שתף קטע נבחר

הקרב על המורשת: האתרים ההיסטוריים שיעברו לשליטה פלסטינית

למרות כוונות הסיפוח בעוד שבועיים, סוגיית אתרי המורשת שנמצאים היום בשטחי C ויעברו לשליטה פלסטינית טרם נפתרה. "האתרים הוזנחו על-ידי הממשלה"

 

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: שומרים על הנצח)
מערות קבורה ביריחו(צילום: שומרים על הנצח)

הצוותים הישראלים-אמריקניים שעמלים בימים אלה על שרטוט הגבולות שבהם תחיל ישראל את ריבונותה על-פי תוכנית טראמפ דנים בשורה ארוכה של סוגיות שנותרו פתוחות. אחת מהן, כך מתברר, היא רשימת אתרי המורשת שנמצאים כיום בשטחי C שבשליטה ישראלית, ואמורים לעבור בעתיד לריבונות פלסטינית לפי המתווה הנוכחי של התוכנית. הרשימה הועברה ליו"ר הכנסת יריב לוין ולנציגים נוספים המעורבים בנושא.

 

מפת אתרי המורשת שיישארו אצל הפלסטינים ()
מפת אתרי המורשת

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: שומרים על הנצח)
(צילום: שומרים על הנצח)

 

ביהודה ושומרון כ-6,000 אתרי עתיקות המוכרים לעולם הארכיאולוגיה. המדינה הכריזה על כ-2,300 מהם כעל אתרי מורשת ארכיאולוגיים. בעקבות הצהרת טראמפ, ערך ארגון "שומרים על הנצח" סקר חירום ב-365 אתרי עתיקות בעלי חשיבות למורשת הלאומית בכל שטחי יהודה ושומרון. מתוך 365 אתרים שנסקרו עבור "פורום שילה" -  258 נמצאים כיום בשטחי C, שכ-30 אחוזים מהם אמורים - על פי מתווה טראמפ - להיות חלק מהמדינה הפלסטינית העתידית.

 

מהסקר עולה כי 135 אתרי מורשת שנמצאים כיום בשליטה ישראלית יעברו לשליטה פלסטינית. בין הבולטים בהם: מבצר הורקניה החשמונאי שבצפון מדבר יהודה, מבצר קיפרוס החשמונאי בבקעת הירדן, ארמונות החשמונאים שליד יריחו, העיר שומרון (סבסטיה), מזבח יהושע בהר עיבל, תל ביתר, תל מעון, תל חברון, ועוד.

 

"לצערנו, מדינת ישראל לא שמרה ב-20 השנים האחרונות על אתרי המורשת שלה", אמר איתן מלט, רכז הפעילות בארגון "שומרים על הנצח". "הם הוזנחו שוב ושוב על ידי הממשלה וזכו למקום מאוד לא מכובד בסדר העדיפויות. 4,000 שנות היסטוריה צריכות לקבל יותר כבוד. אנחנו דורשים ממקבלי ההחלטות לתת את דעתם על אתרי המורשת הלאומית שלנו, ולשמור עליהם בצורה יעילה, גם אם זה דורש קצת משאבים או הזזה של המפה ימינה ושמאלה".

 

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: שומרים על הנצח)
(צילום: שומרים על הנצח)

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: דוברות מתפ
(צילום: דוברות מתפ"ש)

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: שומרים על הנצח)
ארמונות החשמונאים בבקעת יריחו(צילום: שומרים על הנצח)

אתרי מורשת ארכיולוגיים שיעברו לשליטה פלסטינית (צילום: יואב דותן, ויקיפדיה)
(צילום: יואב דותן, ויקיפדיה)

 

מנכ"ל תנועת רגבים, מאיר דויטש, הוסיף: "ההסכמות בענייני ארכיאולוגיה בהסכמי אוסלו כשלו באופן מוחלט. מנגנון התיאום לא פעל מעולם, ואתרי העתיקות עוברים מאז פעולות שוד חוזרות ונשנות המרוקנות אותם מממצאים ומונעים את היכולת לחקור אותם באופן מדעי. ישנם אתרים הנמצאים על סף אובדן וכליה, במקביל להשתלטות מצד הרשות הפלסטינית על אתרים מרכזיים במטרה לנכס אותם לעצמה ול'מורשת הפלסטינית'".

 

יוסי דגן ראש מועצה אזורית שומרון (צילום: גור דותן )
יוסי דגן(צילום: גור דותן )

ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, פנה לצוותי המפות בנושא ואמר:  "הדרישה שלנו היא ברורה. האתרים ההיסטוריים הם חלק בלתי נפרד מהמורשת של עם ישראל. אין לנו רשות לוותר על האתרים ההיסטורים ולהפקיר אותם לידי רשות הטרור שתשחית אתרי מורשת שהעם היהודי חיכה 2,000 שנה לחזור אליהם. אני קורא לראש הממשלה להבהיר שמדינת ישראל לא תוותר על ממלכת ישראל הקדומה,  וגם לא על מזבח יהושיע - השריד היחיד לכניסת עם ישראל לארצו; גם לא על אתרים היסטוריים אחרים"

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שומרים על הנצח
מערות יריחו
צילום: שומרים על הנצח
מומלצים