שתף קטע נבחר

קצין בכיר: "צה"ל מתקשה למנות קצינים קרביים במילואים - ומתפשר"

קצין תותחנים ראשי ניסה ללא הצלחה למנוע את שלילת דרגת הקצונה מרס"ן קרבי שהשתמש בקנאביס, עונש שמונע ממנו לשרת כקצין במילואים. בנימוקיו חשף קושי מערכתי: "יש לנו פער של קצינים רבים מאוד במיל', על רקע מוטיבציה נמוכה. יש הבדל תהומי בקוד המצופה במיל' מחיילים בסדיר"

קצינים בכירים בצה"ל למען הקצין שהורשע בעבירות סמים: קצינים קרביים בכירים בצבא, בהם קצין התותחנים הראשי, תת-אלוף אבירם סלע, טענו לאחרונה כי קצין שהורשע בעבירות סמים יכול להמשיך לכהן בתפקיד של קצין במילואים, ושלכן אין לפגוע בדרגותיו. כך עלה בדיון ההוכחות לעונש לרב-סרן עידו (שם בדוי), שהודה במסגרת הסדר טיעון כי השתמש פעמים רבות בקנאביס במהלך שירותו הצבאי, אך בעיקר בשלב לימודיו האקדמיים, במסגרת מסלול קידומו, בדרכו לפקד על גדוד סדיר.

 

תא"ל סלע חשף גם קשיים משמעותיים בניסיונות של צה"ל לאייש תפקידי קצונה בצבא היבשה, במילואים. בפרקליטות הצבאית דרשו להוריד את רס"ן עידו מדרגת הקצין ובכך לשלול את האפשרות שימשיך לפקד במילואים. השופטים הצבאיים, בניגוד לעמדת הקצינים הבכירים שהעידו לטובתו, דחו בשבוע שעבר את ערעורו באשר לסוגיית העונש וקבעו כי הוא יורד לדרגת סמל, לצד העונש שנקבע בערכאה המחוזית: 20 ימי מאסר בפועל שכבר בוצעו לאחר מעצרו ו-2,500 שקלים קנס.

"מתקשים לרתום קצינים במילואים לתפקידים תובעניים". ארכיון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"מתקשים לרתום קצינים במילואים לתפקידים תובעניים". ארכיון(צילום: דובר צה"ל)

עמדת הקצינים הבכירים המכהנים, שמובאת כאן לראשונה, נחשבת לחריגה בצה"ל, שנוטה להפגין אפס סובלנות לעבירות סמים, בעיקר אם בוצעו על-ידי קצינים, קל וחומר מפקדים קרביים. "רס"ן עידו נמנה עם ליבת הקצונה המבצעית בחיל התותחנים", ציין תא"ל סלע, שהדיח את עידו מתפקידו וסלל בכך את הדרך להדחתו מהצבא. "הוא היה אחד הקצינים המובילים שמיועדים לפיתוח בתפקידים מבצעיים בכירים כפיקוד על גדוד וחטיבה. מצאתי כי התנהגותו הבלתי הולמת באשר לעבירת הסמים אינה מאפשרת את המשך שירותו בצבא הקבע".

 

אתגר אסטרטגי מהמעלה הראשונה

לצד זאת, גרס הקצין הבכיר, יש לאפשר את המשך שירותו של רס"ן עידו (שם בדוי כאמור) בתפקיד מילואים, חרף הרשעתו: "אתגר השמת קצינים במילואים לתפקידים בתחום הפיקוד והמטה הוא אסטרטגי מהמעלה הראשונה. צה"ל מתקשה מאוד לרתום קצינים במילואים לתפקידים תובעניים בתחום הפיקוד על יחידות מבצעיות, עד כדי פשרות ארגוניות משמעותיות במינוי קצינים לתפקידים".

 

קצין תותחנים ראשי אף חשף בדיון טפח ממשבר כוח האדם החמור שבו נמצא צבא היבשה, בדגש על החיל שתחת אחריותו: "מערכת האש ביבשה מצויה בפער של קצינים רבים במילואים על רקע יחס הזנה שלילי לצד רמת מוטיבציה נמוכה. לאור כל זאת, שיבוצו של רס"ן עידו לתפקיד מבצעי משמעותי במערך המילואים ביבשה הוא צורך מערכתי אסטרטגי. הורדתו בדרגה, ולו אחת, שומטת את הקרקע תחת היכולת לשבצו בתפקיד מבצעי משמעותי דוגמת סמג"ד או מפקד מערך האש ביחידה מתמרנת".

 

תא"ל סלע אף הקשה והדגיש בפני בית הדין הצבאי: "חיל התותחנים מונה מספר מוגבל של גדודי מילואים בכלל המערכים, כמו תותחים, טילים, רקטות ומכ"מים וכן כלי טיס בלתי מאוישים. משקלו של כל גדוד הוא דרמטי. מדיניות מינוי קצינים במילואים לתפקידי מג"ד נסמכת כמעט לחלוטין על רצון הקצינים, כאשר פוטנציאל הקצינים בסדיר עולה בכמה רמות על זה שבמילואים. קצין בוגר מסלול סדיר לרבות בתפקידי סמג"ד, הוא נכס שלא יסולא בפז למערך במילואים. על רקע היקף היחידות יש משקל מערכתי רחב לכל קצין. לולא כן לא הייתי כאן. התועלת שתצמח מהורדת דרגת הנאשם היא אפסית וגם אם אינה כזו היא מתבטלת למול ערכו המוסף של הנאשם בתפקיד מבצעי במילואים".

"משקל מערכתי רחב לכל קצין" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"משקל מערכתי רחב לכל קצין"(צילום: דובר צה"ל)

תא"ל סלע קרא להבחין אפוא באופן ברור בין שירות קבע לשירות מילואים: "שירות קרבי במילואים טומן בחובו חובות בלבד, נשען על אידיאולוגיה ואהבת הארץ בלבד. לא צומחת למפקדי המילואים בשנת 2020 שום הטבה – ולו הקטנה ביותר. המציאות לא מאפשרת לצה"ל ולא למדינת ישראל לוותר על פוטנציאל של קצין מילואים שעתיד להתפתח לתפקיד מבצעי משמעותי. שימוש בסמים אסורים הוא התנהגות קלת דעת שאין לה מקום בצבא הקבע אך היא נגזרת של פרשנותו השגויה את חומרת העבירה בשל הנורמה הנהוגה בציבור הישראלי.

 

"הימנעות מהורדתו בדרגה של הקצין היא אינטרס מערכתי. שחרורו מצבא הקבע היה מהלך דרקוני, פסע לפני מינויו לתפקיד מג"ד. הורדה בדרגה לא תוריד מעוצמת המסר שהועבר. מדובר בעבירה של שימוש בסמים לצורך אישי ללא השפעה או ממשק על אנשים או חיילים אחרים ובהפסקת שירותו. בגלל זה הועבר לציבור מסר חד-משמעי. לאופי העבירה יש משקל משמעותי לגבי המשך שירותו במילואים, ודעתי בהקשר זה הינה קונצנזוס חד משמעי בקרב כל פורום המפקדים בחיל התותחנים, כולל מח"טים ומפקדי אגדים. אני מייצג פה את כולם".

 

ההבדל בקוד המצופה מחייל סדיר לחייל מילואים

נציגת התביעה הצבאית, סרן איבון אברמוביץ, הקשתה על הקצין הבכיר, והזכירה לו כי רס"ן עידו צרך קנאביס גם פעמיים בזמן ששירת כקצין אג"ם גדודי, ותהתה מדוע הסטנדרט שונה לצבא המילואים.

טקס התייחדות לחיילי חיל התותחנים ביד לתותחן ליד זכרון יעקב (צילום דובר צה
עמדתו לא התקבלה. תא"ל אבירם סלע(צילום דובר צה"ל )
 

תא"ל סלע הגיב: "קצין שקשר גורלו בצבא בקבע בתפקיד מבצעי תובעני ומשמעותי ועשה שימוש בסמים קלים שלא במסגרת תפקידו ולא תוך סיכון התוצרים המבצעיים של תפקידו ושוחרר לאלתר משירות הקבע תוך קטיעה משמעותית של מסלול חייו – יכול, צריך ונדרש לשרת בתפקיד משמעותי של קצין במילואים. רוח וערכי צה"ל מחייבים את שתי המערכות, סדיר ומיל'.

 

הקצין הבכיר הדגיש כי "יש הבדל תהומי בקוד המצופה מהפרט בין חייל סדיר לחייל מילואים. הצבעה על עבירת שימוש בסמים קלים כעילה לאי-שירות במילואים עשויה להערכתי לפגוע פגיעה אנושה בהיקף המשרתים במילואים על רקע היקף המשתמשים בציבור הישראלי. איננו בודקים את הרגלי צריכת הסמים בקרב אנשי מילואים בזמן שאינם בשירות מילואים פעיל ותדמיתה של דרגה במילואים אינה דומה ולא מזכירה את תדמיתה של דרגה בשירות קבע".

 

"כטוראי, נוכל להשתמש בו רק כלוחם או כנהג"

מפקד בית הספר לתותחנות (בסיס שיבטה), אל"מ בן וייסמן, שפיקד על רס"ן א', העיד אף הוא לטובתו: "המסירות והטוטאליות שלו בכל התפקידים שמילא הייתה אינסופית. הוא שם את הצבא לפני חייו האישיים".

אל"מ וייסמן הזכיר את סיפור חייו של א', שנחשף ב-ynet לפני כשלושה חודשים: בעבר הוא הסתבך עם החוק וגדל ללא משפחה תומכת, ולמרות זאת עשה שינוי גדול בחייו, התגייס לקרבי, יצא לקצונה ועלה על מסלול לתפקידים בכירים.

 

"הוא תמיד מצא זמן להרצות על כך לטירונים ולבני נוער וניסה להפיק את לקחיו לדור הבא. עולם המילואים הוא אחוז אחד מכלל האוכלוסייה ולכן הוא הקרם של החברה הישראלית. הוא כבר נענש בחומרה שאיבד את הקריירה שלו, נעלם מיחידתו ביום אחד למשך חודש בכלא ואם לא נוכל להשתמש בו יותר נאבד ידע של 15 שנה. כטוראי נוכל להשתמש בו רק כלוחם או כנהג".

הקצין המורשע: "אני ראוי לעונש, אך חשוב לי להמשיך לתרום למדינה בתפקידים משמעותיים" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הקצין המורשע: "אני ראוי לעונש, אך חשוב לי להמשיך לתרום למדינה בתפקידים משמעותיים"(צילום: דובר צה"ל)

התביעה כאמור טענה כי בחלק מהשימושים פגע רס"ן א' בכוננות הצבא, במשמעת והיווה דוגמה רעה לפקודיו. סנגורו, עו"ד שלמה רכבי, אמר בדיון: "מדובר בקצין מצטיין לכל אורך שירותו בלב העשייה המבצעית. כשישים אחוז מ-30 השימושים בהם הודה היו בתקופת לימודיו וכולם היו בנסיבות אזרחיות".

 

רס"ן עידו עצמו אמר בדיון: "אני מבין את חומרת מעשיי ואת העונש. אני ראוי לו ואין ספק שזה לא ראוי למפקד בכיר בצבא. יחד עם זאת, חשוב לי להמשיך לתרום למדינה בתפקידים משמעותיים ויש לי את הכישורים והרצון לעשות כך".

 

בנימוקי דחיית הערעור של רס"ן עידו כתב הרכב בית הדין הצבאי לערעורים שבקריה: "פרק הזמן הממושך בהם השתמש הקצין בקנאביס, מ-2016 עד 2019, מספר הפעמים בהם השתמש, התדירות (אחת לחודש בתקופה שכיהן בתפקיד הדרכתי בצאלים) ומעמדו, אינם מאפשרים הותרתו בתפקיד קצונה. אין דוגמא מובהקת יותר למעשים החותרים תחת מעמדו של הקצין כמעשהו.

 

"בחינת שיקולים שאינם קשורים לנסיבות ביצוע העבירה או לנסיבות הנאשם, אלא לאיוש תפקידים במערך המילואים, בעת גזירת העונש, מעוררת קושי לפי החוק הקיים ולפי עקרונות הענישה. השיקולים האלה נדחים לפני שיקולים צבאיים אחרים, הנוגעים לעבירה הנדונה ולמלחמתו של צה"ל בנגע הסמים, בין אם במערך הסדיר ובין אם במערך המילואים".

 

רס"ן במיל' שלמה רכבי מסר בתגובה: "מדובר במי שהיה קצין מצטיין לאורך שנים ארוכות, ושילם את המחיר האישי היקר מכל בעצם סיום שירותו. מלחמתו על דרגותיו נועדה לאפשר לו להמשיך ולתרום מיכולותיו המוכחות במסגרת שירות המילואים, ויש להצטער על כך שעמדת מפקדיו, בהקשר זה, לא גברה על שיקולי הרתעה כלליים".

 

תגובת דובר צה״ל: "ביום 20 במאי 2020, קיבל בית הדין הצבאי לערעורים את ערעור התביעה הצבאית והורה על הורדה לדרגת סמל של קצין בדרגת רב סרן, שהורשע בהתאם להודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בשימוש בסם מסוכנים, החזקת כלים לשימוש בסמים והתנהגות שאינה הולמת. ערעור התביעה הצבאית הוגש כנגד החלטת בית הדין המחוזי להותיר את הקצין בדרגות קצונה, ולהורידו לדרגת סרן בלבד. בית הדין הצבאי לערעורים קיבל כאמור את הערעור וקבע כי שימוש בסמים חותר תחת מעמדו של הקצין, ואינו מאפשר את הותרתו בדרגות קצונה.

 

"בנוסף להורדתו בדרגה, הוטלו על הקצין בבית הדין המחוזי, במסגרת הסדר טיעון, עונש של 20 ימי מאסר בפועל, פסילת רישיון נהיגה ותשלום קנס. במהלך הדיון בעניינו של הקצין בבית הדין הצבאי, העיד קצין תותחנים ראשי, אשר סיפר על ניסיונו המבצעי והפיקודי של הקצין ועל עשייתו של הקצין במהלך שירותו הצבאי. קתמ״ר ציין כי היה מעוניין לשלובו בתפקידי פיקוד בכירים במערך המילואים בחיל לאור כישוריו".

 

גורמים צבאיים הוסיפו כי "החקירה נפתחה לאחר שהקצין פנה למפקדיו והודה בכך שבשנים 2016-2019 השתמש בסם מסוג קנאביס במספר רב של הזדמנויות, בנסיבות אזרחיות. בעקבות האירועים ובהתאם לבקשתו סיים הקצין את שירותו הצבאי לפני מספר חודשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
חילי מילואים. ארכיון
צילום: דובר צה"ל
מומלצים