שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

תנועת השמאל שטראמפ מחשיב לארגון טרור

לתנועה האנטי-פשיסטית אנטיפה יש סניפים ברחבי העולם, ובארה"ב היא בולטת במיוחד מאז ניצחונו של טראמפ - שהביא לעימותים עם הימין הקיצוני. הנשיא מאשים את הארגון הרדיקלי בגל המהומות בארה"ב ורוצה להגדיר את פעילי השמאל האנרכיסטים שלה כארגון טרור, כמו דאעש ואל קאעידה

 

דונלד טראמפ מאשים את ארגון אנטיפה באלימות ברחבי ארה"ב, והצהיר שארגון השמאל הקיצוני יוגדר כארגון טרור - בדיוק כמו דאעש ואל קאעידה. עוד שני בכירים בממשל - היועץ לביטחון לאומי רוברט אובריין והתובע הכללי ביל בר – האשימו את "הקיצוניים" של אנטיפה באלימות בגל ההפגנות על מותו של העצור השחור ג'ורג' פלויד.

ארה
מהומות הלילה בוושינגטון(צילום: gettyimages)

השם "אנטיפה" הוא קיצור של אנטי-פשיזם. מקורו של השם בראשית שנות השלושים בגרמניה. באותה תקופה ניסו ארגוני "אנטי-פה" למנוע את עלייתו לשלטון של אדולף היטלר. במשך השנים הוקמו סניפים של אנטיפה ברחבי העולם. בשני העשורים האחרונים, הפעילות של אנטיפה בארה"ב התמקדה בקמפיינים שונים של "צדק חברתי".

 

"אנחנו מאמינים בעולם ללא פשיזם, גזענות, סקסיזם, הומו/טרנספוביה, אנטישמיות, איסלאמופוביה וקנאות - ונלחמים למענו", נכתב השבוע בציוץ של סניף אנטיפה בניו יורק. אך המאבק של אנטיפה הוא גם נגד התחזקותן של קבוצות ניאו-נאציות ושל תומכים בעליונות לבנה.

ארה
(צילום: EPA)
 

"אנטיפה רוז סיטי" בפורטלנד, מהסניפים הוותיקים של הארגון בארה"ב, החל את פעילותו ב-2007 כדי להביא לביטול פסטיבל מוזיקה ניאו-נאצי בשם "המרפסט". הפעילות של אנטיפה בארה"ב כוללת בעיקר הכפשות פומביות נגד קיצוניים מהימין, והשתתפות בהפגנות נגד.

 

מאז ניצחונו של טראמפ ב-2016 – ניצחון שהוביל להתחזקות של תנועות ימין לאומניות – פעילי אנטיפה משתתפים בעימותים אלימים נגד קבוצות ימין. מפלס האלימות המשיך לעלות אחרי שטראמפ נכנס לבית הלבן בראשית 2017. בזמן השבעתו לנשיאות ב-20 בינואר 2017 עשרות פעילי אנטיפה, שהיו רעולי פנים, התפרעו בוושינגטון. הם ניפצו חלונות והבעירו מכונית.

מחאת הנגד בשרלוטסוויל, 2017 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאת הנגד בשרלוטסוויל, 2017(צילום: AFP)
 

באוגוסט באותה שנה הגיעו פעילי השמאל להפגנת נגד בשרלוטסוויל וירג'יניה, בזמן צעדה של אנשי ימין קיצוני – חלקם פעילים ניאו-נאצים. פעילי אנטיפה התעמתו עם פעילי הימין. במהלך העימותים ביצע פעיל ניאו-נאצי פיגוע דריסה. מאז אותו אירוע שני הצדדים המשיכו להתעמת בכמה מוקדים בארה"ב, בין השאר בפורטלנד וברקלי בקליפורניה.

 

לפי הקונגרס, אנטיפה הוא אינו ארגון מסודר עם מנהיג ברור. שירות המחקר של הקונגרס מגדיר את אנטיפה כארגון "מבוזר", ללא מבנה ארגוני, שכולל קבוצות ואנשים עם חשיבה רדיקלית דומה. לפי מסמך של הקונגרס רוב פעילי אנטיפה אינם אלימים - "אך חלק מהחברים מוכנים לבצע פשעים כדי לקדם את האמונות שלהם".

A white supremacist drives his car into anti-fascist protesters in Charlottesville, August 2017  (Photo: AP)
(Photo: AP)
טראמפ, אובריין ובר הם לא הגורמים היחידים שמאשימים את אנטיפה באחריות לאלימות בגל ההפגנות הנוכחי. אך לפי שאר הגורמים האחריות של פעילי השמאל הקיצוני חלקית, ולטענתם לאלימות ולהרס אחראים אנשי ימין באותה מידה.

 

הסנאטור מרקו רוביו, שבתפקידו כיו"ר ועדת המודיעין בסנאט מקבל תדריכים מודיעיניים, אמר אתמול: "ארגוני טרור מקומיים, מהימין ומהשמאל הקיצוני כאחד, מסיתים ומבצעים פשעים של אלימות וביזה".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

רשת ABC דיווחה שגורמים במחלקה להגנת המולדת מאשימים פעילי ימין קיצוני ושמאל קיצוני באלימות. במינסוטה אמרו גורמים שהמידע שבידם מצביע על הסתה מצד לאומנים לבנים, אנרכיסטים מהשמאל וגם כנופיות של סוחרי סמים.

 

מרק בריי, היסטוריון שכתב את הספר "אנטיפה: המדריך האנטי-פשיסטי", אמר היום שאין ספק שפעילים של אנטיפה מעורבים במהומות, למרות שקשה לדעת בכמה אנשים מדובר. בכתבה בוושינגטון פוסט אמר בריי שלהערכתו "אין מספיק אנרכיסטים וחברי אנטיפה", כך שהוא מתקשה להאמין שהארגון יצליח לבדו להיות אחראי על הרס בקנה מידה שכזה.

המהומות בזמן השבעת טראמפ, 2017 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המהומות בזמן השבעת טראמפ, 2017(צילום: AFP)
האם טראמפ יצליח להגדיר את אנטיפה כארגון טרור? סביר להניח שלא. החוק בארה"ב לא מאפשר להגדיר ארגונים "מבית" כארגוני טרור – בניגוד לארגונים בינלאומיים כמו דאעש או אל קאעידה. הגדרת ארגון בינלאומי כארגון טרור הוא כלי עוצמתי לרשויות אכיפת החוק: הוא מאפשר לעצור ולכלוא גם את מי שרק מביע תמיכה באותם ארגונים.

 

יש סיבה טובה לכך שהחוק חל כרגע רק על ארגוני טרור בינלאומיים: תיקון של החוק, כך חוששים רבים, עלול לגרום לנשיא להשתמש בו נגד יריביו הפוליטיים. למרות זאת, לאחרונה גובר הלחץ לשנות את החוק, על רקע מתקפות של אנשי ימין קיצוני נגד שחורים ויהודים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

  (צילום: EPA)
הסמל של אנטיפה על בניין בברלין(צילום: EPA)

בפברואר ראש ה-FBI כריסטופר ריי אמר לקונגרס שהבולשת הפדרלית תחקור את הלאומנים הלבנים כפי שהיא חוקרת את תומכי דאעש - ותיעזר ב"כוח המשימה המשותף נגד הטרור". התובע הכללי בר אמנם האשים את אנטיפה בהסתה לאלימות בגל ההפגנות האחרון, אך לא טען שכוח המשימה המיוחד של ה-FBI צריך לחקור את הארגון.

 

מכיוון שאנטיפה היא רשת עם סניפים ברחבי העולם, ייתכן שממשל טראמפ ישתמש בקשרים הבינלאומיים של הארגון לצורך הגדרתו כארגון טרור. כך עשה ממשל טראמפ בחודש אפריל, כשהגדיר ארגון של לאומנים לבנים שהוקם ברוסיה – התנועה הרוסית האימפריאליסטית – כארגון טרור.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
המהומות הלילה בוושינגטון
צילום: gettyimages
מומלצים