שתף קטע נבחר

תעלומה בהודו: האגם הפך לוורוד

צבע המים באגם הקטן לונר, שנוצר מפגיעת מטאוריט לפני כ-56 אלף שנה, השתנה בין לילה. מה הוביל לכך?

 

 

 

צבע המים באגם לונר שבהודו, שנוצר מפגיעת מטאוריט בכדור הארץ לפני כ-56 אלף שנה, השתנה לפתע לוורוד. המומחים מייחסים זאת למליחות או לנוכחות אצות באגם - אך תשובה סופית עדיין אין. צפו בתיעוד מהמקום.

 

האגם, שנמצא במחוז בולדהנה כ-500 ק"מ ממומבאי, הוא אתר תיירות פופולרי שאליו נוהרים גם מדענים רבים. שינוי צבע המים בין לילה באגם הקטן, שקוטרו הממוצע 1.2 ק"מ, הפתיע את המקומיים, וגרם להתעניינות רבה מצד חובבי טבע ומדענים.

 

המומחים אמרו כי אין זו הפעם הראשונה שתופעה כזו מתרחשת באגם ההודי, אבל לדבריהם הפעם הצבע החדש בוהק יותר. גאיאנאן קהראט, חבר בוועדת השיקום והפיתוח של האגם, אמר לתקשורת ההודית כי באגם מים מלוחים עם רמת pH של 10.5, מה שהופך אותו ל"אגם בסיסי", אגם שרמת החומציות בו גבוהה מ-7. "באיראן היה אגם שהמים בו הפכו לאדומים עקב עלייה במליחות", הוסיף.

אגם לונר הודו הפך לוורוד ()
אגם לונר. אגם בסיסי

לדבריו, מפלס האגם נמוך ביחס לשנים קודמות, ולא צפוי גשם בקרוב: "המפלס הנמוך עשוי להוביל לעלייה במליחות ולשינוי בריכוז האצות בגלל שינויים אטמוספריים. ייתכן שזה מה שהוביל לשינוי בצבע".

 

קהראט ציין כי "זה נראה אדום במיוחד השנה כי מליחות המים גברה. כמות המים באגם פחתה, הוא הפך להיות רדוד יותר, ולכן המליחות עלתה וגרמה לכמה שינויים". דגימות נשלחו למעבדות, גם כדי לבחון אם נוכחות של אצות אדומות היא שהובילה לשינוי.

 

ד"ר מדאן סוריבאנשי, ראש המחלקה הגאוגרפית באוניברסיטה בעיר אורנגאבאד בהודו, העריך כי "לא יכול להיות שזה נגרם ממעשה ידי אדם. נראה שהשינוי בצבע נגרם משינוי ביולוגי במכתש לונר".

  

השבתת פעילות המפעלים בהודו למשך חודשים עקב סגר הקורונה, שרק בשבוע האחרון החלה הסרתו, הובילה לשמים כחולים בערים המזוהמות במדינה - וגם לספקולציות שמא ההגבלות הביאו לשינוי צבע מי האגם. "לא הייתה פעילות אנושית רבה עקב הסגר שהייתה יכולה להאיץ את השינוי", אמר סוריבאנשי ל-AFP, "אבל נדע סופית רק לאחר השלמת ניתוח הדגימות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים