שתף קטע נבחר

גזים, קוליק ואי שקט בתינוקות

התינוקות סובלים, ההורים דואגים - אז מה עושים?

כשהתינוק הקטן והמקסים שלכם נולד, ודאי הבטחתם לעשות הכל למענו וראיתם בדמיונכם את הקטנטן המופלא רגוע ושליו, אוכל, ישן ומחייך. בהרבה מהמקרים המציאות לא תמיד כזו אידיאלית ואתם חווים ביחד איתו רגעים ארוכים של אי שקט ובכי ממושך המלווה בפנים סמוקות, אגרופים קפוצים וכיווץ של הרגליים על הבטן המעידים שמשהו מפריע ומוצאים עצמכם דואגים ומתקשים להרגיעו. אין כמעט הורה שלא מכיר את התופעה הזו המכונה "גזים" או קוליק בשפה הרפואית, וגם אם כל המומחים מבטיחים שזו תופעה טבעית ומוכרת החולפת לאחר כשלושה עד ארבעה חודשים, כל דקה של בכי מרגישה כנצח ואתם רוצים להבין איך אפשר להקל.

 

למה זה קורה וכמה?

חודשי החיים הראשונים, המכונים לעיתים הטרימסטר הרביעי, משמשים כתקופת הסתגלות בה מבשילות מערכות שונות בגוף התינוק. וכפי שלתינוק שלכם יש ידיים מושלמות שעדיין אינן יודעות לתפוס ורגליים קטנטנות שעדיין אינן יודעות ללכת, כך גם בפנים, המערכות מסתגלות וזו שעושה הכי הרבה "רעש" היא מערכת העיכול שתהליך הבשלתה מלווה באי נוחות לתינוק ולכם ההורים.

 

קוליק (Infantile Colic) אופייני לתינוקות החל מגיל שבועיים ועד גיל 4-5 חודשים, ומוגדר כהתקפי בכי ממושכים המתחילים ללא סיבה נראית לעין. התקפי בכי ואי שקט אלו נמשכים כ־3 שעות ביום, ויחזרו על עצמם במשך לפחות 3 ימים. התופעה תימשך לפחות שבוע וברוב המקרים יותר. התינוק עצבני ושרוי באי שקט שקשה להרגיעו, בוכה ללא סיבה הנראית לעין (החיתול לא מלא, הוא לא אמור לישון או לאכול) ויחד עם זאת הוא גדל ומתפתח כמצופה, ללא חום או מחלה. הספרות המדעית מדווחת על כ־20% מהתינוקות אשר סובלים מקוליק אולם אם תשאלו את ההורים כי אז כ־70% מהאימהות לתינוקות עד גיל חצי שנה מדווחות שתינוקן סבל או סובל מגזים בתדירות כזו או אחרת.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

הקשר לתזונה

אין ספק שחלב אם הוא התזונה הטובה ביותר לתינוקות, היא מספקת לו את כל צרכיו התזונתיים ומעבר לכך היא בעלת יתרונות בריאותיים. לכן במידה ואת מניקה והתינוק שלך סובל מקוליק מומלץ שתמשיכי בכך. כדאי לדעת שחלב אם מכיל מגוון של חיידקים פרוביוטיים אשר עוברים למערכת העיכול של התינוק שם נוצר המיקרוביום - אוכלוסיית חיידקי המעי אשר תורמים לעיכול ולחיסוניות.

 

הפרוביוטיקה הנחקרת ביותר בהקשר של קוליק בתינוקות נקראת ל.ראוטרי (L.reuteri DSM 17938). זהו זן שנמצא גם בחלב אם, מיוצר על ידי חברת ביוגאיה ונמצא כיעיל בהקלה על העיכול ובהפחתת משך בכי בתינוקות עם קוליק. בסקירת מחקרים מקיפה (מטה אנליזה) שהתפרסמה לאחרונה בעיתון המדעי המוביל ברפואת ילדים ה־Pediatrics, בה נסקרו מחקרים קליניים שהקיפו מאות תינוקות ובדקו את יעילות הטיפול בפרוביוטיקה, הסיקו החוקרים כי בקבוצת הטיפול הפרוביוטי משך זמן הבכי ואי השקט הממוצע היה קצר משמעותית, בהשוואה לקבוצת הביקורת (הפלסבו).

 

עבור אמהות שאינן מניקות מומלץ להשתמש בתמ"ל אשר מתאים במיוחד למצבי גזים וקוליק כדוגמת מטרנה קומפורט, המועשרת בפרוביוטיקה ייחודית זו מסוג ל.ראוטרי (הפרוביוטיקה של ביוגאיה), ומכילה בנוסף שילוב רכיבים המסייע לעיכול קל, וכוללת שמן בטאפלמיטט והרכב פחמימות דל בלקטוז. מטרנה קומפורט היא הנמכרת ביותר מסוגה בישראל, ככל הנראה משום שההורים שמים לב שהשימוש בה מסייע בהפחתת משך הבכי והקלה על אי השקט של התינוק.

 

רננה מזרחי, דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית מטרנה

 

טיפים התנהגותיים להקלה

תנוחת נמר על עץ

אחזו את התינוק על זרועכם, כך שבטנו תהיה צמודה אליה, ראשו מביט החוצה ורגליו משתלשלות כלפי מטה. השילוב של הקרבה הפיזית אליכם והלחץ העדין על הבטן מאוד מרגיעים. תוכלו להוסיף ליטוף או עיסוי עדין על גבו בעזרת היד השנייה.

 

עיסוי בטן

השכיבו את התינוק על גבו במקום נעים וחמים, הפשיטו אותו, מרחו את ידיכם במעט שמן תינוקות ועסו את בטנו בתנועות מעגליות ועדינות עם כיוון השעון. גם אמבטיה חמימה ונעימה יכולה לסייע להרגיע את התינוק ולהקל עליו.

 

אל תאכילו אותו סתם

לא כל בכי מעיד בהכרח על רעב - לעיתים מתוך חוסר אונים, אנו טועים לחשוב שהתינוק בוכה מרעב וממהרים להציע לו ארוחה נוספת, גם אם אנחנו יודעים שזו אינה שעת ההאכלה הרגילה שלו. אולם, ריבוי ארוחות עלול להכביד על אי השקט במערכת העיכול ולהחריף את כאביו.

 

נסו להיעזר במוצץ

נסו להרגיעו עם מוצץ, פעולת המציצה נמצאה כמרגיעה מאוד את התינוק, במיוחד בשילוב החזקתו על הידיים, תוך כדי הרגעתו בליטוף, חום ודיבור בטון שליו.

 

עטפו אותו בחום ואהבה

הדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות בשביל תינוקכם, הוא פשוט להיות שם בשבילו עם חיבוק, מגע, חום ואהבה של אמא או אבא. אל תחששו להרים את התינוק על הידיים שיהפוך להיות מפונק כי "יתרגל להיות על הידיים". אחרי 40 שבועות בהם היה עטוף ברחם הוא בוודאי זקוק להסתגלות לחיים החדשים שבחוץ. גם אם אתם מאבדים סבלנות - לעולם אל תטלטלו את התינוק כדי להרגיעו - זה יכול להוביל לפגיעות מוח קשות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים