שתף קטע נבחר

ארה"ב מאיימת: אם תיפתח חקירה נגד ישראל - בית הדין יישא בהשלכות

מחלקת המדינה הודיעה כי ארה"ב מתנגדת לחקירה נגד ישראל בגין פשעי מלחמה נגד הפלסטינים - והבהירה כי בוושינגטון רואים בהחלטה כמהלך פוליטי שמנסה לכפות את סמכות בית הדין על ישראל: "כופים סמכות שיפוטית"

 

מחלקת המדינה האמריקנית מתחה אמש (שישי) ביקורת חריפה על הכוונה של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג לחקור את ישראל בגין פשעי מלחמה ביהודה ושומרון, רצועת עזה ומזרח ירושלים, נושא שעדיין מצוי בבחינה של הרכב קדם-משפט בעקבות קביעתה של התובעת הכללית פאטו בנסודה.

 

לפי ההערכות, ההודעה פורסמה בעקבות בקשה ישראלית שעלתה בפגישות של מזכיר המדינה מייק פומפאו בישראל, במטרה לשדר מסר חריף לבית הדין.

 

בהצהרה שפורסמה נכתב כי ההחלטה לחקור את ישראל מוכיחה כי "בית הדין הבינלאומי הוא גוף פוליטי ולא רשות שופטת", לשון ההודעה, וכי בדומה לארצות הברית, ישראל אינה חתומה על אמנת רומא שבגינה הוקם בית הדין - כך שאין לבית הדין סמכות שיפוטית על ישראל.

 

"ב-30 באפריל החליט בית הדין לכפות את סמכותו על יהודה ושומרון, רצועת עזה ומזרח ירושלים", ציינו במחלקת המדינה. "ארה"ב הבהירה כי הפלסטינים אינם עומדים בתנאי הסף להצטרפות לאמנת רומא ולארגונים בינלאומיים דוגמת בית הדין".

 

50 ()
התובעת פאטו בנסודה שפתחה בחקירה

עוד צוין כי "ארצות הברית מצטרפת לשבע המדינות שיצאו נגד החקירה, בהן אוסטרליה, אוסטריה, ברזיל, צ'כיה, גרמניה, הונגריה ואוגנדה, שהבהירו כי לבית הדין אין את הסמכות להמשיך בחקירה נגד ישראל. הניסיון של בית הדין להפעיל את כוחו מחוץ לתחום השיפוט שלו הוא מהלך פוליטי שלועג לחוק ולהליכים הוגנים".

 

ארצות הברית חזרה על התנגדותה ל"חקירות לא לגיטימיות" מצד בית הדין, והבהירה כי אם החקירה תימשך - בית הדין יישא בהשלכות, כדבריה.

 

דוברת מזכיר המדינה, מורגן אורטגוס, אמרה אתמול בשיחה עם עיתונאים ישראלים כי "נמשיך להישאר חברים ובני ברית של ישראל. הוכחנו בממשל הזה שנעשה את זה באמצעות צעדים כמו העברת השגרירות לירושלים, ההכרזה על הריבונות הישראלית ברמת הגולן, ובדבר החוקיות של ההתנחלויות".

 

אורטגוס ציינה כי "תמיד יצאנו להגנת ישראל באו"ם, וההצבעה האחרונה במועצת הביטחון (בתקופת אובמה - א"א) שארה"ב לא יצאה נגדה היא כתם על המורשת שלנו. עשינו הכל כדי להפוך את הרקורד של הממשל הקודם בעניינה של ישראל".

 

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע בדצמבר האחרון לבית הדין כי אין לו סמכות לקבוע בעניינה של ישראל. בהודעה מטעמו של היועץ המשפטי לממשלה נמסר כי "עמדתה המשפטית העקרונית של מדינת ישראל, שאינה חברה בבית הדין, היא שבית הדין נעדר סמכות שיפוט בנוגע לישראל, ושכל פעילות פלסטינית בזירת בית הדין נטולת תוקף משפטי".

 

לפני כחודשיים העניק בית הדין אור ירוק לפתיחת חקירה נגד ארה"ב ושאר הצדדים המעורבים במלחמה באפגניסטן, בחשד לפשעי מלחמה. השופטים בערכאה העליונה של בית הדין קיבלו את ערעורה של בנסודה, שטענה כי השופטים שקבעו תחילה כי סיכויי החקירה להביא תוצאות נמוכים חרגו מסמכותם.  

 

ההחלטה התקבלה ימים ספורים לאחר ההסכם ההיסטורי שנחתם בין ארה"ב לטליבאן שסלל את הדרך לנסיגת הכוחות האמריקניים מהמדינה אחרי יותר מ-18 שנים של לחימה. ארה"ב איימה בעבר כי אם יוחלט לפתוח בחקירה - היא  תאסור את כניסת שופטי בית הדין לשטחה.

 

בית הדין הבינלאומי הוא בית דין המשמש כמוצא אחרון, וחברות בו 122 מדינות. הוא יכול לפעול רק כשנקבע שמדינות שהנעשה בהן הוא בתחום שיפוטו אינן מסוגלות או אינן רוצות לחקור ברצינות פשעי מלחמה, רצח עם או פשעים חמורים אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בית הדין הבינלאומי בהאג
צילום: AP
מומלצים