סקר: אילו חברות רוצים הצרכנים לעזוב
כמעט שליש מהציבור רוצים לעזוב גוף או חברה, איתם הם נשארים לעתים מ"חוסר ברירה". לא מדובר רק במונופולים כמו בזק וחברת חשמל, אלא גם בבנקים, קופות החולים וחברות הכבלים
תחרות היא המילה המועדפת ביותר כשמדברים על התקדמות המשק הישראלי, ובעשור האחרון אכן התגברה התחרות בלא מעט ענפים. תקשורת סלולרית, תקשורת בינלאומית, טלוויזיה רב-ערוצית, ענף הגז, אלו רק חלק מהענפים שהפכו באחרונה לתחומים שוקקים.
מאידך, ישנם עדיין ענפים שמצליחים לשמור על מעמדם המונופוליסטי. בחברת החשמל, למשל, לא רואים באופק תחרות פוטנציאלית. בזק עושה אמנם קולות שהתחרות כבר כאן, ואופק המתחרה בה אמורה להתחיל לפעול בספטמבר, אבל בינתיים אם אתם מעוניינים לעשות שיחה פנים ארצית בטלפון קווי - יש רק דרך אחת לעשות את זה.
התחרות הפכה עם השנים לדבר שכולם מייחלים לו ורוצים בו. גם חברות שלא נמצאות בשוק תחרותי מפעילות מאמצים שיווקיים ופרסומיים המדברים אל ליבו וכיסו של הצרכן. גם אם אתה מונופול, כדאי שהציבור לא יתפוס אותך ככזה.
בין שליטה מונופוליסטית לתחרות מלאה, ישנם ענפים בהם מתנהלת תחרות מדומה. אלו הם ענפים המפעילים חסמי יציאה נוקשים, המגבילים צרכנים שרוצים לעבור בין חברות. מתי ניסיתם לאחרונה לעבור בנק, קופת-חולים, חברת אשראי או להתנתק מחברת הכבלים? אמנם ישנה אפשרות כזו, אבל היא כלל לא פשוטה. לרוב היא כרוכה בהתרוצצות בין המתחרות, בטלפונים לא מעטים ואף בקנסות.
מסקר של מכון המחקר "מותגים" שנערך עבור "ידיעות אחרונות" עולה, כי 28% מהציבור מעוניין לעזוב גוף או חברה הנתפסת כמונופול ועימה הם מנהלים קשר מ"חוסר ברירה". המובילים: בזק וחברת חשמל. 62% מאלה שרוצים לעזוב חברה כלשהי ציינו שהיו עוזבים את בזק ואילו 45% מאלה המעוניינים לעזוב ציינו את חברת חשמל. הסקר נערך בקרב 500 מרואיינים בגילאי 18 ומעלה, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת.
מהסקר עולה עוד, כי 13% מאלה שמעוניינים לעזוב חברה כלשהי מעוניינים להחליף חברת סלולר, 9% מעוניינים לעזוב את חברת הכבלים שהם מחוברים אליה ו-9% רוצים להתנתק מחברת הגז. שלושת הגופים שאוהבים לשנוא הם חברות הכבלים (56% מהצרכנים), בזק (%51) והבנקים (45%). אחריהם בדירוג החברות השנואות: חברת חשמל (39%), המועצה או העירייה ביישוב (35%), חברת כרטיסי האשראי (30%), חברת הסלולר (29%) וקופת החולים (28%). רשות הדואר המונופוליסטית זכתה לשיעורי שנאה נמוכים של 20% בלבד.
* * *
"גם בעולם לא אוהבים מונופול"
בחברות הכבלים ניסו להסביר אתמול מהו מקור השנאה שמגלים הצרכנים כלפי החברות. מסקר מותגים עולה, כי 56% מכלל הציבור שמחובר לכבלים "שונא" את החברות. "לצערנו, טבעי שחברה שיצאה מתקופת מונופול סובלת מאהדה נמוכה יחסית בקרב הציבור. חברות הכבלים בוחנות את עצמן במהלך השנה וחצי האחרונות באמצעות סקרי דעת קהל ומחקרים שוטפים, המצביעים באופן ברור על שיפור עקבי ומתמיד בשביעות רצון הלקוחות. אף-על-פי-כן אנו ממשיכים בהתמדה לשדרג ולשפר את היצע הערוצים ואיכות השירות", נאמר בתגובת הכבלים.
גם בזק אינה אהובה במיוחד. 51% הביעו שנאה למונופול. בזק בתגובה: "ידוע לנו, כי בעולם אוהבים לשנוא מונופולים. מסקר שערכנו עולה, כי בזק וסלקום זוכות לרמת האהדה הגבוהה ביותר, ואחריהן בהפרש ניכר נמצאות חברות הכבלים וחברות הסלולר האחרות. בזק עושה כל העת מאמצים בלתי נלאים לשיפור השירות והמוצרים. יש לקחת בחשבון שגם אותה אוכלוסיה שהצהירה כי תעזוב את בזק אינה יודעת כיום מאומה לגבי השירות, המוצרים, האיכות או כל פרמטר אחר שיספקו המתחרות בעתיד. לכן, יש לקחת את הנתונים בערבון מוגבל".