שתף קטע נבחר

נגמר האוויר: קבוצת הכדורגל היחידה בטיבט מתפרקת

סין הערימה קשיים על להסה צ'נגטו, המועדון המקצועני הראשון והיחיד בטיבט. בגלל האוויר הדליל באזור אירחה הקבוצה רק שני משחקים מאז הקמתה – והשחקנים האורחים קיבלו בהם מכלי חמצן. אחרי שנאלצה לנדוד אלפי קילומטרים הקבוצה מתפרקת, ופוגעת במאמץ הסיני להגביר את תחושת השייכות של הטיבטים

קבוצת הכדורגל המקצוענית הראשונה והיחידה בטיבט הודיעה לאחרונה על פירוק. היא החליטה לחדול מלהתקיים בעקבות מחלוקת על אירוח המשחקים, שאותם ביקשה לערוך באחת הערים הגבוהות בעולם. זהו רק האחרון בשורה של מועדוני כדורגל סיניים שמפסיקים את פעילותם, עובדה הפוגעת בשאיפותיה של סין להפוך לכוח משמעותי בכדורגל העולמי בניסיון למצב את עצמה כמעצמה של המאה ה-21.

 

הקבוצה, להסה צ'נגטו, הספיקה לשחק רק שני משחקים בעיר להסה, בירת טיבט, שגובהה 3,650 מטרים ושהחמצן בה דליל יחסית. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית של סין, בשני המקרים נאלץ השופט לעצור את המשחק פעם ב-15 דקות כדי לתת מכלי חמצן לשחקנים שהתקשו לנשום.

מכלי חמצן משחק כדורגל ב סין (צילום: AFP)
דיווח: "6 שחקנים יצאו על אלונקה". מסתייעים בבלוני חמצן(צילום: AFP)
 

את העונה שעברה סיימה להסה במקום ה-26 מתוך 32 בליגה השלישית בסין, ואת רוב משחקי הבית שלה היא אירחה במרחק של אלפי קילומטרים מהעיר. פירוק המועדון, שלוש שנים בלבד אחרי הקמתו, הוא מכה למפלגה הקומוניסטית, משום שזו קיוותה כי צירוף קבוצה טיבטית לליגות המקצועניות יגביר את תחושת השייכות של הטיבטים לסין. לכדורגל בטיבט יש אמנם היסטוריה ארוכה, שראשיתה בתחילת המאה ה-20, כשהצבא הבריטי שהה באזור, אבל המשטר הסיני קיווה לנצל את הקמת להסה צ'נגטו ב-2017 ואת שילובה בליגה לצרכיו שלו.

 

חבל טיבט ההררי והמבודד שוכן בהימלאיה, גובל בהודו, נפאל ובהוטן, והוא אחד העניים והנחשלים ביותר בסין. ממשלת סין, הטוענת כי החבל היה חלק משטחה במשך יותר מ-700 שנה, שולטת בו ביד ברזל מאז צעדו כוחותיה לתוך החבל ב-1950, במה שבייג'ינג מתארת כ"שחרור בדרכי שלום". ב-1959 נאלץ המנהיג הרוחני של הטיבטים, הדלאי למה, לברוח מטיבט להודו, לאחר ניסיון התקוממות כושל נגד השלטון הסיני, ומאז נותר החבל אחד האזורים הרגישים ביותר מבחינה פוליטית ברחבי סין, והוא נתון לפיקוח אדוק ביותר מצד המשטר בבייג'ינג. המשטר מטיל עליו הגבלות נוקשות, שומר על נוכחות ערה של כוחות הביטחון בו, ומאז 2008 כמעט שאינו מאפשר לעיתונאים זרים לבקר בטיבט.

משחק בית של להסה צ'נגטו טיבט סין כדורגל (צילום: AFP)
משחק בית של להסה צ'נגטו. בלי שער או נקודה לסין במונדיאל(צילום: AFP)

טיבטים גולים מאשימים את ממשלת סין בדיכוי דתי של הטיבטים שנותרו בארצם ובשחיקת תרבותם, בין השאר על-ידי הריסת מנזרים והחלשת מעמדה של השפה המקומית. יש גם דיווחים שלפיהם המשטר מעביד שם בניגוד לרצונם מאות אלפי בני אדם. עם זאת, הקשיים שמערימים שלטונות סין על הכניסה של אזרחים זרים לטיבט כמעט שאינם מאפשרים לבחון את הטענות לעומקן. סין גם מאיימת בתגובה חריפה נגד כל מדינה שמנהיגיה יסכימו להיפגש עם הדלאי למה, שבייג'ינג מאשימה אותו בניסיון להפריד את טיבט ממנה.

 

2,400 ק"מ כדי לארח משחק

בהודעה על הפסקת הפעילות של להסה צ'נגטו מסר המועדון כי ההנהלה קיוותה להציג לעולם את הכדורגל הטיבטי ולכן רצתה לארח משחקים בטיבט, אך בפועל השחקנים מצאו את עצמם מתאמנים ומקיימים משחקים רשמיים דווקא באזורים אחרים של סין. המועדון ביקש לארח את משחקיו בטיבט, אך לדבריו ההתאחדות הסינית לכדורגל לא אישרה לו לשחק בגובה רב כל כך, מחשש שהדבר יפגע בבריאותם של השחקנים.

  (צילום: AFP)
הדלאי למה. סין מבטיחה לנקום במי שייפגש איתו(צילום: AFP)

הטיבטים לצד הונג קונג. ארכיון (צילום: gettyimages)
נזירים בודהיסטים מפגינים למען הטיבטים מול שגרירות סין בקמבודיה(צילום: gettyimages)

לפי סוכנות הידיעות הסינית הממלכתית, כל המגרשים בטיבט שבהם ניתן לקיים משחקים שוכנים בגובה של 3,000 מטר לפחות מעל פני הים, ובתקשורת הסינית דווח כי במהלך אחד המשחקים בלהסה נאלצו שישה שחקנים של הקבוצה האורחת לצאת מהמגרש על אלונקה בגלל מחלת גבהים. עם זאת יצוין כי המשטרה הטיבטית הכחישה את הדיווח הזה. 

 

בשבוע שעבר הודיעה להסה כי היא משחררת את כל המאמנים, השחקנים והעובדים בקבוצה. המועדון הטיבטי טוען כי סיבה נוספת לפירוק היא התקנון של ההתאחדות לכדורגל האוסר לשלב שמות תאגידים בשם הקבוצה. הקבוצה נקראת "'השקעה בבנייה אורבנית' להסה", משום שקיבלה חסות מחברה גדולה בטיבט.

אילוס אילוסטרציה להסה בירת טיבט   (צילום: shutterstock)
להסה בירת טיבט. לעיתונאים קשה להגיע(צילום: shutterstock)

מאז הקמת להסה צ'נגטו אירחה הקבוצה רק חמישה משחקים בטיבט, וכאמור שניים מהם שוחקו בבירה להסה. אשתקד אירחה הקבוצה משחקים בדייאנג שבמחוז סיצו'אן, מרחק של יותר מ-2,400 קילומטר מלהסה.

 

המועדון ה-17 שמתפרק השנה

לפי "גלובל טיימס", להסה צ'נגטו הוא מועדון הכדורגל המקצועני ה-17 במספר שמתפרק השנה בסין. המגמה הזאת פוגעת בניסיונותיו של המשטר הקומוניסטי להפוך את ארצו למעצמת כדורגל כדי להביא לסין כבוד בינלאומי גדול יותר מזה שהיא זוכה לו כעת. לדעיכתם של מועדונים סיניים תרמו הקשיים הכלכליים שגרמה להם הקורונה: כמו מדינות אחרות נאלצה סין להקפיא את ליגות הכדורגל שלה בעקבות המגפה.

טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינפינג (צילום: רויטרס)
שי ג'ינפינג עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. המטרה: להפוך למעצמת כדורגל(צילום: רויטרס)

סין השקיעה בשנים האחרונות מאמצים גדולים בקידום הכדורגל שלה. בקיץ 2016 הציג הגוף הממשלתי הבכיר העוסק בתכנון כלכלי בסין תוכנית שאפתנית שמטרתה להפוך את המדינה למעצמת כדורגל עולמית עד שנת 2050. בתוכנית נקבע כי עד לשנת 2020 יהיו לסין 20 אלף בתי ספר לכדורגל, 30 מיליון תלמידי תיכון ויסודי שישחקו כדורגל, ובסך הכול יותר מ-50 מיליון שחקנים סינים פעילים. התוכנית הזו מזכירה את המאמצים האדירים שהשקיעה בעבר סין בענפי ספורט אישיים כמו התעמלות במטרה לזכות במדליות אולימפיות וכך לרומם את קרנה בעולם.

 

לקריאה נוספת: זה מעצמה זה? על הקושי של סין להפוך לכוח כדורגל עולמי

 

ביוני 2017 אמר נשיא סין שי ג'ינפינג לנשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו כי הוא מקווה שסין תוכל לארח בעתיד את המונדיאל. שי הוא חובב כדורגל מושבע, והביע בגלוי תקווה שארצו תשכיל להעפיל שוב למונדיאל, לארח את הטורניר – ובסופו של דבר גם לזכות בו. לפי הערכות, בייג'ינג תגיש מועמדות לאירוח המונדיאל של 2030 או של 2034.

 

אף שכסף אדיר מוזרם לכדורגל הסיני, לפי שעה הישגיו צנועים למדי. המדינה העפילה למונדיאל רק פעם אחת, לפני 18 שנה, וגם אז סיימה את הופעתה שם בלי נקודה אחת וללא שום שער זכות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
דיווחים: "שחקנים פונו על אלונקה"
צילום: AFP
מומלצים