שתף קטע נבחר

בפעם השנייה בתוך שבוע: צמח חדש התגלה בארץ

הפעם מדובר בסמר ננסי, שהתגלה סמוך לחדרה. "מצאנו מין חד-שנתי של צמח הסמר, שהייתה לו צורה משונה", אמר סוקר בוטני שמצא את הצמח

בפעם השנייה בתוך שבוע - עוד מין חדש של צמח, שלא תועד כאן מעולם, התגלה לראשונה בישראל - והפעם מדובר בסמר ננסי. הסמר הננסי נמצא בשמורת הטבע בריכת סמר בחדרה, על ידי סוקר טבע של החברה להגנת הטבע, במסגרת סקר טבע עירוני שנערך עבור עיריית חדרה, על ידי החברה להגנת הטבע, בתמיכה וליווי של המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות סביבה שרון - כרמל. בשבוע שעבר התגלה הצמח בר דורבן הסירה, צמח חדש לישראל, שלא תועד כאן מעולם ונמצא בשבוע שעבר במזרח גוש עציון.

 

הסמר הננסי (צילום: מימי רון)
הסמר הננסי(צילום: מימי רון)

 

בחברה להגנת הטבע אמרו כי הצמח נמצא בבית גידול לח, שנעשה נדיר בישראל, באזור שעד לאחרונה כלל גם שטחים רגישים נוספים - צפונית למסילת הרכבת, אך אלו נהרסו על ידי פיתוח תשתיות. מי שגילה את הצמח החדש הוא דר בן נתן, סוקר בוטני, המבצע סקרי טבע עירוני, מטעם החברה להגנת הטבע: "לפני מספר ימים, בשעות אחר הצהריים, סקרנו בבריכת סמר בחדרה, ששופעת צמחי ביצות וצמחי שלוליות נדירים, חלקם נמצאים בסכנת הכחדה. תוך כדי החיפושים, מצאנו מין חד-שנתי של צמח הסמר, שהייתה לו צורה משונה", הוא אמר. "סמר הוא סוג גדול והגדרת המינים בתוכו מורכבת. סמר מצוי, שהוא מין חד - שנתי נוסף, הנפוץ בארץ בבית גידול דומה, הוא מין מגוון מאד, בעל מופעים שונים, ולכן לא היינו בטוחים בהתחלה אם זה מופע נוסף שלו, או משהו אחר".

 

בן נתן הוסיף כי מכיוון שצמח נראה מיוחד, הוא אסף כמה פרטים, ורק בבית, בבדיקה מעמיקה יותר, השתכנע שמדובר במין אחר לחלוטין. "כמה ימים לאחר מכן, הגעתי לעשביה של האוניברסיטה העברית בגבעת רם, כדי לחפש חומר על סמרים בספרות המדעית. אחרי מאמץ רב וחיפוש באינטרנט, הושלמה התמונה – מדובר בJuncus pygmaeus, שייקרא מעתה, באופן זמני, 'סמר ננסי'", אמר בר נתן. "מדובר במין חדש לישראל, ולכן אין לו שם עברי רשמי, שאושר על ידי הוועדה לשמות צמחים, של האקדמיה ללשון".

 

לדברי בן נתן, "סמר ננסי הוא מין רחב תפוצה למדי, המופיע בדרום ומערב אירופה ובצפון אפריקה. בבריטניה הוא נחשב למין בסכנת הכחדה. סמר ננסי מתאפיין בתפרחות מקובצות, דמויות כדור דוקרני, בעלי עטיף כמעט שווים באורכם, ובעלים בעלי מחיצות פנימיות. הימצאותו של סמר ננסי בארץ, לא מפתיעה לחלוטין, כיוון שאנחנו לא רחוקים מדי משולי תחום התפוצה המוכר שלו. עם זאת, התגלית היא משמחת בהחלט. ייתכן שמדובר באוכלוסייה חדשה, שהגיעה עם זרעים שנשאה ציפור, וייתכן שזו אוכלוסייה ותיקה, שלא שמנו לב אליה עד כה. זה צמח קטן, בעל פרחים ירוקים, שאפשר לראות אותו רק לפרק זמן קצר בכל שנה, וששייך לקבוצה הקשה להגדרה לחובב הממוצע".

הסמר הננסי (צילום: מימי רון)
הסמר הננסי(צילום: מימי רון)

 

סקר הטבע העירוני בחדרה מתקיים בשטחי העיר בשנתיים האחרונות ויוגש בקרוב לעירייה. הסקר נערך על ידי יחידת סקרי הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, עבור עיריית חדרה וחברת נחלים, בליווי ובתמיכת המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות סביבה שרון - כרמל.  "המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בהכנת הסקרים ומברך על הגילוי החשוב בעיר חדרה", אומרת תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים הפתוחים במשרד להגנת הסביבה. "ממצאים אלו, מדגישים את חשיבות השמירה על אתרי טבע במרחב העירוני, כחלק בלתי נפרד ממאמצי שמירת הטבע בישראל. שמורת בריכת סמר, היא שריד לבית גידול ייחודי, שלא מיוצג באץ בריכת חורף אחרת בישראל - הגובלת בקרקעות כבדות ובעלת קרקעית חולית ומלוחה יחסית, בהשוואה לרוב בריכות החורף בארץ. זהו נוף ייחודי באזור, הנמצא תחת לחצי פיתוח מתמשכים".

 

בחברה להגנת הטבע ובמשרד להגנת הסביבה, מסבירים כי הסקר נערך כחלק ממאמץ לאומי למיפוי התשתיות הטבעיות בערי ישראל ועד כה הושלמו מעל 50 סקרים בערים ומועצות מקומיות ברחבי הארץ. "אנחנו מקווים שלאור הממצאים הרבים והמעניינים של הסקר, עיריית חדרה תשמור על ערכי הטבע הייחודיים בה, לצד פיתוח מיטבי ומקיים. בימים אלו, העיר נערכת לתנופת פיתוח משמעותית וסקר התשתיות הטבעיות שנערך בה, מהווה אבן דרך חשובה להיכרות עם הטבע הייחודי המאפיין את העיר ושלב ראשון בשימורו לצד הפיתוח", מסכמים במשרד להגנת הסביבה ובחברה להגנת הטבע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מימי רון
הסמר הננסי. שם זמני
צילום: מימי רון
מומלצים