שתף קטע נבחר

אדלשטיין בדיון בוועדה על מחאת המתמחים: "לא אדבר בסיסמאות, הנושא מורכב"

ועדת הבריאות בכנסת דנה במחאת המתמחים וקיצור התורנויות, בעקבות מאבקם. שר הבריאות: "לצערי זה לא נושא חדש, ולא בכדי הרבה שנים הוא מתגלגל". אחת ממובילות המחאה: "46 חולים ב-26 שעות, ואני רק בת אדם"

 

 

 "זה לא סביר שמישהו עובד 26 שעות", כך אמר הבוקר (רביעי) יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, ח"כ חיים כץ, בדיון על מאבק המתמחים לקיצור שעות התורנויות. "רופא או מתמחה שעובדים 26 שעות רצוף – זה לא נראה טוב. אני מקווה שנמצא פתרון", אמר כץ. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר בדיון כי "בישיבות הראשונות עם ראש חטיבת הרפואה ד"ר ורד עזרא, העלינו את נושא המתמחים. אני מכיר את הנושא עוד מימיי בממשלות השונות, ולצערי זה לא נושא חדש על הפרק. כשהאחריות עליך כשר הבריאות – זה לא אותו דבר. אני לא מתכוון לדבר בסיסמאות. הנושא הוא מורכב, ולא בכדי הרבה שנים הוא מתגלגל".

 

 

 

מחאת המתמחים מחוץ למשכן הכנסת בירושלים ()
מחאת המתמחים מחוץ למשכן הכנסת בירושלים

מחאת המתמחים מחוץ למשכן הכנסת בירושלים (צילום: אלכס קולומויסקי  )
מחאת המתמחים מחוץ למשכן הכנסת בירושלים(צילום: אלכס קולומויסקי )

מחאת המתמחים מול ביתו של יולי אדלשטיין (צילום: מוטי קמחי)
מחאת מתמחים בחודש שעבר(צילום: מוטי קמחי)

 

"נפעל יחד עם המתמחים ויחד עם הארגונים היציגים על מנת למצוא פתרון הולם לסוגייה הזו, כולל קיצור שעות התורנויות במשמרת", אמר השר. ד"ר עזרא הוסיפה כי "כל חלופה תדרוש תוספת תקנים למתמחים, שזה משהו שחשוב לומר". מחוץ לדיון הפגינו כמה עשרות מתמחים, שאחזו בשלטים עליהם נכתב: "לא מוותרים עד שמקצרים".

 

מאבק המתמחים, שבמרכזו דרישתם לקצר באופן משמעותי את התורנות העומדת כיום על 26 שעות, מתנהל בשבועות האחרונים על רקע הקמת הוועדה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים ואופי התורנויות בבתי החולים של ההסתדרות הרפואית (הר"י).

 

הוועדה התכנסה אתמול לראשונה, וחברים בה פרופ' רן טור-כספא, שכיהן כדיקן הפקולטה לרפואה בצפת וכיו"ר הוועדה לשיפור הטיפול במחלקות הפנימיות; מנהל מרכז הסרטן בביה"ח איכילוב בת"א פרופ' יוסף קלאוזנר, ונציגי המתמחים בהר"י. הוועדה אמורה לגבש מתווה חדש לתורנויות, אולם בארגון "מרשם" שמוביל את המחאה טוענים שמטרתה "לקבור" את המחאה.

 

ועדה למסמוס המאבק"

"מדובר בוועדה למסמוס מאבק המתמחים ואין בה אלא זריית חול בעיני הציבור", אמרו אתמול ב"מרשם". "ההתייחסות השולית של הוועדה לאיכות חיי המתמחה והשטחיות שבה מתוארות שחיקת ומצוקת המתמחים נשמעות פחות כמו רצון לקצר את התורנויות ויותר כמו תירוצים". לקראת הדיון היום הוסיפו בארגון: "נדרוש בוועדת הבריאות הקמת צוות פעולה בין משרדי בהובלת משרד הבריאות, שהמלצותיו יהיו מחייבות ויועברו כהנחיה לכלל בתי החולים".

 

מנגד אמר פרופ' קלאוזנר: "לוועדה יש חשיבות גדולה. החלטנו להתחיל את סדר היום דווקא איתם. חשוב לנו לתת להם את הבמה ולשמוע את דעתם ואני בטוח שהכבוד יהיה הדדי".

 

בדיון אמרה יו"ר "מרשם" ד"ר ריי ביטון, כי "אף אחד לא מצליח לישון שעתיים בלילה בתורנות. ב-26 שעות אני אמונה על חייהם של 46 חולים. בניגוד לחבריי, שחושבים שיש להם יכולות-על – אני רק בת אדם. אנחנו לא צריכים מתווים וועדות. עשר שנים זה מה שאנחנו עושים. אנחנו צריכים לקחת את 50 התקנים שהציע האוצר, ולצאת מחר לפיילוטים".

 

ד
"לצאת מחר לפיילוטים". ד"ר ביטון

ד"ר אלה קיטרוסר מפורום המתמחים של ההסתדרות הרפואית אמרה כי "אני לא עבד אלא רופאה. אני לא רוצה שבמידה ונשנה את אופי התורנויות זה יגרום להחרפה של הקיטוב בין המרכז לפריפריה שתתקשה להתמודד עם המודלים החדשים. בגלל זה צריך לחשוב היטב על כל הדברים לפני שעושים אותם. אנחנו באיזשהו רצף מקצועי אחד".

 

בסיום הדיון לא התחייב אדלשטיין ליישם את מסקנות הוועדה של ההסתדרות הרפואית. "אני לא מתחייב מראש, גם אם נציגי משרד הבריאות משתתפים בדיוני הוועדה. אני אקבל את ההמלצות, אשקול אותן ובסופו של ד בר נביא אותן גם לוועדה בכנסת. זו המציאות שאנחנו נמצאים בה".

 

"הדיון כאן הוא לא רק בנושא פתרון למתמחים. מדובר בתוספת תקנים למערכת הבריאות אז זה גם שיפור איכות הרפואה, מאבק בקורונה, כל הדברים באותה נשימה, ובאותם תקנים. ברור שאין מלאי כרגע של 2,000 רופאים כרגע שמחכים לתקן ויושבים בבית", הוסיף. תוספת תקנים תאפשר לנו גם במיידי לעשות שיפור במיידי שתוכל לאפשר לנו לקבוע תכנית רב שנתית. שני העקרונות יהיו. לא תהיה שום פשרה על איכות ההכשרה וקיצור תורנויות". 

יולי אדלשטיין וחיים כץ ()
אדלשטיין וכץ בדיון בוועדה

 

במערכת הבריאות נערכו בעבר לשני סוגים של פיילוטים מרכזיים לקיצור התורנויות. בשיבא תוכנן פיילוט של קיצור התורנות ל-21 שעות החל מיוני, אך הוא נדחה לתחילת החודש הבא. בבתי החולים של הכללית ובסורוקה בפרט הוחלט לקיים פיילוט של קיצור תורנויות ל-16 שעות, כשאת השעות שהורדו יחזירו המתמחים בימים אחרים. לא ברור מתי הפיילוט ייצא לפועל.

 

פתרון למצוקת המתמחים עלול להימצא דווקא בהסכם השכר הקיבוצי הבא של הרופאים לאחר שפג תוקפו של האחרון בדצמבר 2019. הוספת מאות תקנים למערכת הבריאות עלולה להביא לתוספות כוח אדם משמעותיות במחלקות בתי החולים ולהביא לקיצור שעות התורנות בהתאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מחאת המתמחים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים