שתף קטע נבחר

קיץ 2020 יהיה חם יותר מקיץ 2011

מלבד בעיית החל"ת ומשבר העצמאים - צפויים שינויים משמעותיים במדיניות הכלכלית, הרבה מעבר להשפעות של המחאה החברתית הקודמת

בימים אלה אנו נמצאים בסיומו של הגל הראשון של התפשטות מגיפת הקורונה ואט אט מתחילים להסתגל לחיי השגרה בצל הנגיף. בזמן שאנחנו נערכים לגל השני של התפשטות הקורונה הבריאותית (בתקווה שלא נגיע לזה), אנחנו עדיין לא מבינים את עוצמת התנפצות הגל הראשון של הקורונה הכלכלית, צונאמי שמביא לשיטפון ושעלול ללוות אותנו עוד חודשים ארוכים ולצערנו, אף שנים.

 

כבר נאמרו אינספור מילים על קרב הבלימה המוצלח ששיטח את עקומת ההדבקה, אך במקביל אנו נשמע עוד אינסוף זעקות אודות הנסיגה העמוקה שחובטת במשק ובכלכלה. משבר הקורונה הוא ככל הנראה המשבר הכלכלי החמור מקום המדינה. ולגביו אבקש להדגיש שלוש נקודות מבט משמעותיות. הראשונה על הטעות הכלכלית החמורה שנעשתה; השנייה על תיקון עיוות כלכלי וחברתי שמתרחש ממש כעת והשלישית, על ההזדמנות שחייבים לנצל בשביל שיהיה לנו עתיד כלכלי וחברתי טוב וצודק יותר.

Tel Aviv's Carmel Market closed during the coronavirus  (Photo: Sigal Arbitman)
שוק הכרמל בתל אביב כשהיה סגור בימי הקורונה(Photo: Sigal Arbitman)
 

מחלת החל"ת: הוצאת המוני המועסקים לחל"ת, מייד עם הטלת מגבלות התנועה והפעילות המסחרית, היא ככל הנראה ההחלטה הכושלת ביותר שהביאה להאצה החמורה של המשבר הכלכלי ומסמלת את הגורם שיקשה ביותר על ההתאוששות ממנו.

 

הממשלה נקטה בצעד פזיז כאשר למעשה היא זו שעודדה עסקים להוציא את עובדיהם לחופשה ללא תשלום, גם אם לא באמת היה צורך בכך. חשוב לומר את האמת – עסקים גדולים ומבוססים ניצלו את המשבר ואת אופציית החל"ת בשביל לצמצם עלויות עבודה ובמצפון יחסית נקי, כי העובדים בחל"ת "זכו" מיד בדמי אבטלה. יתרה מכך, רבים מהעסקים ינצלו את המהלך בשביל "להתייעל" בצל הקורונה (צל המונע פגיעה תדמיתית קשה) ומועסקים רבים כבר לא יזכו לחזור למקום עבודתם.

 

הממשלה עושה נכון כאשר היא מגבשת חבילת תמריצים לעסקים גדולים שישיבו את עובדיהם לתעסוקה מלאה. בחוכמת הדיעבד, ייתכן שתמריצים שכאלה בתחילת המשבר, היו בולמים את גל האבטלה והיינו ניצבים בפני תהום כלכלית עמוקה פחות.

 

נזכרים בעצמאים: מאז ומעולם, מגזר העצמאיים והעסקים הקטנים היווה את מנוע הצמיחה האמיתי של הכלכלות המערביות. מאז קום המדינה ואחת לכמה זמן, העסקים הקטנים והעצמאיים דורשים לייצר יחס הוגן בין חובותיהם לבין זכויותיהם – דרישה שהיא לגיטימית, כי למעשה, עצמאי משלם את מלוא חובותיו ובתמורה הוא מקבל... כלום!

 

עד כה, אף פוליטיקאי, בשום ממשלה, לא לקח את דרישותיהם ומחאותיהם ברצינות. כל יוזמת חקיקה שנועדה לאפשר לעצמאי לקבל דמי אבטלה נבלמה עוד לפני ההצבעה בקריאה טרומית. משבר הקורונה הקצין את אבסורד העצמאים. זאת, כאשר בבת אחת נסגרו אינספור עסקים קטנים ואותם יזמים, שכירים בעלי שליטה ועוסקים מורשים נותרו בלי שום דבר. ברגע אחד הם הפסיקו לפרנס אותם ואת משפחותיהם והם אלה שבאמת נאלצו לשחרר את עובדיהם.

 

לכן, אם נגלה מעט אופטימיות, עומק המשבר מבטיח שבעתיד הקרוב נראה שינוי מגמה אמיתי ביחס למגזר העצמאים והעסקים הקטנים. בינתיים, ההצהרות שניתנו בעניין הן החיוביות והמתקדמות ביותר מאז ומעולם.

יואל חסון  (צילום: אלכס גמבורג, עדי אורני)
יואל חסון. משמאל: בר סגור בירושלים בתקופת ההסגר(צילום: אלכס גמבורג, עדי אורני)
 

קיץ 2020 יהיה חם יותר מקיץ 2011: משבר הקורונה יביא לשינויים משמעותיים במדיניות הכלכלית, הרבה מעבר להשפעות של מחאת קיץ 2011. חשיפת תחלואי המשק אל מול המשבר אדיר הממדים, מהווה הזדמנות פז לשינויים מבניים ולתיקוני עיוותים שורשיים. המשבר דוחף להאצת מגמות במרבית המגזרים הכלכליים, הוא הביא לשינויים בהרגלי הצריכה, ערער את הביטחון התעסוקתי של כמעט כולם והאיץ תהליכים טכנולוגיים. סביר להניח שכל אלו יביאו לשינויי מדיניות ורגולציה, כאשר כלכלת הקורונה עשויה לבשר על בואו של משק כלכלי הוגן, צודק ובריא הרבה יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי אורני
יואל חסון
צילום: עדי אורני
מומלצים