שתף קטע נבחר

אובמה חוזר, ואין שמח יותר מטראמפ

הנשיא לשעבר מתגייס למאמץ של מועמד הדמוקרטים לנשיאות ג'ו ביידן, ובבית הלבן מסירים את הכפפות: טראמפ ואנשיו טוענים ל"קנוניה" של אובמה ובכירי ממשלו שהפילה ב-2017 את היועץ מייקל פלין, והנשיא כבר מכריז – "אובמה גייט!". בימי קורונה, זו הסחת דעת שיכולה להביא ניצחון

כמעט שמונה שנים אחרי הפעם האחרונה שבה עמד לבחירה בקלפי, ברק אובמה מסתמן בימים האחרונים כדמות מרכזית בבחירות לנשיאות ארה"ב שייערכו בנובמבר השנה.

 

הבחירות לנשיאות 2020 – עוד פרשנויות:

 

הדמוקרטים מאמצים בהתלהבות את אובמה כמעין חונך פוליטי למי שאמור להיות מועמדם לנשיאות, ג'ו ביידן – האיש שהיה סגנו בשתי הקדנציות שלו כנשיא. גם כיום אובמה הוא הדמות הפופולרית ביותר במפלגה הדמוקרטית, במיוחד בקרב מצביעים שחורים וצעירים, וצוות הקמפיין של ביידן מועיד לנשיא לשעבר תפקיד בולט בחודשים שנותרו עד לבחירות.

 

אלא שגם עבור הנשיא המכהן דונלד טראמפ שובו של אובמה למרכז הבמה הוא הזדמנות: טראמפ ובעלי בריתו מקדמים בימים האחרונים באופן אגרסיבי תיאוריות קונספירציה על אובמה, שמטרתן לשלהב את הבסיס השמרני, להכתים את תדמיתו של ביידן ולהסיט את תשומת הלב מהנזקים הבריאותיים והכלכליים שגורם לארה"ב נגיף הקורונה.

ברק אובמה שנולד בשיקגו (צילום: Shutterstock)
יוצא מהצללים. אובמה שמר על פרופיל נמוך 3 שנים(צילום: Shutterstock)

אחד היעדים שביידן מציב לעצמו בבחירות הקרובות הוא להגיע לבית הלבן כדי לחדש חלק מהמורשת הליברלית שהותיר אחריו אובמה – מורשת שטראמפ הקפיד בשנים האחרונות לפרק ככל יכולתו באמצעות ביטול תקנות, חוקים וקווי מדיניות שהנהיג הממשל הקודם. טראמפ, מצדו, מציג את עצמו כמי שזקוק לארבע שנים נוספות כנשיא כדי להשלים את ביטול המורשת ההיא.

 

ובכל זאת, לא פעם לובש המאבק של טראמפ במורשת אובמה צורה אפלה וקונספירטיבית, וגולש להרבה מעבר לוויכוח על מדיניות ביטוח הבריאות או על תפקידה של ארה"ב בעולם. בימים האחרונים מרבה טראמפ לעסוק בפומבי בצעדים שנקטו אובמה, ביידן והיועצים שלהם לביטחון לאומי בימים האחרונים של הממשל שלהם, כשבחנו דיווחי מודיעין על התנהלותו של מייקל פלין.

אובמה וטראמפ בתקופת המעבר בין הממשלים ב-2016 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה וטראמפ בתקופת המעבר בין הממשלים ב-2016(צילום: רויטרס)

פלין, נזכיר, כיהן ב-2017 לזמן קצר-למדי כיועץ לביטחון לאומי של הנשיא טראמפ, אבל פוטר אחרי שנחשף כי שיקר לסגן הנשיא מייק פנס על המגעים שניהל עם שגריר רוסיה בארה"ב. פלין גם הודה ששיקר ל-FBI, אבל בשבוע שעבר הדהים משרד המשפטים האמריקני, הנתון כעת למרותו של טראמפ, משפטנים רבים כשביטל את האישומים נגדו. הצעד הזה נתפס כניצחון לטראמפ.

 

דיפ-סטייט ופגישה עם השגריר

ביטול האישומים נגד פלין בא בשעה שטראמפ ובעלי ברית שלו במפלגה הרפובליקנית מנסים להחזיר לדיון הציבורי את חקירת ההתערבות לכאורה של רוסיה בבחירות בארה"ב ב-2016: מטרתם היא לערער את יסודותיה ולהציגה כניסיון של אנשי הממשל הקודם, באמצעות גורמי "דיפ-סטייט", לפגוע בממשל הרפובליקני החדש שהחל להיבנות באותם ימים, אחרי שטראמפ ניצח בבחירות.

 

השלב הבוטה ביותר במתקפה הזו הגיע אתמול, כששני סנאטורים רפובליקנים, צ'אק גרסלי ורון ג'ונסון, חשפו רשימה של בכירים בממשל אובמה שייתכן כי לבקשתם נחשפה זהותו של פלין בדו"חות מודיעין ב-2016 וב-2017. אחד השמות שהופיעו ברשימה שהציגו הרפובליקנים הוא זה של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן.

טראמפ עם היועץ פלין. הבקשה הוגשה בערוצים המקובלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ עם היועץ פלין. הבקשה הוגשה בערוצים המקובלים(צילום: AFP)

הדו"חות שבהם הופיע השם שביקשו בכירי ממשל אובמה לחשוף הם דו"חות שתיארו מגעים שניהל שגריר ארה"ב ברוסיה דאז, סרגיי קיסליאק, עם אזרח אמריקני כלשהו, מגעים שלפי הדו"חות עלולים היו לפגוע בניסיון של ארה"ב להפעיל לחץ על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וממשלתו באמצעות סנקציות. לבקשת שורה של בכירים שמו של האזרח האמריקני נחשף, ואז התברר כי מדובר במייקל פלין, שבאותם ימים שבהם עסק הדו"ח, שלהי 2016, היה יועצו האישי של טראמפ. הייתה זו התקופה שלאחר הבחירה בטראמפ לנשיא, אבל לפני כניסתו לתפקיד – תקופת המעבר בין הממשלים.

 

כדי להבין את הרקע לטענות שמשמיעים כעת הרפובליקנים יש להכיר ראשית את ההתנהלות המקובלת בסוגיות מעין זו: בדו"חות מודיעין אמריקניים המתארים מעקב חוקי ושגרתי של המודיעין האמריקני אחר אזרחים זרים, כמו שגריר רוסיה, נהוג – כדבר שבשגרה – להסתיר את שמותיהם של אזרחים אמריקנים ששמם מועלה על-ידי אותם זרים או שאיתם משוחחים הזרים. המטרה בהסתרה הזו היא שלא לפגוע בפרטיות של אותו אזרח אמריקני שלא לצורך. עם זאת, לגורמים אמריקניים רשמיים, למשל אנשי ממשל, נתונה האפשרות להגיש בקשה ספציפית לחשוף את שמו של אזרח אמריקני שהוסתר בדו"ח אם הם חושבים שחשיפה כזו חיונית.

 

הבקשה ההיא לחשוף את זהות האדם האמריקני שניהל מגעים עם שגריר רוסיה, ושהתברר בדיעבד כפלין, הוגשה בימים שבהם ניסו רשויות אכיפת החוק בארה"ב להבין אם אנשים בקמפיין טראמפ היו מעורבים במאמץ של רוסיה להתערב בבחירות בארה"ב ולהטותן לטובת טראמפ. במסמכים המדוברים תוארו שיחות של פלין עם השגריר קיסליאק שעסקו בין השאר בעתיד הסנקציות האמריקניות על מוסקבה. פלין שוחח על כך לכאורה עם השגריר אף שממשל טראמפ טרם הושבע והוא עצמו טרם נכנס לתפקיד רשמי בממשל.

 

בקשות החשיפה: בעידן טראמפ שלחו יותר

ברשימה שהציגו אתמול שני הסנאטורים הרפובליקנים, ושכללה את האישים שייתכן כי ביקשו לחשוף בפניהם את שמו של האזרח האמריקני ואז התבשרו שמדובר בפלין, נזכרו מלבד ביידן בין מגישי הבקשות גם מנהל ה-FBI דאז ג'יימס קומי, ראש ה-CIA באותם ימים ג'ון ברנאן וראש הסגל של אובמה באותה תקופה דניס מקדונו.

 

בתקשורת האמריקנית מדגישים כי בהגשת הבקשה לחשיפת שמו של פלין אין שום דבר לא חוקי, וכי גם לפי מסמכים של ממשל טראמפ מגישי הבקשה עשו זאת בערוצים המקובלים בלבד. בסוכנות הידיעות AP ציינו כי לא רק שלגורמים רשמיים בארה"ב מותר לבקש מהסוכנות לביטחון לאומי לחשוף בפניהם שמות של אישים המוזכרים בדו"חות כשזהותם חיונית להבנת המודיעין – אלא הם עושים זאת אלפי פעמים בשנה. יתרה מכך, למעשה בשנים הראשונות לכהונת טראמפ הוגשו יותר בקשות כאלה משהוגשו בשנים האחרונות של ממשל אובמה.

ארה
ביידן. היועצים תוהים כמה רחוק ילך טראמפ(צילום: AFP)

אף שאין שום ראיה להתנהלות שלא כשורה מצד בכירי ממשל אובמה שייתכן כי הגישו את הבקשה לחשיפת שמו של פלין, טראמפ מקדם כעת בלהט את הרעיון שאובמה עבר עבירה כלשהי בהתנהלותו, ובימים האחרונים הוא מכנה שוב ושוב את האירועים "אובמה-גייט", על משקל "רוסיה גייט", פרשת ההתערבות הרוסית בבחירות שבה נקשרו הוא ואנשיו.

 

הלהט שמפגין כעת טראמפ בעניין הזה עורר חשש בקרב חלק מיועצי אובמה וביידן לשעבר, והם תוהים עד כמה רחוק הוא יהיה מוכן ללכת בניצול מוסרות השלטון כדי לקדם את הטענות שלו נגד אובמה, בהתחשב שהשנה היא שנת בחירות.

 

יותר פופולרי מהמועמדים: אובמה הוא הכוכב

ההתמקדות המחודשת של טראמפ באובמה באה בשעה שהרפובליקנים נעשים יותר ויותר מודאגים מהאפשרות שהעלייה במספר המתים מנגיף הקורונה ופגיעתו בכלכלה האמריקנית יזיקו להם בבחירות בנובמבר. יותר מ-84 אלף אמריקנים כבר מתו מהנגיף, ויותר מ-30 מיליון נאלצו להגיש בקשה לדמי אבטלה.

 

בקמפיין של ביידן טוענים שיש קשר ישיר בין ההתקפות של טראמפ על אובמה לבין שתי הצרות שאיתן מתמודד כעת ממשלו. "אין ספק שהנשיא נואש מהכישלונות שלו כמפקד העליון, כישלונות שעלו בחייהם של אלפי אמריקנים במהלך המשבר הזה", אמר השבוע טי ג'יי דקלו, דובר בקמפיין של ביידן.

שמרו על קשר רציף בפריימריז. אובמה וביידן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שמרו על קשר רציף בפריימריז. אובמה וביידן(צילום: רויטרס)

הדגש של טראמפ על אובמה בא גם בשעה שבה הנשיא לשעבר מתחיל לצאת מתקופה ארוכה של כשלוש שנים שבהן שמר על פרופיל פוליטי נמוך, ונערך לקבל על עצמו את תפקיד החונך של ביידן. בשבוע שעבר אמר אובמה למשתתפי כינוס מקוון גדול של אנשי ממשלו לשעבר כי החלטת משרד המשפטים לבטל את האישומים נגד פלין מסכנת את שלטון החוק, ומתח ביקורת על הטיפול של הבית הלבן במגפת הקורונה. במפלגה הדמוקרטית רואים בביטול האישומים ניצול של משרד המשפטים למטרות פוליטיות.

 

מאז שעזב את הבית הלבן השתדל אובמה להימנע מהתערבות בעניינים פוליטיים, ורק לעתים נדירות דיבר בפומבי נגד טראמפ. בהימנעות שלו מתקיפת טראמפ תסכל דמוקרטים רבים, שרצו שיהיה אגרסיבי יותר נגד הנשיא כדי לחשוף את טראמפ במערומיו. עם זאת, לכול היה ברור שבחירות 2020 יהיו הרגע שבו אובמה ייצא מהצללים, וליועציו הוא אמר שהוא להוט לעשות זאת. אף שבמהלך הפריימריז הדמוקרטיים הוא שמר בפומבי על ניטרליות, עוזריו מספרים כי הוא שוחח עם ביידן על בסיס קבוע.

 

בקמפיין ביידן רואים באובמה נכס ברור ומקווים שהוא לא רק ימריץ את הבוחרים הדמוקרטים אלא גם יביא את קולותיהם של רפובליקנים מתונים ושל עצמאים – מי שאינם רואים עצמם בהכרח כמשתייכים לאחת משתי המפלגות הגדולות. סקר שפרסמה לאחרונה אוניברסיטת מונמאות' העלה של-57% מהאמריקנים יש דעה חיובית על אובמה. זה כולל 92% מהדמוקרטים ו-19% מהרפובליקנים. אלה נתונים גבוהים משל שני המועמדים שיעמדו לבחירה בנובמבר: לפי אותו הסקר רק ל-41% מהאמריקנים יש דעה חיובית על ביידן ורק ל-40% יש דעה חיובית על טראמפ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה וטראמפ. קרב על המורשת
צילום: רויטרס
מומלצים