שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

משפחתו של "ג'ורג' פלויד הצרפתי" מחכה לצדק

מותו של אדאמה טראורה בפריז ב-2016 עורר מהומות, אבל עם הזמן נשכח ושלושת השוטרים שהטילו עליו את משקל גופם כדי לרתקו לקרקע זוכו. המחאה בארה"ב מחזירה עכשיו לחיים את הקמפיין למענו, שכבר גלש לעימותים, אבנים וגז מדמיע: "זה לא מאבק בשבילנו, זה מאבק בשביל כולם"

מאז תחילת המהומות בארה"ב בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד מתקיימות הפגנות על רציחתו גם מעבר לים, ובצרפת המפגינים צועקים לא רק את שמו – אלא גם שם נוסף: אדאמה טראורה, שמו של צעיר שנהרג במאבק עם שוטרים לפני ארבע שנים. "פלויד ואדאמה מתו בדיוק באותה הדרך", אמרה השבוע אחותו אסא טראורה לסוכנות הידיעות רויטרס בריאיון בפריז. "אדאמה נשא את משקלם של שלושה שוטרים על גבו".

 

מהומות ג'ורג' פלויד – העדכונים האחרונים:

 

צרפת הפגנה אדאמה טראורה מהומות ג'ורג' פלויד (צילום: AFP)
פניו של אדאמה טראורה. קרב על סיבת המוות(צילום: AFP)

צרפת הפגנה פריז ליד מגדל אייפל אדאמה טראורה ג'ורג' פלויד (צילום: AFP)
"צדק לאדאמה". הפגנה אחרי מותו של הצעיר הצרפתי(צילום: AFP)

האירוע שבו מת אדאמה טראורה התחולל ב-19 ביולי 2016, היום שבו חגג את יום הולדתו ה-24. הוא יצא עם אחיו בפרבר של פריז ללא תעודת זהות, וכששוטרים התקרבו אליו הוא ברח. אלה ניהלו אחריו מרדף בן 15 דקות, ולבסוף הכניעו אותו בבית שבו הסתתר. בהמשך העיד אחד השוטרים בחקירתו כי הוא ועמיתיו הצליחו להשתלט על טראורה הודות לכך ששלושתם הטילו עליו את משקל גופם יחד. כשהובא לתחנת המשטרה הוא כבר היה חסר הכרה – ושם נקבע מותו.

 

טראורה, כמו פלויד, היה שחור, ומותו עורר מחאה גדולה ומהומות אלימות בצרפת, מדינה שגם בה התלונות על אכזריות של המשטרה ועל גזענות שפושה בקרב עובדיה אינן זוכות לטיפול הולם לדעת רבים. במשך ארבע שנים דרשה משפחתו של טראורה שמשטרת צרפת תיתן את הדין על מותו, אבל איש לא נשפט.

 

לפי הדו"חות הרשמיים של הרשויות בצרפת, הנתיחה שלאחר המוות העלתה כי טראורה מת מכשל לבבי, אולי בעקבות מחלת רקע שממנה סבל, ולא מפגיעה פיזית ישירה שגרמו לו השוטרים. לפי דו"חות אלה, ייתכן שהמתח הכבד שבו היה שרוי בעת האירוע גרם לו לכשל הלבבי, וייתכן כי למותו תרם גם THC, החומר הפעיל בקנביס, שנמצא בגופו.

צרפת הפגנה פריז ליד שגרירות ארה
צרפתים מפגינים בסוף השבוע ליד שגרירות ארה"ב בפריז(צילום: MCT)

צרפת הפגנה פריז ליד מגדל אייפל אדאמה טראורה ג'ורג' פלויד (צילום: EPA)
מזדהים עם תנועת Black Lives Matter ליד מגדל אייפל(צילום: EPA)

צרפת הפגנה פריז ליד מגדל אייפל אדאמה טראורה ג'ורג' פלויד (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מנגד, מומחים לרפואה משפטית שערכו לגופה נתיחה נפרדת, בהזמנת משפחתו של טראורה, קבעו כי הסיבה למותו היא הלחץ הפיזי שהפעילו עליו השוטרים בעזרת משקל גופם. הסתירה בין עמדות המומחים בצרפת מזכירה את הסתירה בין עמדות המומחים שערכו נתיחות לגופתו של פלויד בארה"ב. כך או כך, עם הזמן העיסוק הציבורי במותו של טראורה התפוגג, ולפני פחות משבועיים זוכו השוטרים בחקירה פנימית.

 

כעת נותן מותו של פלויד בארה"ב זריקת מרץ לקמפיין של משפחת טראורה שבו היא דורשת עשיית צדק, והיא קוראת לקיים השבוע יום מחאה כלל-ארצי ברחבי צרפת. "הזרקור שהופנה לפרשת ג'ורג' פלויד שימש תזכורת לקורבנות הרבים שמתו באותן נסיבות כמוהו", אומר אלמאמי קנוטה, שחקן צרפתי שלוקח חלק בקמפיין של המשפחה. "אנחנו לא אומרים שהמשטרה בצרפת היא אותו דבר כמו המשטרה בארה"ב, אבל השיטות הקטלניות שמשמשות בארה"ב הן אותן שיטות כמו בכמה ממדינות אירופה, אותן שיטות שהורגות את אותו סוג של אנשים".

 

האירוע הגדול הראשון בקמפיין המתחדש נרשם בשבוע שעבר, כש-20 אלף בני אדם הגיעו להפגנה למען טראורה ופלויד בפרברי פריז אף שהרשויות אסרו לקיים אותה בשל הגבלות הריחוק הפיזי של ימי הקורונה. ההפגנה ההיא הפכה למהומה: בהתנגשויות עם שוטרים יידו מפגינים אבנים, והמשטרה פיזרה גז מדמיע. חלק מהמפגינים נשאו שלטים עם הכיתוב Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך"), שמה של התנועה למען זכויות השחורים בארה"ב שהופכת בהדרגה לתנועה גלובלית.

  (צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)
(צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)

האחות אסא דיברה בעצמה בפני המפגינים למען אחיה ואמרה: "היום אנחנו מדברים לא רק על מאבקה של משפחת טראורה. זה מאבק למען כולם. כשאנחנו נאבקים למען ג'ורג' פלויד, אנחנו נאבקים למען אדאמה טראורה. מה שקורה בארה"ב הוא הדהוד של מה שקורה בצרפת".

 

אחרי ההפגנה שפוזרה התעקשה דוברת הממשלה הצרפתית, זיבט נדייה, שאין להשוות את צרפת לארה"ב. "אני לא חושבת שאפשר לומר שצרפת היא מדינה גזענית. אין אלימות מדינתית ממוסדת במדינה שלנו", אמרה נדייה, שנולדה בסנגל וקיבלה אזרחות צרפתית ב-2016. "כשיש אירועים של התנהגות שאינה כשורה מצד אנשים ברשויות אכיפת החוק שלנו הם נחקרים, ואם מוכח שפעלו שלא כשורה הם נענשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראורה, 15 דקות מרדף
צילום: AFP
מומלצים