שתף קטע נבחר

בצל הקורונה: "סופר-ציקלון" בדרך להודו ובנגלדש

הרשויות בשתי המדינות מפנות מיליונים מחשש לסופה שעלולה להיות החזקה ביותר באזור זה כעשור. עם רוחות של 270 קמ"ש, היא החזקה אי-פעם שתועדה מעל מפרץ בנגל, אם כי היא תיחלש לפני הפגיעה הצפויה מחר ביבשה. המפונים נדרשים לעטות מסכות, מרכזי הבידוד הוסבו למקלטים

הרשויות בהודו ובבנגלדש הסמוכה מפנות מיליוני תושבים, תוך ניסיון לשמור על כללי הריחוק החברתי בעידן הקורונה, לקראת הגעתה מחר (ד') לחופי מפרץ בנגל של סופה עוצמתית המוגדרת "סופר-ציקלון".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ציקלון סופה אמפאן בדרך ל הודו ו בנגלדש ב מפרץ בנגל (צילום: AP)
"סופר-ציקלון" שני אי-פעם במפרץ בנגל. "אמפאן" מהלוויין(צילום: AP)

 

 

עין הסערה של הציקלון "אמפאן" צפויה להגיע ליבשה מחר בצהריים (שעון מקומי), והחזאים חוששים מנזק נרחב בשל הרוחות העזות והגשמים הרבים שהיא תמטיר, גשמים שעלולים לגרום להצפות בערים צפופות כמו קולקטה.

  

במרכז האזהרות האמריקני מפני טייפונים, אותו מפעילים במשותף הצי וחיל האוויר של ארה"ב, מציינים כי אמפאן הפכה לסופה החזקה ביותר שתועדה אי-פעם מעל מפרץ בנגל, כשאמש נרשמו בה רוחות במהירות קבועה של עד 270 קמ"ש.

 

עם זאת, לפני הפגיעה ביבשה באזור מדינת-המחוז ההודית מערב בנגל ובבנגלדש שגובלת בה, הסופה צפויה להיחלש. במרכז האמריקני השוו את העוצמה הנוכחית שלה להוריקן בדרגה 4 (מתוך חמש הדרגות הקיימות). לפי חזאים בהודו, מהירויות כה עוצמתיות כמו שזוהו אמש עלולות להפוך את אמפאן לציקלון החזק ביותר שפוגע בהודו זה כעשור.

פינוי תושבים באי בהולה ב בנגלדש  לקראת הגעתה לאזור של סופה ציקלון בשם אמפאן (צילום: AFP)
פינוי תושבים מהאי בהולה בבנגלדש(צילום: AFP)

ראש השירות המטאורולוגי בהודו, מרוטיונג'איי מוהפטרה, ציין כי אמפאן היא ה"סופר-ציקלון" השנייה אי-פעם שתועדה מעל מפרץ בנגל. הסופה הקודמת ב-1999 גרמה לחורבן רב במדינת-המחוז ההודית אודישה, עם כמעט 10,000 הרוגים. "ציקלון מהסוג הזה יכול להיות הרסני, זה לחלוטין לא בטוח", הוא אמר.

 

הציקלון עומד לפגוע באזור שכמו שאר העולם עסוק כעת במאבק בנגיף הקורונה. הודו, נזכיר, הטילה את הסגר הגדול ביותר ברחבי תבל, על כל 1.3 מיליארד תושביה, והשבוע האריכה אותו בשבועיים נוספים, עד לסוף החודש. בהודו יש יותר מ-100,000 איש שאובחנו כנדבקים, ומהנגיף מתו שם לפחות 3,163 חולים.

 

במדינות-המחוז שעלולות להיפגע בסופה, אודישה ומערב בנגל, החלו לפנות משפחות של תושבי הכפרים השונים מאזורי החוף, ליותר מ-1,000 מקלטים במרכזים ומבנים ממשלתיים כמו בתי ספר, ונאלצו להסב רבים מהם ממרכזי בידוד לחולי קורונה או למי שיש חשש שהם חולים, למקלטים עבור המפונים.

רוחות סוערות ב עיר צ'נאי ב הודו לקראת הגעתה לאזור של סופה ציקלון בשם אמפאן (צילום: AFP)
חוששים מהצפות. בחוף בעיר צ'נאי בהודו(צילום: AFP)
 

רוחות סוערות ב עיר צ'נאי ב הודו לקראת הגעתה לאזור של סופה ציקלון בשם אמפאן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"נשארו לנו רק שש שעות לפנות אנשים מהבתים שלהם ואנחנו צריכים גם לשמור על כללי הריחוק החברתי", אמר בכיר במשרד הפדרלי של הודו לניהול אסונות. "הציקלון הזה יכול לסחוף אלפי בקתות".

 

סרטונים ותמונות שהופצו ממערב בנגל ואודישה הראו משפחות באזור החוף או אזורים אחרים שמועדים להצפות מפונות למקלטים. חלק מהמפונים נשאו תיקים עם חפציהם, וכולם עטו מסכות. הפקידים המקומיים עברו מכפר לכפר והזהירו את התושבים ברמקולים מהסופה המתקרבת.

 

"הפינוי הכרחי", אמר ראש שירותי מזג האוויר בהודו, מוהפטרה. הוא ציין כי עליית פני מי הים בעקבות הרוחות העזות ושינוי הלחץ האטמוספרי, תופעה המכונה באנגלית storm surge ("נד רוח" בעברית) עלולה להגיע לעומק של 25 ק"מ אל תוך היבשה. הוא ציין כי הנהרות הרבים באזור הדלתא של בנגל עלולים רק להעצים את ההצפות.

ציקלון סופה אמפאן בדרך ל הודו ו בנגלדש ב מפרץ בנגל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  ()

בימים אלו עושים את דרכם אלפי פועלים מהערים הגדולות בהודו בחזרה אל בתיהם באזורי הכפר, בעקבות ההגבלות החמורות שהוטלו במסגרת המאבק בקורונה. בעיצומו של הסגר תנועת הרכבות הושבתה ורבים מהם הלכו ברגל, אך לאחרונה הוחזרה תנועת הרכבות וכעת נאלצו הרשויות להסיט את הקווים מהאזורים שעלולים להיפגע בסופה.

 

בבנגלדש הסמוכה, הרשויות פינו תושבים מאזורי החוף הנמוכים למקומות גבוהים יותר. הם דחקו במפונים לעטות מסכות ולהמשיך לשמור על הנחיות הריחוק הפיזי, במדינה שבה אובחנו עד כה 20,995 נדבקים ומתו 314 חולי קורונה.

 

"הכנו 12,000 מרכזים, שבהם חמישה מיליון יכולים למצוא מקלט", אמר אנאמור רחמן, שר זוטר בבנגלדש לענייני ניהול אסונות ושיקום. באזורי החוף של בנגלדש חיים כ-30 מיליון בני אדם, שרגילים לסופות הציקלון הפוגעות באזור באופן תדיר, אם כי גם שם חוששות הרשויות שהסופה תהיה הקשה ביותר זה 15 שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"אמפאן", חשש שתהיה הרסנית
צילום: AP
מומלצים