שתף קטע נבחר

פרצופה מהתקופה הרומית התגלתה בגליל

שריד עיטורי מפואר, שהיה מותקן על ברז מים מלפני 1,800 שזכה לכינוי פרצופה, התגלה בגן לאומי ציפורי

עיטור קדום, המכונה פרצופה, התגלה לאחרונה בין עתיקות הגן הלאומי ציפורי בסמוך לבית מרחץ עתיק. כך הודיעה הבוקר (יום ב') רשות הטבע והגנים.

 

 

הפריט שימש בתקופות קדומות לעיטור מתקני מים מפוארים בבתי מרחצאות, נימפאיה, מזרקות מים ועוד. השריד הארכיאולוגי, שמתוארך על ידי החוקרים לתקופה הרומית מלפני כ-1,800 שנה, התגלה על ידי דיויד גורן, המתגורר בציפורי. במהלך טיול שערך במקום ראה גורן את הפריט מבצבץ על פני השטח ומיד עדכן את מנהלת הגן הלאומי, מיטל רויזר אהרון, שדיווחה על כך לארכיאולוגים הממונים ברשות הטבע והגנים.

 

הפרצופה, מעוצבת בצורת פנים אנושיות, פני חיה או דמות מיתולוגית. לרוב, ניתזו המים מפי הדמות, שבה היה מותקן לעיתים צינור עופרת. מיני פרצופות היו בשימוש במבנים החל מהתקופה ההלניסטית דרך התקופות הרומית והביזנטית ועד ימי הביניים. בתקופת הרנסנס הן זכו לעדנה מחודשת עם עיצובים מרהיבים כיאה לפרק זמן זה. המונח פרצופה לקוח מן המקורות היהודיים והופיע גם בתלמוד הבבלי "פרצופות המקלחין מים לכרכין לא יניח פיו על פיהם וישתה מפני שנראה כמנשק לעבודת כוכבים".

 

הפרצופה בגן הלאומי ציפורי (צילום: מיטל רויזר אהרון, רשות הטבע והגנים)
הפרצופה בגן הלאומי ציפורי(צילום: מיטל רויזר אהרון, רשות הטבע והגנים)

הפרצופה בידיים של מיטל רויזר אהרון, מנהלת הגן הלאומי ציפורי ברשות הטבע והגנים (צילום: ראובן ריבן)
הפרצופה בידיים של מיטל רויזר אהרון, מנהלת הגן הלאומי ציפורי ברשות הטבע והגנים(צילום: ראובן ריבן)

 

הפרצופה שהתגלתה בציפורי מעוצבת באבן שיש איכותית שמקורה ככל הנראה מטורקיה, בצורת ראש אריה בעל סממנים אנושיים במקצת. צורתה הכללית היא כעין חרוט אשר בקצהו נקב ליציאת המים. קוטר גב הפרצופה הוא כ-15 ס"מ. עומקה הוא 12.5 ס"מ ומסתיים בקצה הצינור שקוטרו 2 ס"מ בלבד. שרידי טיח הצמודים לחלקי הפרצופה מצביעים על העובדה שלאחר שיצאה משימושה המקורי, הפכה למטרה אחרת או אולי היא כוסתה בטיח על מנת לכסות את הפנים. להערכת החוקרים, הפרצופה שעיטרה מזרקה, קיבלה את מימיה מאמות המים של ציפורי שהובילו מים מהמעיינות שבהרי נצרת.

 

ד"ר יוסי בורדוביץ', ראש תחום מורשת ברשות הטבע והגנים, אמר כי "דוגמאות של פרצופות נתגלו בגנים הלאומיים חמת גדר, בית שאן וקיסריה. הגן הלאומי ציפורי, שמשמר את שרידי בירת הגליל הקדומה ציפורי שבה ישבה הסנהדרין ובה נחתמה המשנה, לא מפסיק להפתיע בממצאיו הארכיאולוגיים. בציפורי שרידים של עשרות פסיפסים יפהפיים מהתקופות הרומית והביזנטית, שהפכו אותה לעיר פסיפסים בינלאומית. בשנים האחרונות התגלו בה בנוסף, במסגרת חפירות ארכיאולוגיות, גת עתיקה לייצור יין, צלמית קטנה עתיקה בצורת פר וגם נחשפה בריכת מים עתיקה, שייתכן כי היא קרונה של ציפורי שבה רחץ בזמנו רבי יהודה הנשיא".

הפרצופה שהתגלתה בגליל (צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)
הפרצופה שהתגלתה בגליל(צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)

הפרצופה שהתגלתה בגליל (צילום: ד
הפרצופה שהתגלתה בגליל(צילום: ד"ר צביקה צוק, רשות הטבע והגנים)

 

ברשות הטבע והגנים מציינים כי הפריט הארכיאולוגי המיוחד יימסר בימים הקרובים לרשות העתיקות וכי בכוונת הרשות להציג את הפריט המסקרן לקהל המבקרים בגן הלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיטל רויזר אהרון, רשות הטבע והגנים
הפרצופה
צילום: מיטל רויזר אהרון, רשות הטבע והגנים
מומלצים