שתף קטע נבחר

רוסיה? יש מקום גרוע יותר ללהט"בים באירופה

לפי "מפת הקשת" השנתית, ארצו של פוטין אמנם בתחתית האירופית בזכויות להט"בים, אבל אצל ארדואן ואזרבייג'ן גרוע יותר. אפילו במדינות האיחוד האירופי 60% מהלהט"בים פוחדים להחזיק ידיים – ובאיזה אי קטנטן המצב טוב מכולם?

מלטה היא המדינה האירופית שהכי טוב להיות בה להט"ב, זו השנה החמישית ברציפות. כך עולה מ"מפת הקשת" שפרסם היום (ה') ארגון ILGA-Europe, הבוחן במדד השנתי שלו את החוקים והמדיניות הנוגעים ללהט"ב במדינות השונות של אירופה. בדו"ח מזהיר הארגון שבכמחצית ממדינות אירופה לא נרשמה בשנה החולפת התקדמות במדיניות כלפי להט"ב, וכי בכמה מהן אף חלה נסיגה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אירופה סקר מחקר להט
סן מרינו ומונאקו בתחתית, גם איטליה מאחור(צילום: shutterstock)

"אלה ימים קריטיים לשוויון ללהט"בים באירופה", מסרה אוולין פרדיס, מנכ"לית הארגון. "עם כל שנה שעוברת, עוד ועוד מדינות, בכלל זה מדינות שמקדמות זכויות להט"ב, אינן עומדות בהתחייבויות שלהן לשוויון, ועוד ממשלות נוקטות צעדים פעילים כדי לפגוע בקהילות הלהט"ב".

 

במדד שפרסם הארגון היום, ושנשען על השאלה כיצד החוקים והמדיניות של כל מדינה משפיעים על חיי הלהט"בים בה, זה החלק העליון של הדירוג: 1. מלטה 2. בלגיה 3. לוקסמבורג 4. דנמרק 5. נורבגיה 6. ספרד 7. פורטוגל 8. פינלנד 9. בריטניה 10. שבדיה. 11. מונטנגרו 12. הולנד 13. צרפת 14. איסלנד 15. אירלנד 16. גרמניה 17. אוסטריה 18. יוון 19. קרואטיה 20. סלובניה 21. אסטוניה 22. בוסניה-הרצגובינה 23. שווייץ 24. קוסובו 25. אנדורה.

 

בחלק התחתון: 26. סרביה 27. הונגריה 28. אלבניה 29. קפריסין 30. גאורגיה 31. סלובקיה 32. צ'כיה 33. צפון מקדוניה 34. ליטא 35. איטליה. 36. אוקראינה 37. בולגריה 38. מולדובה 39. רומניה 40. ליכטנשטיין 41. לטביה 42. פולין 43. סן מרינו 44. בלארוס 45. מונאקו 46. רוסיה 47. ארמניה 48. טורקיה 49. אזרבייג'ן.

מצעד גאווה בוורשה, פולין. המקום האחרון באיחוד האירופי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצעד גאווה בוורשה, פולין. המקום האחרון באיחוד האירופי(צילום: EPA)

מבין מדינות האיחוד האירופי, במקום הגרוע ביותר מדורגת פולין, שבה "מפלגת החוק והצדק" שבשלטון מקדמת בשנים האחרונות חוקים נגד להט"בים וטוענת כי הרעיון של יחסים חד-מיניים הוא השפעה זרה. הונגריה, שאסרה על טרנסקסואלים לשנות את מינם במסמכים רשמיים, רשמה את הירידה הגדולה ביותר בדירוג.

 

סקר ה-140 אלף: 43% חשו אפליה

מחקר אחר שפורסם היום הוא סקר ענקי של הסוכנות לזכויות יסוד של האיחוד האירופי. בסקר השתתפו כ-140 אלף נשאלים ממדינות האיחוד האירופי וכן מסרביה ומצפון מקדוניה, המועמדות להצטרף לאיחוד, ומבריטניה, שפרשה ממנו לאחרונה. בקרב המשתתפים בסקר זה שישה מכל עשרה להט"בים העידו כי יימנעו מלהחזיק ידיים עם בני זוגם בציבור בשל החשש שיותקפו.

 

מסקר זה עולה כי ההתקדמות במלחמה נגד אפליית להט"בים במדינות האיחוד נעצרה בעיקרה בשנים האחרונות, ובאזורים מסוימים אף נראה שחלה נסיגה. "להט"בים רבים מדי ממשיכים לחיות בצללים, פוחדים שילעגו להם, יפלו אותם ואפילו יתקפו אותם", אמר מייקל אופלהרטי, מנהל הסוכנות שערכה את המחקר. "אף שכמה מדינות רשמו התקדמות בכל הנוגע לשוויון זכויות ללהט"בים, מהסקר שלנו עולה שככלל הייתה התקדמות אמיתית מועטה בלבד". ממצאי הסקר הזה, שנערך בשנה שעברה, הושוו לממצאי סקר שערכה הסוכנות בשנת 2012.

גל חום ב אירופה מצעד גאווה ב פריז צרפת (צילום: רויטרס)
מצעד גאווה בפריז. שורה של התקפות הומופוביות(צילום: רויטרס)

רק קצת יותר ממחצית הלהט"בים הבגירים שהשתתפו במשאל – לסביות, הומואים, דו-מיניים וטרנסג'נדרים – העידו כי הם גלויים עם סביבתה כולה או רובה בנוגע לנטייתם המינית או למגדר שלהם. זו עלייה מ-36% בסקר שנערך ב-2012. עם זאת, 43% העידו כי סבלו מאפליה בשנה שקדמה לסקר – עלייה מ-37% מ-2012.

 

כ-60% מכלל המשיבים הצהירו כי יימנעו תמיד או בדרך כלל מהחזקת ידיים עם בן זוג מאותו המין בציבור, משום שהם חוששים שיספגו התקפות או איומים. אחד מכל עשרה נשאלים העיד כי הותקף מינית או פיזית בחמש השנים שקדמו לסקר בשל היותו להט"ב.

 

כשנשאלו אם הם מרגישים שהפתיחות כלפי להט"בים בחברה בארצם הולכת וגדלה או הולכת ומצטמצמת, התחלקו הנשאלים באופן די שווה. עם זאת, נרשמו הבדלים ממדינה למדינה. בפולין שיעור הנשאלים שדיווחו כי חוסר הסובלנות גובר היה הגבוה ביותר. אחרי פולין מופיעה ברשימה צרפת, שבה נרשמו בשנים האחרונות שורה של התקפות הומופוביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סקנדינביה בצמרת, המזרח בתחתית
צילום: shutterstock
מומלצים