שתף קטע נבחר

צילום: AFP

קינוח בבגד, שיעול בפרצוף: האנשים שמאיימים להדביק בנגיף

הם תוקפים שוטרים, פקידים ועובדים במכולת: אחרי שורת פעולות ואיומים של מתחזים לחולי קורונה, בארה"ב מקדמים הליכים נגד מי ש"מאיימים בנשק ביולוגי". בבריטניה כבר מתה עובדת ברכבת שגבר השתעל עליה בכוונה והכריז: "אני נשא של הנגיף"

ברחבי העולם הולכים ומתרבים בשבועות האחרונים הדיווחים על אנשים המשתמשים בנגיף הקורונה כדי לתקוף אחרים, בהם שוטרים, פקידים ומוכרים, או כדי לאיים עליהם. בצל התרבות הדיווחים האלה שוקלים כעת בארצות הברית כיצד לפעול משפטית נגד מי שמשתמשים בנגיף כנשק.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

רק השבוע נחשף בבריטניה כי אישה שעבדה במשרד כרטיסים בתחנת רכבת בלונדון מתה אחרי שגבר השתעל עליה בכוונה ואמר שהוא נשא של נגיף הקורונה. האישה, בלי מוג'ינגה בת ה-47, שסבלה ממחלות רקע, הותקפה על-ידי האיש בחודש מרץ, ובתוך ימים אחדים חלתה. היא מתה שבועיים אחרי התקיפה, והניחה אחריה ילדה בת 11.

 

בארה"ב כבר נרשמו איומים בהפצת הנגיף בשלל מדינות, ובעקבות זאת עולה התהייה אם 50 המדינות יקבעו שאיום להשתמש בנגיף הקורונה לצורך פגיעה באדם אחר הוא עבירה פלילית. למהלך כזה יש תקדים: מאז פרוץ מגפת האיידס בשנות ה-80 חוקקו לפחות 26 ממדינות ארה"ב חוקים שלפיהם חשיפת אדם לנגיף ה-HIV באמצעות מעשים כמו נשיכה או תרומת דם היא עבירה פלילית.

נגיף קורונה שיעול בכוונה (צילום: shutterstock)
זה איום בנשק ביולוגי. אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

באחת התקיפות שאירעו לאחרונה בארה"ב, במישיגן, קינח גבר את אפו בחולצתו של עובד בחנות שביקש ממנו, מתוקף תפקידו, לעטות מסכה. הגבר בן ה-68 הואשם בתקיפה, ואם יורשע עשויים להיגזר עליו שלושה חודשי מאסר וקנס בגובה 500 דולר.

 

בסנט פטרסבורג שבפלורידה אדם השתעל וירק על שוטרים ואיים להפיץ את הווירוס אחרי שאלה הגיעו אליו בעקבות תלונה על מקרה של אלימות בתוך המשפחה. בבדיקת קורונה שנערכה לו התברר כי הוא אינו נשא של הנגיף, ואם יורשע עשויות להיגזר עליו חמש שנות מאסר בגין איום להשתמש בנשק ביולוגי.

 

בסן אנטוניו, טקסס, טען גבר בפוסט בפייסבוק כי שילם לאדם כלשהו כדי להפיץ את נגיף הקורונה בחנויות מכולת. בהמשך התברר כי היה זה שקר, אבל גם הוא נעצר ומואשם כעת באיום חסר יסוד להשתמש בנשק ביולוגי. להגנתו טען כי רק ניסה להרתיע אנשים מלבקר בחנויות, כדי לעצור את התפשטות הנגיף.

  ()
ברכבת התחתית בלונדון. השיעול היה קטלני

ניו ג'רזי היא מהמדינות הראשונות שהחלו לשקול להכריז כפשע על כל "איום להדביק אדם אחר בנגיף הקורונה או במחלות זיהומיות דומות שיעורר בהלה ציבורית". בוועדה בסנאט של המדינה הובאה השבוע לדיון הצעת חוק של הסנאטורית הרפובליקנית קריסטין קוארדו, שלפיה כל מי שיורשע באיום להפיץ את נגיף הקורונה ייענש בעד 10 שנות מאסר ו-150 אלף דולר. "לא נתייחס לאיומים כאלה בקלות", מסרה בהצהרה מטעמה. "אלה שיימצאו אשמים – ייענשו במלוא החומרה".  

 

פעילים למען נשאי HIV מתריעים כי מדינות המתכננות חוקים כאלה צריכות להיזהר שלא לנסח חוקים כלליים מדי, העלולים לפגוע בקהילות של מיעוטים ושל אנשים פגיעים במיוחד. בראד סירס, מבית הספר למשפטים באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, מציין שכמה מחקרים שנערכו בעבר הצביעו על כך שחוקי ההפללה הקשורים ל-HIV פגעו בבני מיעוטים, משום שהחוקים האלה נולדו בעקבות סטריאוטיפ שלילי שלפיו ה-HIV הוא נגיף של גברים הומואים או דו-מיניים המשחרים לטרף מיני.

 

לדעת סירס הסיבה לכך שלעת עתה הפללה של איום בהפצת נגיף הקורונה אינה צוברת מומנטום היא שהנגיף פוגע בראש ובראשונה בזקנים ובסובלים ממחלות רקע. עם זאת, לדבריו מכיוון שבארה"ב הנגיף נעשה מרוכז יותר ויותר בקהילות של עניים ושל שחורים, הנטייה של מדינות לחוקק חוקים מהסוג הזה עשויה לגבור. "זה עלול להגדיל את הסיכוי שבתי המחוקקים של המדינות יעבירו חוקים שיהפכו לשעירים לעזאזל את אותם אנשים בדיוק שזקוקים להגנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניו ג'רזי: עד 10 שנות מאסר. אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים