שתף קטע נבחר

הפסקת אש בסוריה - אסד והמורדים נלחמים בלוב

רוסיה וטורקיה הביאו את הצדדים בסוריה להפסקת אש, ומאז מגייסות לוחמים למלחמה אחרת. אלפי שכירי חרב משני הצדדים הגיעו ללוב: המורדים הסורים מסייעים לממשלה בטריפולי, נאמני אסד לצד הגנרל חפתר

הפסקת האש בסוריה, שנכנסה לתוקף במרץ, הפחיתה את כמות הקרבות בין המורדים לכוחות הסוריים. שכירי חרב משני הצדדים ממשיכים להילחם - בלוב - בשמן של טורקיה ורוסיה שמעורבות במלחמה.

 

טורקיה, שתומכת בחלק מארגוני המורדים הסורים, מסייעת לממשלת ההסכמה הלאומית בלוב - שמוכרת על ידי האו"ם. מנגד רוסיה, בעלת הברית הגדולה של בשאר אסד שמסייעת לו במלחמת האזרחים, עומדת לצד הגנרל חליפה חפתר במזרח לוב.

תומכי הגנרל חפתר עם שבויי מלחמה שנתפסו בקרבות ב בנגאזי (צילום: AFP)
תומכי הגנרל חפתר עם שבויי מלחמה שנתפסו בקרבות בבנגאזי(צילום: AFP)

תומכי הגנרל חפתר מחוץ לרכב עם שבויי מלחמה שנתפסו בקרבות ב בנגאזי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אנקרה ומוסקבה הצליחו להביא את הצדדים בסוריה להפסקת אש, אך בלוב הלחימה נמשכת. כבר יותר משנה שכוחותיו של חפתר מנסים לכבוש את הבירה טריפולי. לאחרונה, בצל התקרבות בין אסד לחפתר, החפיפה בין הסכסוכים גברה.

 

בחודש מרץ הממשלה שהוקמה במזרח לוב (ופועלת במקביל לממשלת ההסכמה בטריפולי), פתחה מחדש את השגרירות של לוב בדמשק, שנסגרה ב-2012. לאחרונה חודשו הטיסות בין בירת סוריה לבנגאזי - המעוז של חפתר וכוחותיו, 1,000 ק"מ ממזרח לטריפולי.

לוחמים שנאמנים לממשלת לוב ליד בסיס צבאי בפרברי טריפולי (צילום: AFP)
לוחמים שנאמנים לממשלת לוב בפרברי טריפולי(צילום: AFP)
 

לפי דו"ח של האו"ם 33 טיסות של חברת התעופה הסורית "שאם ווינגס" נחתו השנה בלוב. ההערכה היא שבטיסות היו שכירי חרב סורים, שהגיעו לסייע לכוחותיו של חפתר. מומחים של האו"ם מעריכים שכאלפיים לוחמים סורים לכל היותר הגיעו לסייע לו.

 

המומחים טוענים שחברת התעופה הסורית הטיסה את הסורים ללוב לתקופה של שלושה חודשים, במסגרת הסכם עם חברת "ואגנר" - חברה צבאית פרטית מרוסיה. לפי הדיווחים החברה הרוסית מגייסת את שכירי החרב שנלחמים למען חפתר. מוסקבה מכחישה כל קשר לפעילותם של שכירי חרב רוסים בלוב.

לוחמים שנאמנים לממשלת לוב ליד בסיס צבאי בפרברי טריפולי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

כשאנשי האו"ם ביקשו מדמשק הבהרות על הטיסות לבנגאזי, בממשלת סוריה אמרו שהטיסות היו מיועדות לאזרחים, "במיוחד לסורים שחיים בלוב". מומחים של האו"ם אמרו שהוועדה לא השתכנעה מהתשובה.

 

לדמשק וחפתר יש "אויב משותף", טורקיה. סמואל רמאני, חוקר מאוניברסיטת אוקספורד, אומר שרוסיה אחראית להתקרבות בין סוריה לחפתר. בין השאר היא רוצה להזהיר את טורקיה, לגרום לה לחשוש מפעולות נגד כוחותיה ולהקשות עליה לתמרן בין שתי חזיתות, בסוריה ובלוב. 

לוחמים שנאמנים לממשלת לוב ליד בסיס צבאי בפרברי טריפולי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מומחים באו"ם מעריכים שעד 5,000 שכירי חרב סורים נמצאים בלוב, כולל "לוחמים שגייסה טורקיה לתמוך בממשלת ההסכמה הלאומית". טורקיה הודתה שהיא שלחה לוחמים לתמוך בממשלת לוב, אך לא ציינה כמה שלחה.

 

בארגון הסורי למעקב אחר זכויות אדם מעריכים שמספר שכירי החרב גבוה בהרבה, ושטורקיה שלחה 9,000 שכירי חרב סורים ללוב – 150 מהם ילדים. ראש הארגון, רמי עבדל רחמן, אמר כי "עוד 3,300 לוחמים עוברים הכשרה בבסיסים טורקיים" לפני הגעתם לחזית מדרום לבירת לוב.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לוב גנרל חליפה חפתר (צילום: MCT, AFP)
ארדואן והגנרל חפתר(צילום: MCT, AFP)
 

עבדל רחמן אמר ששכירי החרב הסורים שייכים לצבא הלאומי – קואליציה של מורדים סורים פרו-טורקיים שממוקמת במחוז אידליב בסוריה. ההערכה היא שעד כה 298 מהם נהרגו בקרבות בלוב, בהם 17 ילדים חיילים. הוא לא בטוח כמה שכירי חרב סורים שלחמו בכוחות אסד מסייעים כעת לחפתר.

 

החוקר רמאני אמר שרבים משכירי החרב טסו ללוב כדי להינצל מ"עוני, אבטלה וקשיים סוציו-אקונומיים בסוריה". לדבריו שכירי החרב שנלחמים בשורות "ואגנר" בלוב גוייסו על ידי רוסיה. לפי רמאני מדינה נוספת שמשתמשת בלוחמים זרים היא איחוד האמירויות, שתומכת גם היא בגנרל חפתר וגייסה שכירי חרב סודנים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תומכי חפתר עם שבויי מלחמה שנתפסו בקרבות בבנגאזי
צילום: AFP
מומלצים