שתף קטע נבחר

מצב חירום - עד ל-30 יום: אלו תיקוני "חוק הקורונה"

החוק שהוביל להפגנות סוערות רוכך: פרט לאיסור על שוטר להיכנס לבית אדם ללא צו ושמירת הזכות להפגין, הודיע שר המשפטים ניסנקורן כי יהיה צורך לחדש את מצב החירום מדי 30 יום. היועמ"ש: קיבלנו מאות הערות מהציבור בנוגע להצעת החוק

 

שר המשפטים מודיע על תיקונים נוספים ב"חוק הקורונה" שהוביל לסערה, לפני העתירות הצפויות לבג"ץ: בהודעת שר המשפטים אבי ניסנקורן היום (ו') נאמר כי בתום סבב תיקונים שהוביל, תובא ביום ראשון טיוטת חוק הקורונה לדיון בוועדת השרים לחקיקה. על פי ההודעה, הכרזה על מצב חירום תהיה לעד 30 יום, כך שלמעשה החוק יהיה זמני כל העת. אתמול עצרה המשטרה בתל אביב 12 מפגינים נגד החוק. שבעה מהם נכלאו והובאו הבוקר לבית משפט השלום, שהורה לשחררם למעצר בית.

 

לפי ההודעה, השינויים בטיוטת החוק בוצעו תוך עיון במאות התייחסויות שהועברו מטעם הציבור ודיון בעניינן יימשך גם לאחר האישור בוועדת השרים לחקיקה. אלה העקרונות המרכזיים שהוטמעו בטיוטת החוק: הכנסת, הממשלה ובתי המשפט ימשיכו בפעילותם; הזכות להפגין תישמר; ושוטר לא יורשה להיכנס לביתו של אדם ללא צו.

מחאה מחוץ לבית משפט השלום בזמן הארכת מעצרם של מפרי הסדר (צילום: שאול גולן)
מחאה בבית המשפט בזמן הארכת מעצר למפירי הסדר(צילום: שאול גולן)

מחאה מחוץ לבית משפט השלום בזמן הארכת מעצרם של מפרי הסדר (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

בנוסף, הכרזה על מצב חירום תהיה תקפה ל-30 יום; הכנסת תהיה רשאית לבטל את ההכרזה על מצב חירום בכל עת; תקנות מכוח החוק יהיו חייבות לקבל את אישור הכנסת תוך שבוע; הכרזה על יישוב או שכונה כאזור מוגבל תהיה תקפה לשבוע; הממשלה תחויב בהתחשבות מיוחדת באנשים עם צרכים מיוחדים; והחלטות הממשלה יתקבלו תוך התייחסות להשלכות הכלכליות על הציבור והמשק.

 

טיוטת החוק גובשה ביוזמת משרד ראש הממשלה על ידי צוות מיוחד במשרד המשפטים בראשות המשנה ליועמ"ש, רז נזרי. מהלך התיקונים נעשה בתיאום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ, שר הבריאות יולי אדלשטיין וראש המל"ל מאיר בן שבת.

מחאה נגד חוקי הקורונה (צילום: מוטי קמחי)
המחאה אמש נגד החוק בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

מחאה נגד חוקי הקורונה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מחאה נגד חוקי הקורונה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מחאה נגד חוקי הקורונה (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

בהודעה שנמסרה מהיועץ המשפטי לממשלה מעט לפני כן נכתב כי הצעת החוק הממשלתית, שגובשה בהובלת משרד ראש הממשלה, בתיאום עם משרדי הבריאות, האוצר והמשפטים ויתר הנוגעים בדבר, גובשה על מנת להקנות לממשלה "סמכויות מפורשות ומתוחמות, מכוח חקיקה ראשית של הכנסת, לצורך המשך ההתמודדות עם נגיף הקורונה".

 

כל זאת, נכתב, "תוך פיקוח פרלמנטרי נדרש וראוי ועריכת האיזונים המשפטיים הנדרשים בין דרישות גורמי המקצוע לבין הצורך להוסיף ולשמור על זכויות הפרט גם בעת חירום". לפי היועץ המשפטי לממשלה, הצעת החוק באה להחליף את השימוש בתקנות שעת חירום שהותקנו בחודשים האחרונים, בתקופה שבחלקה לא ניתן היה לקדם חקיקה במסלול המקובל בכנסת.

אבי ניסנקורן ריאיון אולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
שר המשפטים ניסנקורן(צילום: אבי מועלם)

אביחי מנדלבליט (צילום: דנה קופל)
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט(צילום: דנה קופל)

 

הצעת החוק הופצה ב-28 במאי על ידי משרד ראש הממשלה להערות הציבור, ונוכח פניות שהתקבלו הוארך המועד עד אתמול. תקנות שעת חירום הראשונות שהותקנו צפויות לפקוע באמצע חודש יוני, ומכאן - כתב היועמ"ש - קיימת דחיפות בקיום הדיונים ובאישור הצעת החוק בכנסת עד למועד זה. לאור זאת, לא ניתן היה להאריך עוד את המועד לקבלת הערות הציבור.

 

היועץ אביחי מנדלבליט הדגיש כי עד כה התקבלו מאות הערות להצעת החוק, ועוד לפני תום המועד לקבלת הערות הציבור, הייעוץ המשפטי לממשלה כבר החל לדון וללבן את ההערות השונות מול גורמי המדיניות והמקצוע במשרדי הממשלה הרלוונטיים. בנוסף לכך, נכתב, הערות להצעת החוק יישמעו ויידונו גם בהליכי החקיקה הפומביים בכנסת, הן במליאת הכנסת והן בוועדות הרלוונטיות.

 

יאיר לפיד (צילום: אבי מועלם)
"אין היגיון לתת סמכויות כל כך רחובות ל-10 חודשים". ח"כ לפיד(צילום: אבי מועלם)

לפני התיקונים בחוק, תקפו באופוזיציה בחריפות את הממשלה. יו"ר האופוזיציה, ח"כ יאיר לפיד, טען השבוע כי החוק יוביל לפגיעה בפרטיות הציבור, וישמש כלי שרת בידי הממשלה למנוע מחאה: "אין שום היגיון לתת לממשלה סמכויות כל כך רחבות לעשרה חודשים. זה כולל מעקבי שב"כ ואפשרות לאסור על הפגנות שאינן נוחות לממשלה. אין הצדקה לתקנות מבחינת הקורונה. עדיף שהממשלה תתרכז בעזרה לעצמאים ולעסקים הקטנים ותנסה להציל את הכלכלה הישראלית".

 

גם בישראל ביתנו מתחו ביקורת חריפה על החוק וטענו כי מדובר בניסיון של ראש הממשלה לעשות שימוש בנגיף לצרכים פוליטיים. ח"כ אלי אבידר אמר כי "נתניהו דורס את הדמוקרטיה ובהצעת החוק הדרקונית החדשה הוא רוצה למנוע הפגנות ומחאת אזרחים. נתניהו ניצל את הקורונה והרס את חייהם של שניים וחצי מיליון אזרחים. כעת הוא מנסה להעביר חוק שימנע מהם להפגין. נתניהו ינצח כשאנחנו נרים ידיים ואנחנו לא נרים ידיים כי אין לנו ארץ אחרת".

 

"המשטרה מתעללת באנשים האלה"

כאמור, בית משפט השלום בתל אביב דן בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם של כמה מהעצורים בהפגנה שנערכה אמש בעיר נגד החוק. בית המשפט הורה לשחרר את העצורים למעצר בית עד ליום ראשון, והוציא להם צו הרחקה מכיכר רבין עד ל-9.6.

 

מחוץ לבית המשפט הגיעו לתמוך בעצורים חברי עמותת "חוזה חדש" נגד השחיתות השלטונית, שמוכרת גם בשם Crime Minister. הם טענו כי האלימות היחידה שהתרחשה אתמול הייתה מצד המשטרה.

 

"היו כמה אנשים צעירים שהחליטו ללכת ולחסום את הרחוב. בהפגנות של הבימה עשינו את זה פעמיים גם כן, לא היו שום מעצרים ושום עניינים, קיבלתי טלפון מקצין משטרה שהיה מה שנקרא מפקד האירוע, שישב עם הרבה יס"מניקים על גג אחד הבתים, ואמר לי 'ישי, תפנה אותם'. אמרתי לו 'אני לא יכול, זה ספונטני. זה אמיתי. זה לא יזום וזה לא תוכנן אבל זה קורה, תכילו. תכילו, תכילו'", סיפר ישי הדס, מיוזמי המחאה ויו"ר עמותת "חוזה חדש".

 

יפה יוסף, שהשתתפה בהפגנה אתמול ונפצעה בפניה, אמרה: "פשוט דחפו אותנו, אני נפלתי ונפל עליי עוד מישהו, נמרחתי על האספלט ונפצעתי. אבל אני זה עוד כלום, היו שם בחורים צעירים שפשוט תפסו אותם והיו אלימים כלפיהם בצורה שלא תיאמן".

 

עו"ד גונן בן יצחק, שמייצג את המפגינים שנעצרו, טען כי הופעלה אלימות קשה ביותר כלפי המפגינים: "יש פה פשוט התעללות, המשטרה רוצה להעביר פה מסר ובעצם עוקפת את בית המשפט, מתעללת באנשים האלה לא משחררת אותם, כדי לדאוג ולוודא שהם לא יבואו בפעם הבאה להפגנה. והם לא יבואו, אני מבין אותם. אנשים שחוטפים מכות משוטרים לא יבואו להפגנה הבאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
המחאה, הבוקר
צילום: שאול גולן
מומלצים