שתף קטע נבחר

צילום: אוהד צויגנברג

משפט נתניהו: קרב על הגמוניה

הדיון שיתחיל היום ישקף קרב ענקים בין מערכת המבקשת לפעול תחת כללים א-פוליטיים, לצד של רה"מ, ששיטותיו הובילו לשסע חברתי. לאורך המשפט יהיה קרב בין ההליך התקין לחתרנות שתכלול תעלולים פוליטיים | פרשנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהרה לאחר פרסום החלטות היועמ
(צילום: רויטרס, שלו שלום)
 

האירוע היום בבית המשפט המחוזי חורג הרבה מעבר להיבט המשפטי שעוסק בגורלו של בנימין נתניהו. מעבר לתקדים של ראש ממשלה מכהן העומד לדין, לשידור בשחור-לבן במערכת טלוויזיה במעגל סגור בגלל מגפת הקורונה, והופעת השופטים, התובעים והסנגורים, מתרחש כאן קרב ענקים על הגמוניה, על שליטה.

 

מצד אחד, מערכת המשפט המודרנית, בעלת הערכים הליברליים, מבקשת ללכד את החברה הישראלית תחת כללי משחק א-פוליטיים, שוויוניים ומתוקנים.

 

 

הצד השני מגולם בנתניהו. זהו צד שהוא כידוע יותר מאדם אחד. השחיתות האישית לכאורה, שיטות התעמולה וההסתה שלו על מנת להימלט מאימת הדין הובילו לשסע חברתי. ציבורים שלמים מרגישים בעקבות ההליך שעובר ראש הממשלה כי הם מקופחים ומודרים. נתניהו, ביכולות המניפולטיביות שלו, רתם למעשה חצי מהחברה בישראל להבעת אי-אמון במוסדותיה הממלכתיים. כשאלה יראו היום את השופטים ואת התובעת במשפט, ספק אם יאמינו בהם.

 

המשבר בחברה הישראלית תופס את המערכת המשפטית בזמן בעייתי. הכתובת, צריך להודות, רשומה על הקיר זה שנים רבות. הן צמרת הפרקליטות והן מערכת בתי המשפט מקרינות התנערות, התכחשות ואפילו בוז ביחס לביקורת, פנימית וחיצונית. כל ניסיון לבדיקות כאלו על בעיות או מחדלים נתקל מיד בציפוף שורות, בטענות לשיתוף פעולה עם מחריבי המערכת ו"המושחתים". מצב זה מתווסף לבעיות במערכת: סחבת בקבלת החלטות ומתן פסקי דין, טענות למינוי מקורבים לשופטים ודילים בוועדה לבחירת שופטים. כל אלה תרמו לתחושה של האדם הקטן וחסר האמצעים שאין לו סיכוי לקבל צדק.

ליאת בן ארי  (צילום: מוטי קמחי)
תזכה לאבטחה, כאילו מדובר במשפט של ראשי הפשע המאורגן. התובעת ליאת בן ארי (צילום: מוטי קמחי)
 

זהו הרקע הפוליטי והחברתי למשפט נתניהו. התוצאה היא כי התובעת ליאת בן ארי, המייצגת את האינטרס הציבורי, תתייצב היום עם חגורת הביטחון השגרתית של תובעת, קלסרי ראיות ועדויות, אבל גם תזכה לאבטחה פיזית. מולה ישבו שלושה שופטים מחוזיים, מהטובים שיש למערכת להציע, וגם הם יזכו לאבטחה, כאילו מדובר במשפט של ראשי הפשע המאורגן.

 

לדימוי הזה יצטרף ראש הממשלה, שבמקום לכבד את עצמו, את אזרחי ישראל ואת המעמד, יביט בוודאי בסביבתו באחד ממבטי הבוז שלו. לאותה סצנה תתחבר השרה מירי רגב, שתתייצב בבית המשפט על תקן תומכת. זו אותה רגב שתהיה חברת הוועדה לבחירת שופטים, מטעם נתניהו, אבל מי בכלל עוסק היום בניגודי עניינים.

 

המשפט הזה לא צפוי להתנהל כסדרו. יהיה כאן קרב בין ההליך התקין, השוויוני והצודק לבין חתרנות מתמדת תחתיו, שתכלול תעלולים פוליטיים והרתעת מערכת האכיפה. וכמובן הזמזום הקבוע שההליך כולו מזוהם ולא לגיטימי - וכך גם התוצאה שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים