שתף קטע נבחר

הדו"ח הסודי על מפרץ חיפה פורסם עם השחרות

במשרד ראש הממשלה, שפרסמו את הדו"ח בין היתר בעקבות בקשת חופש מידע של ynet, אמרו כי הושחר מידע ביטחוני סודי ומידע מסחרי

מה מסתירים בדו"ח על התעשייה המזהמת? חלקים רבים בדו"ח מקינזי, העוסק בעתיד התעשיות הפטרוכימיות במפרץ חיפה, הועבר הלילה (יום ג') על ידי משרד ראש הממשלה. אבל למי שציפה לקרוא מה המסקנות של הדו"ח - התאכזב. חלקים גדולים מאוד ממנו פשוט הושחרו. בדו"ח אין המלצה לסגור את בתי הזיקוק.

 

ההשחרות בדו
ההשחרות בדו"ח

 

במשרד ראש הממשלה כתבו: "הושחר מידע סודי ביטחוני של מדינת ישראל, מידע מסחרי ועסקי הנוגע לצדדים שלישיים שהתנגדו למסירתו, וכן מידע שאי גילויו היה תנאי למסירתו".

 

בחודש מרץ הוחלט במשרד ראש הממשלה לפרסם את הדו"ח, לאחר בקשות חופש מידע של ynet וארגון "אדם טבע ודין". גם עמותת "הצלחה" הגישה בקשת חופש מידע, ולאחר שזו לא נענתה הגישה עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים.



ההשחרות בדו
ההשחרות בדו"ח

ההשחרות בדו
ההשחרות בדו"ח

 

כאמור, חלקים נרחבים בדו"ח - שנכתב על 57 עמודים כולל הכותרת והמבוא - הושחרו. בין היתר הושחרו קטעים המתייחסים לסגירת בתי הזיקוק במפרץ חיפה.

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עמית ברכה, אמר בתגובה: "לא יתכן שהמדינה תיתן פרס למפעלים המזהמים כבר עשרות שנים את מפרץ חיפה תוך סיכון בריאותם של חצי מיליון תושבים ולא תאפשר לציבור לקבל את מלוא המידע הנוגע לעתיד המפעלים וחיי התושבים. אנו שוקלים לעתור בשנית לבית המשפט בכדי לחייב את המדינה להפסיק להסתתר מאחורי תירוצים חסרי תוכן על חשבון בריאות הציבור ולחשוף את הדו"ח במלואו". עו"ד אלעד מן מעמותת "הצלחה" מסר: "אנחנו בוחנים את הלגיטימיות של ההשחרות ונפעל מול משרד ראש הממשלה בעניין".

 

מבזן נמסר: "בזן לומדת את הדוח והשלכותיו. קבוצת בזן תנהל את השיח בנושא מול כל הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים, על מנת לאפשר את קיומה של תעשייה חיונית ובת-קיימא, המהווה עוגן למשק אנרגיה עצמאי".

 

הדו"ח הסודי על עתיד בתי הזיקוק

חברת בז"ן פירסמה ביוני 2019 חלק ממצאי דו"ח מקינזי, שנכתב עבור המועצה הלאומית לכלכלה בנוגע לעתיד התעשיות הפטרוכימיות במפרץ חיפה. לפי הפרסום החלקי, חברת הייעוץ קבעה כי החלופה של סגירה מלאה של הפעילות במתחם בזן, שנבחנה במועדים שונים שהמאוחר ביותר שבהם הוא שנת 2030, תניב את הערך הכלכלי הגבוה ביותר.

 

בנובמבר 2019 הצהירו במשרד להגנת הסביבה כי על הממשלה להוביל את תהליך סגירת בתי הזיקוק בחיפה, והסבירו כי היעדר החלטה הוא גרוע סביבתית וכלכלית. במסמך של המשרד להגנת הסביבה בנוגע לעתיד המפרץ עלה כי על פי עבודת מקינזי, הרווחיות של בז"ן צפויה לרדת משמעותית החל משנת 2025, וכי עלות פירוק התשתיות במקום מוערך בחצי מיליארד דולר.

 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה ביום שישי האחרון - לאחר קריסת אחד ממגדלי הקירור במתחם בתי זיקוק, כי זהו "סמל משמעותי של תחילת הסוף". גמליאל הוסיפה כי "הפעם הקריסה התרחשה בטעות, הפעם הבאה תהיה מכוונת. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים