שתף קטע נבחר

בגלל הפרעה נפשית: 10 שנות מאסר לצעיר שדקר למוות את שכנו

הצעיר, ששמע מחברתו כי המנוח פגע בה מינית, דקר את הקורבן שש פעמים. הוא הואשם תחילה ברצח, אך מצבו הנפשי הוביל לחתימת הצדדים על הסדר טיעון וסעיף מקל. "הוא לא נמנה עם נאשמים רגילים שמבינים את מעשיהם"

צעיר שהואשם ברצח שכנו ירצה רק 10 שנות מאסר בגלל מצבו הנפשי החמור. כך נקבע היום (ג') בבית המשפט המחוזי בלוד שגזר את העונש על הצעיר שהורשע לבסוף בהסדר טיעון בעבירה קלה יותר של "המתה בנסיבות של אחריות מופחתת".

 

כתב האישום המקורי ייחס לנאשם, ששמו נאסר לפרסום, רצח בכוונה תחילה. השופטים, שקבעו את העונש, הם אלה שעודדו את הפרקליטות והסנגור לחתום על הסדר בסעיף מקל יותר עם ענישה שאינה גוררת בצדה מאסר עולם.

חולה נפש (צילום: אבי רוקח)
אילוסטרציה(צילום: אבי רוקח)
 

באוגוסט 2016 שמע הנאשם מחברתו שהמנוח פגע בה מינית. יום לאחר מכן החליט הצעיר לפגוע בשכן. סמוך לחצות הוא נטל סכין והמתין ליד כניסת המגורים. כשהשכן התקרב, השניים החליפו כמה מילים ואז הנאשם החליט לרצוח אותו. הוא שלף סכין כשהמנוח בגבו אליו ודקר אותו באזור הלב. המנוח עוד הספיק להסובב - ואז הנאשם דקר אותו פעמיים בחזה. המנוח התמוטט והנאשם שדקר אותו בסך הכול שש פעמים נמלט מהזירה. הדקירה בגב חדרה ללב וגרמה כשל לבבי ולמות המנוח.

 

הרפורמה בעבירות ההמתה, שנכנסה לתוקף בשנה שעברה, כוללת בתוכה סעיף של "המתה בנסיבות של אחריות מופחתת", ובמסגרתה ניתן לגזור על אדם שגרם מוות עד 20 שנות מאסר. הסעיף מתייחס בין היתר לאפשרות שנוטל החיים סובל מהפרעה נפשית חמורה או ליקוי שכלי.

 

אינדיקציות למצב נפשי בעייתי ביום הרצח

לאחר שהמשפט כבר החל ונשמעו הראיות ועדויות של מומחים פסיכיאטרים, עודדו כאמור השופטים את הצדדים לחתום על הסדר. הצעיר אובחן ב-2014 כחולה בסכיזופרניה. הוא אושפז בעבר במוסד פסיכיאטרי ונמנה עם ההגדרה של מצב פסיכוטי. עוד התברר כי חודש לפני הרצח הוא לא נטל טיפות תרופתי נחוץ.

 

נקבע כי המעשה אירע בשל הפרעה נפשית חמורה. הנאשם, נטען, מוגבל ביכולתו במידה ניכרת להבין את הפסול במעשיו ולהימנע מעשיית המעשה. הצדדים סיכמו על העבירה בהסדר אך לא על העונש. הפרקליטות מצדה ביקשה להחמיר עם הנאשם ולגזור עליו בין 18 ל-20 שנות מאסר.

 

השופטים ציינו כי ארבעה חודשים לפני הרצח, הצעיר אושפז במוסד פסיכיאטרי. הוא לא נבדק על ידי פסיכיאטר ביום הרצח, אולם היו אז אינדיקציות ברורות למצב נפשי בעייתי שלו בהמתה.

השופט פינקלשטיין (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
השופט פינקלשטיין(צילום: אתר בתי המשפט)

השופט מנחם פינקלשטיין, אב בית הדין שגזר את דינו של הנאשם יחד עם השופטים רמי אמיר וליאורה ברודי, הסביר כי מצד אחד הוא לא היה חסר יכולת של ממש ולכן חלה עליו אחריות פלילית למעשיו, אולם מצד שני הוא "לא נמנה עם הנאשמים הרגילים בעלי יכולת להבין כנדרש את מעשיהם". בסופו של דבר לא נקבע בוודאות אם הנאשם היה במצב פסיכוטי בזמן הדקירות הקטלניות, אך עם זאת הוא נשלח כאמור למאסר של 10 שנים.

 

עו"ד ניל סיימון, שייצג את הנאשם מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר: "מדובר בצעיר שמתמודד עם מחלות נפש קשות ומוכר למערכת בריאות הנפש. הצעיר השתחרר מאשפוז פסיכיאטרי כחודשים לפי האירוע הטרגי ולא המשיך את הטיפול בקהילה ומצבו הידרדר.

 

"למרות שתי חוות דעת פסיכיאטריות מטעם התביעה שקבעו שהצעיר היה כשיר ואחראי בזמן האירוע, בית המשפט קיבל את טענותינו וקבע כי הוא היה על גבול האחריות הפלילית ובהתאם לתיקון החדש לחוק הוא הורשע בהמתה באחריות מופחתת ונגזרו עליו 10 שנות מאסר במקום מאסר עולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
אילוסטרציה
צילום: אבי רוקח
מומלצים