שתף קטע נבחר

ארה"ב במסר לישראל: "סכנה בשיתוף הפעולה עם סין בתשתיות"

"לא טסנו חצי עולם לדבר על סיפוח", אמרו בכירים במחלקת המדינה לאחר ביקור מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בישראל. הם הזהירו מפני ההשלכות של שיתופי פעולה כלכליים עם סין: "אם אתה משתמש בוואווי, ה-DNA שלך הופך לרכוש המפלגה הקומוניסטית בסין"

ארצות הברית מפעילה מכבש לחצים על ישראל לצמצם את מעורבות סין במכרזי התשתית: יום לאחר ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בישראל מזהירים היום (ה') בכירים במחלקת המדינה את ישראל משיתוף פעולה עם סין. "לא טסנו חצי עולם לדבר על סיפוח", אמרו הגורמים האמריקנים, "המסר שלנו עבר. הסינים לא שותף אמין וזה עניין שאנו מעלים בכל העולם".

 

 פגישה בנימין נתניהו מייק פומפאו (צילום: Ron Przysucha / U.S. State Department)
נתניהו ופומפאו בפגישתם במעון ראש הממשלה(צילום: Ron Przysucha / U.S. State Department)

בכיר אמריקני אמר בעקבות הביקור כי "למזכיר המדינה אין בעיה שיש קשרים ומסחר עם סין, אבל נגיף הקורונה הבהיר את הסכנות בקשר עם מדינות שאינן שקופות, שאינן מנהלות מסחר הוגן, שממנפות את הסחר ליתרון עם פני שותפיהן. אנחנו רואים מלכודות סחר בג'יבוטי למשל שבה סין מקבלת נמל בהחכרה ל-99 שנה. זה גורם לסוגיות כלכליות משמעותיות".

 

הגורם התריע במיוחד מפני בעיות בהשקעות אסטרטגיות על-ידי חברות פרטיות בסין: "אם אתה משתמש בוואווי, אם אתה משתמש בכל סוג של חברה שיש לה גישה ל-DNA שלך, ה-DNA הזה והמידע הזה הופך לרכוש המפלגה הקומוניסטית בסין. וזו סוגייה ביטחונית. ולכן, בפרויקטים גדולים של תשתית, יש כל מיני סוגים של סכנות. חשוב לנו כבעלי ברית, כשותפים אסטרטגיים לדבר על אותם איומים ועל הדרכים לצמצם את אותם איומים".

 

 

 

אחד הגורמים הבכירים במחלקת המדינה אמר: "אנו בעלי ברית של ישראל הרבה זמן. היחסים האסטרטגיים עם ישראל הולכים ומתקרבים בכל יום - בין אם זה במישור הכלכלי, במישור הצבאי, חילופי מודיעין ועוד. ויש לנו יחסים שהם בוגרים מספיק לדבר על נושאים קשים והמסר עובר".

 

בנוגע לאפשרות הסיפוח של חלקים מהגדה המערבית על-ידי הממשלה החדשה בראשות בנימין נתניהו ובני גנץ כבר ב-1 ביולי, אמר הבכיר: "אנחנו תומכים במאמצים של ישראל. הם הקימו ממשלה שיש לה עמדות שונות. אני חושב שייקח להם קצת זמן עד שיגיעו להסכמה על מה הם הולכים לעשות".

 

הוא הוסיף בנושא כי בירושלים "יודעים איך הדברים באזור מתנהלים, דיברנו איתם והם יעשו את החישובים, וינהלו שיח גם עם השותפים שלהם. יש תוכנית על השולחן והם יעבדו על פי החזון של הנשיא".

 

בניו יורק טיימס העריכו כי פומפאו ניסה להאט את תהליכי הסיפוח במהלך פגישותיו עם נתניהו וגנץ, וכי ביקור הבזק בישראל נבע בין היתר ממכבש לחצים הולך וגובר שמפעילים מנהיגים ערביים במזרח התיכון על ממשל טראמפ במטרה לרסן את צעדיה של ישראל.

 

בעיתון דווח כי אם בוושינגטון נתנו תחילה אור ירוק לישראל בכל הנוגע לסיפוח במסגרת תוכנית המאה של הנשיא טראמפ, המצב כרגע השתנה ובארה"ב מעוניינים כי ישראל תימנע מצעדים מרחיקי לכת שעשויים להצית ולהגביר את המתיחות האזורית, כשגם הירדנים מאותתים נגד המהלך.

 

בטיימס התייחסו גם לדברים שהשמיע מזכיר המדינה בנוגע לסין וטענו כי מדובר ברמז למחלוקת בין ירושלים לוושינגטון. בעיתון צוין כי בארה"ב לא מרוצים משיתוף הפעולה עם סין בכל הנוגע לתשתיות בישראל, וציינו בין היתר כי חברה שנתונה ברובה לבעלות הממשלה הסינית, חתמה על חוזה לחכירת נמל חיפה, שבו עוגנות לעיתים תכופות אוניות הצי האמריקני, לתקופה של 25 שנה החל מ-2021. בנוסף צוין כי חברה שבסיסה בהונג קונג עתידה להקים סמוך לבסיס חיל האוויר בפלמחים מתקן להתפלת מים מהגדולים בעולם.

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון / לע"מ
מייק פומפאו ובנימין נתניהו
צילום: קובי גדעון / לע"מ
מומלצים