שתף קטע נבחר

דו"ח תרחישי הקורונה: ייתכנו כמה גלי תחלואה

דו"ח אגף המחקר במשרד המודיעין מפרט שלושה תרחישי קורונה אפשריים עד 2022: כמה גלים קבועים או לא-סדירים ו"גל שני" משמעותי שיביא לפגיעה נרחבת בנפש. ההערכות: פגיעה במשק וצורך בהטלת עוד הגבלות. ההמלצות: להקים מערך הסברה להגברת שיתוף הפעולה של הציבור

 

בדיקת קורונה בדיקה קופת חולים מכבי רחובות (צילום: AFP)
בדיקת קורונה ברחובות. ייתכנו כמה גלי תחלואה(צילום: AFP)

אגף המחקר במשרד המודיעין סבור כי על ישראל להיערך לכמה גלי תחלואת קורונה ולא רק לאפשרות של "גל שני" בדמות התפרצות המונית, מתוך הנחה שגם אם יושלם פיתוח חיסון לנגיף בשנה הקרובה - חיסון כל האוכלוסייה לא יתאפשר עד שנת 2022.

 

בדו"ח מיוחד של האגף, שהוכן בשיתוף עם פרופ' יעקוב מורן גלעד מאוניברסיטת בן גוריון, הוצגו תרחישים אפשריים להתפתחות המגפה בארץ ובעולם עד סוף שנת 2022.

 

  

על-פי הדו"ח, מלבד האפשרות שהמגפה תדעך, המחקרים בעולם מצביעים על סיכויי התממשותם של תרחישי גלים, כאשר הערכת הסבירות של כל אחד מהתרחישים מתבססת על הערכת הסיכון להופעת מוטציה אגרסיבית, אובדן יכולת להשפיע בצורה אפקטיבית על התנהגות הציבור, אי יכולת לקיים שגרת סגר ממושכת וההשפעה של התנודתיות העונתית.

 

בדו"ח מפורטים שלושה תרחישים מרכזיים. התרחיש הראשון, שמוגדר בעל סבירות בינונית-נמוכה, הוא שגלים בתדירות קבועה יחסית של שלושה עד ארבעה חודשים יתרחשו, עם עליות וירידות חדות בכמות הנדבקים.

 

תרחיש נוסף שמתואר בדו"ח הוא אחד בעל הגדרה של סבירות בינונית-נמוכה – נחשול. פירושו "גל שני" משמעותי עם שני תתי-תרחישים: כתוצאה ממוטציה או עונתיות שיגיע כדי הדבקת 70% מהאוכלוסייה ובהמשך גלי משנה קטנים יחסית, או נחשול שיגיע כתוצאה משחרור פזיז של הנחיות הסגר, שיצטרף לקושי לחזור אחורה. על-פי הדו"ח, בכוחו של הנחשול לגרום פגיעה משמעותית בנפש ולהביא לקריסת מערכות תפקודיות קריטיות במדינה.

בדיקת קורונה בדיקה קופת חולים מכבי רחובות (צילום: AFP)
ההערכה: האוכלוסייה תתחסן כולה רק ב-2022(צילום: AFP)

רחובות ריקים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי)
יוטלו שוב הגבלות? סגר יום העצמאות בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

התרחיש השלישי הוא "בעירה איטית", שבמסגרתו ימשיכו להופיע גלים עוקבים של התפרצויות מקומיות בהיקף משתנה ובתדירות לא קבועה. כבר עתה יש עדויות להתפתחות "בעירה איטית" במדינות שחוו גל ראשון בפברואר, וכבר התנסו גם בחוויית גלים עוקבים. "ניתן לסכם ולומר כי בהינתן תרחיש 'בעירה איטית', אנו צפויים להתפתחויות של הדבקה שלא תעלה בעיקרה על היקף הגל הנוכחי בישראל והתפשטותו תהיה תלויה במאפיינים גאוגרפיים או קהילתיים", נכתב בדו"ח.

 

מחברי הדו"ח סבורים כי כל התרחישים עלולים לאתגר את מדינת ישראל בהתשה מתמשכת, לחייב שוב הטלת הגבלות שעלולות לפגוע באמון הציבור, ולהפוך לקשים יותר לביצוע עם כל מחזור וליצור פגיעה מצטברת ונרחבת בתפקוד המשק.

הדו"ח מתריע גם מאפשרות שבחורף הקרוב תחול גם תחלואת שפעת, שבמסגרתה, לצד תחלואה בקורונה, עלולה להירשם עלייה משמעותית בכמות החולים וגם השפעה על המשק ועל בתי החולים. עוד נכתב כי עלולה להירשם הדבקה משולבת של חולי קורונה בשפעת, דבר שיקל על הפצת הנגיפים, יקשה על זיהוי החולים והטיפול בהם ויגביר את קטלניות המחלה.

בנימין נתניהו (צילום: לע
ההמלצה: מערך הסברה. נתניהו באחד מתדרוכיו על הנגיף(צילום: לע"מ )

שר הכלכלה, אלי כהן, באולפן ynet (צילום: שאול גולן)
השר אלי כהן(צילום: שאול גולן)

המחברים המליצו בין היתר להקים מערך הסברה שיסייע בהגברת שיתוף הפעולה של הציבור, להקים מנגנון מודיעין רציף שיגבש צעדי מדיניות מול הופעות חוזרות של הנגיף ולהתניע עבודת מטה שתתמקד בהכנות לטווח הבינוני והארוך.

 

שר המודיעין אלי כהן אמר כי "היערכות לגל שני של הקורונה או להתפרצויות נקודתיות הינן כורח המציאות עד למציאת חיסון. היערכות מיטבית ויישום ההמלצות יבטיחו את הקטנת הפגיעה הכלכלית במשק ואת היכולת להתמודד עם שגרה בצל הקורונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדיקות קורונה ברחובות
צילום: AFP
מומלצים