שתף קטע נבחר

אחרי העימות הקטלני: הודו וסין מנסות להתפייס

מתיחות גבוהה בהודו ובסין בעקבות העימות בגבול בהימלאיה, שבו נהרגו לפחות 20 חיילים הודים שהותקפו באלות וסלעים. הצדדים מנסים למנוע הסלמה - אך במקביל מחליפים האשמות ושולחים כוחות לאזור. מפגינים הודים שרפו תמונה של שי גינ'פינג והשליכו טלוויזיה סינית מהמרפסת

 

הודו וסין הסכימו היום להרגיע את המתיחות בגבול בהימלאיה, אחרי האשמות הדדיות על הקרב שבו נהרגו לפחות 20 חיילים הודים. בעימותים החליפו הצדדים מהלומות, השליכו סלעים והשתמשו באלות.

 

עוד על הסכסוך בגבול:

זעם בהודו על הקרב בהימלאיה: "הכפפות הוסרו"

הסכסוך המתלקח בין סין להודו בהימלאיה

עזים נלכדו בסכסוך "על גג העולם"

 

שרי החוץ משתי המדינות שוחחו בטלפון כדי להתפייס אחרי העימות בגבול. השיחה בין שר החוץ הסיני וואנג יי לשר ההודי סוברהמניאם ג'יישנקאר מגיעה בשעה שמקורות באזור הגבול אמרו ל-AFP שכוחות הודיים התפרסו באזור. במקביל הטלוויזיה הסינית שידרה תיעוד של טנקים וחיילים מבצעים תרגילים באש חיה בטיבט.

 

הודו מפגינים דורכים על תמונת נשיא סין שי ג'ינפינג ושורפים אותה (צילום: EPA)
הודים שורפים את תמונתו של נשיא סין(צילום: EPA)

סין סירבה לאשר שהיא ספגה אבידות בעימות הקטלני הראשון בגבול בעשרות השנים האחרונות, למרות שהתקשורת ההודית דיווחה שלפחות 40 חיילים סינים נהרגו או נפצעו קשה. משרד החוץ הסיני מסר ששר החוץ וואנג דרש "שהודו תבצע חקירה מקיפה" ותעניש את האחראים. "אסור לצד ההודי לשפוט בצורה לקויה את המצב הנוכחי, ואסור שהוא ימעיט ברצונה של סין לשמור על הריבונות הטריטוריאלית שלה", נמסר מבייג'ינג.

 

במשרד החוץ ההודי ציינו ששר החוץ "הביע את המחאה" של הממשלה שלו בשיחה עם מקבילו הסיני. הוא הזהיר ש"להתפתחות חסרת התקדים תהיה השפעה קשה על היחסים", ודרש מבייג'ינג "לנקוט צעדים קורקטיים" שירגיעו את המתיחות. שני הצדדים הסכימו שיש צורך ברגיעה "בהקדם האפשרי".

הודו מפגינים דורכים על תמונת נשיא סין שי ג'ינפינג ושורפים אותה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הודו מפגינים דורכים על תמונת נשיא סין שי ג'ינפינג ושורפים אותה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

משרד החוץ ההודי הוסיף ששני הצדדים צריכים ליישם הסכם התנתקות שעליו סיכמו בעבר, "ושאף אחד מהצדדים לא צריך לנקוט צעד שיסלים את העניינים". עם זאת דובר משרד החוץ ההודי מתח ביקורת על ההצהרות הסיניות ואמר אמש שטענות "מוגזמות" מנוגדות למאמצים להרגעת המתיחות.

 

העימותים היו ביום שני באזור עמק גלוואן, שנמצא בגובה של כ-4,500 מטר. הסכסוך הנדיר עמד במוקד מהדורות החדשות בהודו וערר עניין רב ברשתות החברתיות בשתי המדינות. בהודו מספר קטן של מפגינים קראו להחרים מוצרים מסין. חלק מהם שרפו תמונות של סין שי ג'ינפינג. גולש הודי העלה לרשת תמונה של תושבים במדינת גוג'ראט משליכים מהמרפסת "טלוויזיה סינית".

הודו חיילים הודים ב גבול עם סין עימות קטלני הימלאיה 20 הרוגים (צילום: AFP)
חיילים הודים בגבול הסיני(צילום: AFP)

הודו חיילים הודים ב גבול עם סין עימות קטלני הימלאיה 20 הרוגים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי אמר לאומה שמותם של החיילים ההודים, שהיום יובאו למנוחות, "לא יהיה לשווא". גורמים באזור הגבול אמרו ל-AFP שמטוס תובלה צבאי ביצע בשלישי בלילה כמה נחיתות ליליות (אירוע נדיר) בעיר לה, בירת אזור לדאק ההודי שנמצא מול טיבט.

 

העימות בגבול כלל קרבות אגרופים בין הצדדים, אך לא נפתחה אש, בהתאם לנהלים שנועדו למנוע עימות צבאי באור הגבול שאורכו 3,500 ק"מ. בתקשורת נטען שהכוחות הסיניים תקפו את ההודים עם מוטות ואלות.

חיילים הודים  ב לדאק ב הימלאיה ההימלאיה סכסוך בגבול בין הודו ל סין  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

רבים מההרוגים הוכו והושלכו מרכס ההרים לעבר הסלעים והנהר הקפוא שמתחת. גורם הודי אמר ל-AFP שלפי הנתיחות שנערכו לאחר המוות נראה שחלק מההרוגים טבעו למוות, וסבלו מפגיעת ראש בגלל שנפלו מגובה רב. לפי גורמים הודים שישה חיילים שהיו מעורבים בעימות עדיין נעדרים.

 

לכל צד יש גרסה משלו לאלימות. בייג'ינג טוענת שהכוחות ההודיים "חצו את קו הגבול פעמיים, התגרו ותקפו אנשי צוות סיניים". ניו דלהי מצהירה שסין ניסתה "להקים מבנה" בצד ההודי של עמק גלוואן ו"נקטה פעולה שתוכננה מראש שהייתה אחראית באופן ישיר" לאלימות.

חיילים הודים  ב לדאק ב הימלאיה ההימלאיה סכסוך בגבול בין הודו ל סין  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

המתיחות מדאיגה את הקהילה הבינלאומית. ארה"ב אמרה שהיא מקווה ל"פתרון שקט" בגבול הודו-סין, ובאו"ם קראו ל"איפוק מירבי". רוסיה בירכה על המגעים להרגעת המתיחות בין שתי השכנות.

 

סין והוד מעולם לא הסכימו על אורך הגבול שלהן, שידוע כ"קו השליטה בפועל". הן ניהלו מלחמה קצרה ב-1962, וחמש שנים לאחר מכן פרצו עימותים קטלניים בין הצדדים. עם זאת הפעם האחרונה שנפתחה אש בגבול הייתה ב-1975, כשארבעה חיילים הודים נהרגו. ב-2017 כוחות סיניים עברו למישור דוקלאם שנתון במחלוקת, באזור הגבול של שתי המדינות עם בהוטן. העברת הכוחות גרמה למתיחות שנמשכה יותר מחודשיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שורפים תמונה של נשיא סין בהודו
צילום: EPA
מומלצים