שתף קטע נבחר

"הסיפוק שלהם מהעשייה הוא מידי והם ישר ירצו לאכול, הרי הם הכינו את זה בעצמם"

השבוע, במסגרת פרויקט "חיים מאוזנים – חיים טובים" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, הכרנו את משפחת ברדה שביקשה להשיב לחייה את האיזון. בני בז'ה, שף ומנטור צוות "חיים מאוזנים – חיים טובים" הגיע לעזור להם עם טיפים שמקצרים את זמן ההכנה, אבל לא מוותרים על ארוחה מאוזנת לכל המשפחה

בשיתוף אסם נסטלה

 

 

"יש לנו אוצרות מדהימים ואני אימא במשרה מלאה. עבדנו קשה כדי להביא את שלושתם, שהגיעו בטיפולי פוריות. כשנולד הילד השני החלטתי מראש שאם עבדתי כל כך קשה על הילדים, אז אני רוצה ליהנות מהגדילה שלהם, לראות את הצמיחה שלהם ולהיות חלק מההתפתחות שלהם". הדס ברדה הכניסה אותנו אל ביתה במסגרת פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" המשותף ל"ידיעות אחרונות", ynet ואסם נסטלה, שמטרתו לסייע ולעזור לשמונה משפחות למצוא חזרה את האיזון בתחומים שונים בחיים.

 

אצל משפחת ברדה החיים נמשכו בקצבם המהיר עד שהדס הרגישה שמשהו יצא משליטתה. "מה שמפריע לי בבית זה נושא התזונה. מהרגע שהגיע הילד השלישי, הרגשתי שקצת איבדנו כיוון", היא אומרת ומתארת סדר יום עמוס ומתוק.

 

 שף בני בז'ה והדס ברדה
שף בני בז'ה והדס ברדה
 

"הייתי רוצה לראות אותם אוכלים מסודר ובריא יותר, שתהיה בארוחת הערב ארוחה מסודרת ומזינה. אני רוצה שאורח החיים שלהם יהיה בריא, שיעשו ספורט. ככה שאני אלך לישון בלי יסורי מצפון", היא אומרת ולא מסירה מעצמה אחריות: "אין ספק, שליאור ואני צריכים להיות הבסיס והדוגמה לילדים. אני צריכה מישהו שיבוא ויעזור לי להחזיר את עצמי מחדש לתלם בלי שהם יתפתו לג'אנק פוד".

 

החזרה לאיזון התזונתי

לעזרתה של הדס מגיע בני בז'ה, שף שגם עוזר לאנשים בארגון נכון של המטבח, "כך שכל אחד יוכל לתפעל אוכל במטבח הפרטי שלו באופן יעיל וכלכלי, שיקל עליו לתפעל את אחד הכישורים הבסיסיים בחיים – בישול אוכל", הוא מעיד על עצמו.

 

בז'ה הוא בוגר בית ספר "בישולים" ומגיל 15 הוא נמצא בעולם המסעדנות. "עבדתי באקדמיה לבישול של חברת בולטהופ והייתי שף תפעולי ב"רפאל" של השף רפי כהן", הוא מספר. אחר כך פתח מסעדה שנתנה פרשנות עכשווית לאוכל תימני בשם "ימאן סטריטס". היום הוא מלווה מסעדות ותיקות וחדשות, בונה עבורן תפריטים, מייעץ, מקים מערכות תפעול, מעביר סדנאות בישול ועוד.

 

"בבעיית הזמן והתחושה שאת לא מספיקה להגיע להכנת אוכל בריא, אני ממליץ לצמצם את זמן השהייה שלך במטבח לכמה שעות שבועיות שנותנות לך מענה בשאר השבוע", הוא אומר. הוא מציע להדס להכין מראש חבילה או שתיים של פסטה, אותה תחלק לקופסאות ותאפסן במקרר. "את מוציאה מהמקרר בצהריים, מכינה רוטב, מכינה שניצל בתנור, אותו גם תכיני כמו שאת רגילה בכמות ותקפיאי.

בני בז'ה (צילום: מתן כץ)
בני בז'ה(צילום: מתן כץ)
 

"את יכולה לנווט את זה לכיוונים מגוונים, לקחת ירקות שונים, לצפות בפירורי לחם וביצה, לאפות ולהגיש להם. בעצם, את מכניסה להם את כל אלה 'בדלת האחורית', הם לא מרגישים את השינויים יותר מדי. לכן הם לא נלחצים, הם לא יהיו אנטי".

 

בז'ה מציע עוד תבשילים זריזים, שילדים אוהבים: "אפשר להכין תבשיל מהיר של פתיתים בעוף – מכינים את הפתיתים, מוסיפים ירקות, חזה עוף, קצת תבלינים שאוהבים ואחרי כ-20 דקות, עם סלט בצד, יש ארוחת צהריים מאוזנת".

 

הוא ממליץ להדס לשתף את הילדים בתהליך ההכנה. "הסיפוק שלהם מהעשייה הוא מידי והם ישר ירצו לאכול, הרי הם הכינו את זה בעצמם", הוא אומר.

 

לתת לילדים להיות שותפים בהכנה
לתת לילדים להיות שותפים בהכנה
  

והנה שני מתכונים של בני בז'ה: 

נאגטס דג

המרכיבים:

3 פילה דג לבן/ סלמון, חתוך לרצועות

חבילה פירורי לחם

צרור פטרוזיליה

2 שיני שום

קילו קמח לבן

3 ביצים

ספריי שמן

נאגטס דגים בתנור
נאגטס דגים בתנור
אופן ההכנה:

  1. במעבד מזון טוחנים את הפטרוזיליה השום ופירורי הלחם לתערובת אחידה.
  2. טובלים את רצועות הדג בקמח, לאחר מכן בביצה ואז בתערובת פירורי הלחם.
  3. מניחים על רשת ומרססים בשמן, אופים על רשת בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות עד להזהבה.
  4. מגישים עם הרטבים האהובים: קטשופ, חרדל וכדומה.

 

תבשיל פתיתים ועוף

המרכיבים:

חבילת פתיתים (מומלץ מועשרים בסיבים) מבושלת לפי הוראות יצרן

500 גרם חזה עוף נקי, חתוך לקוביות

גזר2 חתוך לקוביות

בצל קטן, חתוך לקוביות

2 שיני שום פרוסות

2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות

3 כפות שמן קנולה

מלח ופלפל

 

תבשיל פתיתים ועוף עם ירקות
תבשיל פתיתים ועוף עם ירקות
  

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל עד להזהבה.
  2. מוסיפים שום, גזר וסלרי. מטגנים עד לריכוך הירקות.
  3. מוסיפים את חזה העוף, מבשלים ומתבלים במלח ופלפל.
  4. מוסיפים את הפתיתים המבושלים, מערבבים ומבשלים מספר דקות על אש נמוכה.

 

בשבחי הארוחה המשפחתית

והנה עוד כמה טיפים ממנטורים צוות "חיים מאוזנים – חיים טובים:

 

אורלי פיינה, דיאטנית קלינית, מנהלת תחום התזונה אסם נסטלה: "כמו כל הקניית הרגלים גם ההרגל של ארוחת ערב משפחתית לוקח זמן. משפחות שלא רגילות כלל לאכול יחד צריכות להתחיל את הדבר בהדרגה.

 

"ראשית, דאגו לברר מתי אין לילדים חוג או פעילות באמצע השבוע, וקבעו יום אחד. בתור התחלה, אחד בלבד, שבו כולם יודעים שיש ארוחת ערב וגם את וליאור בעלך בבית מוקדם.

 

"אמנם הילדים קטנים, אבל כל אחד לפי גילו יכול לתרום בהכנות לארוחה. אפשר בהחלט להתחיל ממטלות קלות לקראת ארוחת הערב, בהתאם לגילם. כמו סידור שולחן, בחירת הירקות לסלט וכדומה.

 

"בהתחלה זה אולי ילך קשה ואחרי כמה ארוחות מוצלחות זה כבר יזרום ותגלו שאת הארוחה המשפחתית הבאה כבר יותר קל לקבוע כי ארוחה שמותירה חוויה נעימה ומהנה רוצים לחזור אליה ולחוות אותה שוב".

אורלי פיינה
אורלי פיינה

עוד מוסיפה פיינה כי "כל שינוי שרוצים להנהיג בבית חייב להתחיל מההורים. אם הילדים לא רואים אתכם אוכלים מסודר, בריא, עושים פעילות גופנית, לא תוכלו ליישם שינוי.

 

"הכל מתחיל בתכנון נכון שלכם: להכין מראש רשימת קניות, להקדיש בפעמים הראשונות בסופר, זמן לקרוא אריזות, במיוחד את גב האריזה. רשימת הרכיבים והטבלה התזונתית. זו תעודת הזהות של המוצר.

 

"השוו בין מוצרים דומים ובחרו את המוצר שההרכב התזונתי שלו למנה טוב יותר ומתאים יותר לצרכים של בני המשפחה".

 

דודי צזנה, מאמן כושר פונה להדס: "תדאגי לעצמך. קומי מוקדם ובצעי פעילות שאת אוהבת – הליכה, קריאה של ספר, כל דבר שיעשה לך טוב. כשהאימא שמחה ושלווה, כל הבית מקבל מהאנרגיה הזו".

 

דודי צזנה (צילום: טל צבר)
דודי צזנה(צילום: טל צבר)
  

לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.  

בשיתוף אסם נסטלה


פורסם לראשונה 15/06/2020 17:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים