שתף קטע נבחר

משבר בית הקברות ביפו: הקואליציה של חולדאי מתנדנדת

אמיר בדראן ומוריה שלומות, חברי סיעתו של סגן ראש העיר ת"א אסף הראל, פרשו מהקואליציה - והוא נשאר בה בלעדיהם. "נתקלנו באטימות מצד ראש העיר", טענו. דובר העירייה רוצה להמשיך בעבודות: "אין שם בית קברות"

 

 

 

 

הקואליציה של חולדאי מתנדנדת: אמיר בדראן ומוריה שלומות, חברי מועצת תל אביב-יפו מסיעתו של אסף הראל, הודיעו הבוקר (יום חמישי) על פרישתם מהקואליציה של רון חולדאי בעקבות התנהלות העירייה במשבר בית הקברות המוסלמי "אל-אסעאף". השניים מצטרפים לעבד אבו שחאדה מסיעת היחיד "יאפא", שפרש בתחילת השבוע. משמעות הדבר היא, בין היתר, שבקואליציה העירונית לא יהיה ייצוג לציבור הערבי ביפו - ושהראל, סגנו של חולדאי, נשאר לבד מסיעתו.

מחאות אלימות ביפו (צילום: כב
"מעט אנשים משתתפים במחאות האלימות". המהומות ביפו(צילום: כב"ה מחוז דן)
 

אסף הראל (צילום: יאיר שגיא )
שומר על הכיסא. אסף הראל(צילום: יאיר שגיא )

סיעת "אנחנו העיר" של הראל הוקמה בבחירות האחרונות בשיתוף פעולה בין סניפי חד"ש תל אביב-יפו, תנועת "תושוות ותושווים" בראשות שולה קשת ותנועה בראשות אסף הראל. אמש התכנסו ועדי סניפי חד"ש בת"א ויפו והחליטו על פרישתו של בדראן מהקואליציה בתיאום עם חברת הסיעה מוריה שלומות, לאחר שבמשך כשנתיים ניסו להשפיע מתוך הקואליציה. כעת הראל נותר היחיד מסיעתו שמכהן בקואליציה, ומשמש כסגן ראש העיר הממונה על תחום הבינוי והתשתית.

 

בדראן אמר כי "החלטתו של חולדאי להרוס ולחלל את בית הקברות, מבלי להידבר עם הקהילה המקומית ולהיות קשוב לצרכיה, היא הקש ששבר את גב הגמל". לדבריו, "כבר שנה וחצי אנחנו מנסים להשפיע מתוך הקואליציה על סדרי העדיפויות העירוניים, הן לגבי יפו והן לגבי שכונות הדרום ובכלל. שוב ושוב אנו נתקלים באטימות מצד ראש העיר, ובהחלטות שמתעלמות ופוגעות באוכלוסיות המוחלשות ובראשן תושביה הערבים של יפו".

 

שלומות אמרה: "עיריית תל אביב-יפו עושה דברים גדולים וטובים. יחד עם זאת, ההנחה שהחכמה שוכנת כולה בקומה ה-12 של בניין העירייה שגויה מיסודה, ופוגעת בכל החלטה הנוגעת לתושבי ותושבות העיר - בעיקר במוחלשים שקולם לא מצליח להדהד ולהגיע עד למעלה".

 

"תל אביב-יפו הייתה יכולה להיות מגדלור של דמוקרטיה ולעמוד נגד התפיסות האנטי דמוקרטיות הפושות בשלטון הארצי", הוסיפה שלומות. "האטימות כלפי רחשי ליבם של הנפגעים ממדיניות העירייה, מדיניות הממשלה וכוחות השוק מהווה פגיעה בקהילות שנמצאות בנקודת חולשה ממילא. אני גאה להתייצב עתה לצידה של הקהילה הערבית ביפו ובמאבקה, להצטרף לחבריי אמיר בדראן ושולה קשת ולשרת יחדיו את הציבור שבחר בנו מספסלי האופוזיציה".

מוריה שלומות ()
"גאה להתייצב לצד הקהילה הערבית ביפו". מוריה שלומות

אמיר בדראן ()
"שנה וחצי ניסינו להשפיע מתוך הקואליציה". אמיר בדראן
 

המשבר החל בעקבות העבודות שמבצעת עיריית תל אביב לבניית מעון חדש לדרי רחוב במקום שבו פעל לפני יותר מ-90 שנה בית הקברות המוסלמי "אל-אסעאף". נציין, כי המקום פונה לפני עשרות שנים מקברים מסיבות תברואתיות. בעבר הוקם במקום מגרש עבור מועדון הכדורגל המוסלמי של יפו, ובהמשך גם מחסנים של המכס הבריטי - פעולות שלוו בהסרת הקדושה מהמקום ואף היו על דעתו של המופתי חאג' אמין אל חוסייני.

 

לפני שנתיים, במהלך העבודות, הופתעו בעירייה לגלות שרידי אדם וקברים במקום. העבודות הופסקו מיד, אך התחדשו בהמשך בעקבות פסיקת בית המשפט המחוזי בתל אביב. אתמול, עקב עתירת המועצה המוסלמית נגד העירייה בטענה שהיתר הבניה לא בתוקף, החליט בית המשפט המחוזי להוציא צו ביניים לעצירת העבודות. נדגיש כי השופטת טרם קיבלה החלטה בסוגיה, אלא קבעה רק שיש לעצור את העבודות עד למועד הדיון הראשון ב-22 ביולי.

 

"כך נראית משילות"

דובר עיריית תל אביב-יפו, איתן שוורץ, התייחס היום באולפן ynet למשבר בית הקברות ואמר כי "מעט מאוד אנשים משתתפים במחאות האלימות, וטוב שכך. העמדה שהעירייה מחללת קברים היא פשוט לא נכונה. אין שם בית קברות".

  

 

החלטתם לעצור את העבודות בעקבות פסיקת בית המשפט.

"לחלוטין, אנחנו מכבדים את החלטות בית המשפט. העירייה החלה עבודות לחידוש הגגון שעמד שם במשך עשרות שנים בהסכמת בית המשפט, ועכשיו בקבות הצו - על עניין פרוצדורלי אגב - אנו מפסיקים את העבודות. אנחנו עושים מה שבית המשפט מורה, כך מתנהגת עירייה בישראל".

 

לא היה נכון לעשות זאת קודם, כשראיתם שהדברים נדלקים?

"לא. נשים את העובדות על השולחן: קודם כל מה שבית המשפט הורה לעירייה זה לעצור את העבודות בגלל עניין פרוצדורלי וטכני לחלוטין. זו לא אמירה בדבר העבודות אלא על תוקפו של היתר הבנייה. בינואר האחרון בית המשפט אמר לעירייה שהוא מקבל את עמדתה. לפני יותר מ-100 שנה היה במקום בית קברות שהמוסלמים עצמם פינו. הם הפכו את המקום למגרש כדורגל, אחר כך הייתה שם טיפת חלב ועכשיו מעון לדרי רחוב".

 

"במשך 100 שנים המגרש הזה מתפקד לכל מיני שימושים ציבוריים, וכשהתחלנו לבנות את המעון לפני שנתיים גילינו להפתעתנו הרבה עצמות", הוסיף. "אגב, מגלים עצמות באלפי אתרי בנייה בישראל. גיבשנו מתווה מאוד מכבד לבנייה מסביב לעצמות, ואם חייבים אז להזיז את העצם ממקום למקום באותו המגרש, וכפי שנהוג בפרוטוקול של ישראל. בית המשפט קיבל את המתווה והתחלנו לעבוד".

מהומות בסמוך לבית הקברות המוסלמי ביפו ()
מהומות בסמוך לבית הקברות המוסלמי ביפו

הפגנות מול עיריית תל אביב על רקע הרס בית הקברות המוסלמי (צילום: מוטי קמחי)
הפגנות מול עיריית תל אביב על רקע הרס בית הקברות המוסלמי(צילום: מוטי קמחי)

הופתעתם מהתגובה?

"אנחנו מקבלים כל סוג של הפגנה, אבל לא מחאה אלימה. בסופו של דבר, באותן מחאות אלימות שרואים בטלוויזיה משתתפים מעט מאוד אנשים, וטוב שכך. רוב הציבור היפואי אולי לא אוהב את המהלך הזה כי הוא מושפע מהתקשורת, אבל אלה אזרחים שומרי חוק ובעלי אמון מול העירייה. העמדה שלפיה העירייה מחללת קברים היא פשוט לא נכונה. אין שם בית קברות ואנו עושים מאמצים כדי להסביר את זה. העירייה ממשיכה לפעול למען הקהילה ביפו וממשיכה גם עכשיו לפעול למענה בהקמת מוסד ציבורי חשוב".

 

"אין לנו עניין שאפילו אדם אחד ביפו ירגיש שנעשה עוול למורשת הערבית ההיסטורית שלה", אמר. "ולא בכך מדובר, אלא בשאלה של משילות. כבר 100 שנים עיריית ת"א מקיימת במגרש הזה פעילות לתועלת הציבור. המוסלמים עצמם פינו את בית הקברות שהיה, אין שאלה עובדתית בנוגע לכך. ועכשיו, בתום פסיקה של ביהמ"ש, אנחנו מבצעים פרויקט. כך נקראת ונראית משילות בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
המהומות האלימות ביפו
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים