם בין משרד התחבורה למשרד הבריאות מודל הפעלה הכולל הנחיות בריאות שעל הנוסעים לנקוט בהם לשם בריאותם ובריאות הציבור".

 

בתכתובות בין משרדי הבריאות והתחבורה נקבע בין היתר כי רכבת ישראל תפרסם לציבור "בכל הדרכים העומדות לרשותה" את ההנחיות לנוסעים. עוד נקבע כי ברכבת יערכו הסברה באמצעות סדרנים ופקחים בתחנות ובקרונות "במטרה להביא לציות מקסימלי של הנוסעים להנחיות".

Health workers disinfecting a train wagon  ()
הנוסעים יידרשו למשמעת עצמית. חיטוי ברכבת

עוד נכתב כי רכבת ישראל "תדאג לניקוי יסודי של התחנות והקרונות בכל יום, בדגש על משטחי מגע, כפתורים ומעקות, ותתקין בתוך כשבועיים מערכות טכנולוגיות למדידת חום בכניסה לתחנות. לא תתאפשר כניסה למי שחום גופו עולה על 38 מעלות. הרכבת תפעל באמצעות שילוט מתאים לוויסות סדר העלייה והירידה של הנוסעים מהרכבות למניעת צפיפות".

 

פרופ' גרוטו פירט במכתבים את ההנחיות שיחולו בקרונות: "חובת עטיית מסיכה, הימנעות מנגיעה בפנים, במשטחים ובטלפון הנייד והתרחקות מנוסעים שמתעטשים או משתעלים".

 

 

גרוטו הוסיף כי "מומלץ לא לאכול ולשתות בזמן הנסיעה בתחבורה הציבורית ולהימנע מהנחת תיק על רצפה או משטחים". הוא ציין כי יש להשתמש באלכוג'ל ובמים וסבון והמליץ לצאת ממקום העבודה מוקדם או מאוחר מהרגיל כדי להימנע מעומס בשעות השיא ו"לשמור על ההנחיות הכלליות של משרד הבריאות".

 

פרופ' גרוטו אמר ל-ynet כי "אישרנו להם לפעול תוך הפעלת שיקול דעת וכן הבהרת ההנחיות המחייבות בחוק לגבי הנוסעים באמצעות שילוט בולט לעין".

 

בריאיון לאולפן ynet בשבוע שעבר אמר שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' כי הוא מתנגד להטיל מגבלה על מספר הנוסעים ברכבת. "אני אומר בצורה חד-משמעית, לא ניתן תפעולית לשלוט ולהגביל את כמות הנוסעים ברכבות", אמר סמוטריץ'. "זה לא אוטובוס שיש נהג בכניסה שיודע לא לנסוע כשיש יותר נוסעים".

  (צילום: ירון שרון)
(צילום: ירון שרון)

6 (צילום: רכבת ישראל)
(צילום: רכבת ישראל)

בהודעה של משרד התחבורה על חידוש הרכבות נכתב כי תנועת הרכבות תחודש בשני שלבים מרכזיים, כאשר על פי הנחיית משרד התחבורה, בשבועיים הראשונים יופעלו קווים מרכזיים, עם שינויים במסלולי הנסיעה, בימים ראשון עד חמישי בלבד בשעות 06:00 עד 22:00. בתקופה זו יושלמו עבודות תשתית רבות, אשר ביצוען החל ונמצא בעיצומו, וכן עבודות שיאפשרו צמצום הפסקות התנועה היזומות שתוכננו להתבצע בכל מקרה בעתיד.

 

הקווים שיופעלו ללא שינוי: ירושלים- יצחק נבון – תל אביב הגנה, לוד - ראשון לציון ראשונים, כרמיאל - חיפה ובית שאן - עתלית.

 

התחנות שתישארנה סגורות: נתניה ספיר; בית יהושע; הרצליה; רעננה מערב; רעננה דרום; הוד השרון סוקולוב; כפ"ס נורדאו; בני ברק; נתב"ג; י-ם גן החיות; י-ם מלחה; חולון וולפסון; צומת חולון; בת ים יוספטל; בת ים קוממיות; ראשל"צ משה דיין; יבנה מערב; יבנה מזרח; אשדוד עד הלום; דימונה.

 

ממשרד התחבורה נמסר כי עם סיום שלב ההפעלה הראשון בסוף החודש, ובכפוף לאישור משרד הבריאות, יורחב השירות ויוחזרו לפעילות קווים ותחנות נוספות. עם חזרתה המלאה של תנועת הרכבות לשגרה תמשיך הרכבת בהאצת פרויקט חישמול המסילות וכן בפרויקטים נוספים דוגמת המסילה המזרחית, אשר ידרשו המשך שינויים מסוימים בתנועת הרכבות באזור הדרום והשרון גם בחודשים הבאים.


פורסם לראשונה 13/05/2020 19:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רכבת ישראל
רכבת ישראל
צילום: רכבת ישראל
מומלצים