שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר, רויטרס

המדינה להורים ולגנים הפרטיים: "חלקו ביניכם את הנזק"

המשנה ליועמ"ש קורא להנהלות גנים לא לחייב את ההורים בתשלום מלא במקרה של "גל שני" שיביא לסגירת הגן או במקרה של יציאה לבידוד: "יש לעשות שינויים בחוזה בהסכמה"

במענה לפניית ארגוני גנים פרטיים, קורא היום (חמישי) המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ, לעודד הסכמות בין הורים לילדים לבין בעלי גני הילדים הפרטיים, ולחלק ביניהם, "בצורה הוגנת ככל שניתן", את הנזק שנגרם בעקבות משבר הקורונה ואת הסיכונים לנזק עתידי במקרה של "גל שני".

 

יש לציין כי עמדה זו של משרד המשפטים אינה מחייבת בהכרח את בתי המשפט, אם וכאשר יצטרכו לדון במחלוקות כספיות בין הורים ובעלי גנים.

 

חזרה לגנים במודיעין: גן זית ()
חזרה לגנים במודיעין ב-10 במאי

 

נזכיר כי הגנים הפרטיים נסגרו יחד עם שאר מערכת החינוך באמצע חודש מרץ בעקבות הוראות משרד הבריאות בשל התפשטות מגפת הקורונה, וב-10 במאי החלה חזרה חלקית לגנים במסגרת ה"קפסולות" (קבוצות), כאשר כל קבוצה למדה שלושה ימים רצופים בגן ושלושה ימים מהבית. שבוע לאחר מכן - ב-17 במאי, חזרו הגנים לפעילות מלאה. מספר ארגונים בקרב גני הילדים הפרטיים קראו שלא לפתוח את מעונות היום, זאת לאור דרישתם להסדיר תחילה את העניינים הכלכליים מול משרד האוצר.

 

בעקבות הבעיות הרבות שגרמה מגפת הקורונה בנוגע לחוזים במשק, בכללם החוזים בין ההורים למפעילי הגנים הפרטיים, עו"ד ארז קמיניץ, שמשמש כאמור כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה לענייני משפט אזרחי, הקים ב-27 במרץ, צוות בין-משרדי, שלו ניתן המנדט לבחון את הקושי בקיום חוזים בשל התפשטות נגיף הקורונה וצעדי הממשלה שננקטו בעקבותיה.

 

 

"אין מקום לשינוי חד-צדדי של ההסכמים"

במענה שנשלח כאמור היום מטעם קמיניץ לפנייה מטעם איגוד הגנים-חיב"ה ואיחוד גני הילדים-להגשים חלומות, כתבה עו"ד רני נויבואר, מהמחלקה האזרחית בייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים כי "דווקא מתוך ההבנה כי במרבית הגנים הגיעו הצדדים להסכמות הוגנות, נבקש להבהיר כי אנו מוצאים קושי משפטי משמעותי בתופעה של שינוי החוזה באופן חד-צדדי מטעם הנהלת הגן, כך שההורים יישאו במלוא הנטל של הסיכון או הנזק או ברובו המכריע, ותוך התניית שהות הילד במסגרת החינוכית בהסכמה של הוריו לשינוי האמור".

 

נויבואר מציינת במכתבה, כי בהמשך לעבודת הצוות הבין-משרדי, הייעוץ המשפטי לממשלה והרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן רואים בחיוב את ההסכמות שאליהן הגיעו הנהלות הגנים עם ההורים, בעניין חלוקת הנזק בין הגנים להורים בעקבות המשבר.

 

שי חג׳ג׳ ראש המועצה האזורית מרחבים ()
פתיחת גן ילדים במרחבים.

עם זאת, במכתב צוין שמפניות שהתקבלו בייעוץ וחקיקה שבמשרד המשפטים וברשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, עולה שיש הנהלות גנים מסוימות שדורשות, כתנאי להמשך פעילות הגן, כי במקרה של הפסקת פעילות הגן עקב "גל שני" או יציאתו של הילד או הגן כולו לבידוד, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ההורים יחויבו בהמשך תשלום מלא או חלק משמעותי ממנו.

 

בעניין זה נכתב כי "אין מקום לשינוי חד-צדדי של ההסכמים עם ההורים, ואין להתנות את חזרת הילדים לגן בדרישה של תשלום מלא מההורים".

 

עוד נכתב כי "אין להתעלם מכך, שהחוזים בין ההורים להנהלת הגן, נכרתו בתחילת השנה עבור שנת הפעילות המלאה של הגן, ושינויים בחוזה במהלך השנה צריכים להיעשות באופן מוסכם ותוך שיח בין הצדדים, בתום-לב ולפי הכללים המקובלים בתחום הטיפול בילדים, בפרט לאור יחסי האמון המיוחדים בין הצדדים שמחייבים את שניהם לגלות התחשבות במידה מרובה. משמעות הדבר היא, כי הגננות יימנעו מהטלת הוצאות על ההורים באופן חד-צדדי, ובמקביל הציפייה מההורים היא כי יימנעו עד כמה שניתן מביטול חוזים בשל המשבר, שלא בהתאם לתנאי הביטול הרגילים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צלום: דוברות עיריית בני ברק
הגנים נפתחו. מי ישלם?
צלום: דוברות עיריית בני ברק
מומלצים