שתף קטע נבחר

עדיין אין הסכמה: המו"מ בין ארגון המורים למדינה נמשך

קרב על החופש הגדול, עד רגע האחרון: מפגש לילי בבית הדין הארצי לעבודה בין נציגי ארגון המורים למדינה, בניסיון למצוא פשרה במחלוקת על מועד סיום הלימודים בחטיבות הביניים וכיתות י', הסתיים ללא הסכמה. הצדדים ימשיכו בשיחות בבוקר, עד 16:00 תתקבל הכרעה. "תנו פוש אחרון", קראה השופטת

 

 

הקרב על החופש הגדול נמשך עד לרגע האחרון כמעט: נציגי ארגון המורים העל-יסודיים נפגשו הלילה (בין חמישי לשישי) עם נציגי משרדי החינוך והאוצר וכן השלטון מקומי וניסו למצוא הסכם שיפתור את המשבר סביב דרישת הממשלה לחייב את מורי כיתות י' וחטיבות הביניים ללמד עד 1 ביולי - תשעה ימים נוספים אחרי המועד הרגיל שבו אמורה הייתה שנת הלימודים להסתיים, 20 ביוני - דרישה שארגון המורים מתנגד לה נחרצות. המפגש, שנמשך כשעתיים, הסתיים לא הסכמה - והצדדים מסרו כי ימשיכו בדיונים היום בבוקר. הם יודיעו במהלך היום לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים אם הגיעו להסכמה כלשהי, והכרעה בסוגייה תתקבל עד השעה 16:00.  

 

בתום המפגש הלילי, שנערך בחדר צדדי בבית הדין הארצי לעבודה, עדכנה נציגת ארגון המורים, עו"ד סיגל פעיל, כי הצדדים טרם הגיעו להסכמה. "היה דיאלוג. יש סיבה להמשיך מחר", אמר עו"ד פעיל. המדינה ביקשה דיון נוסף על עתירתה להוציא צווי מניעה שיחייבו את המורים ללמד תשעה ימים נוספים, אך השופטת לאה גליקסמן דחתה את הבקשה, תוך שהיא מסבירה כי הדיון המשפטי בעתירה הזו הגיע לכדי מיצוי. "בשלב ובעיתוי הזה יש לסגור עסקה", אמרה לצדדים השופטת. "תתחילו לתת את הפוש האחרון". 

 

 

את המו"מ הלילי קיימו הצדדים לבקשתה של השופטת גליקסמן. "אני רוצה לדעת מה מציעים לנו. בשביל למחוא כפיים צריך שתי ידיים, לא אחת", אמר יו"ר ארגון המורים רן ארז. לפני כן אמרה נציגת הארגון, עו"ד פעיל, כי מו"מ שכזה "בלתי אפשרי" - אך לאחר מכן הסכימו בארגון למהלך.

 

הדיון בבית הדין נערך כאמור בעקבות עתירת המדינה להוצאת צווי מניעה שיחייבו את מורי כיתות י' וחטיבות הביניים להמשיך ללמד עד 1 ביולי. בדיון טענו נציגי המדינה כי כל האפשרויות למשא ומתן נוצלו עד תום, אך השופטת נזפה בהם ושאלה מדוע לא פנו להליך המשפטי כבר בתחילת החודש.

 

"המדינה נמצאת במציאות קשה", אמרה השופטת. "זו סיטואציה מאוד מורכבת. גם מבחינה ציבורית זו בעיה, אבל ההסכם צריך להיות מותאם למציאות של בית ספר תיכון". היא הציעה כאמור לצדדים להידבר ולהגיע לפשרה במהלך הלילה. השופטת הציעה שנקודת המוצא של הצדדים בדיון הלילי תהיה שכלול הזמן שהמורים משקיעים מעבר לשנת הלימודים בשביל ההכנה לבגרויות של כיתות י"א-י"ב - ולשקלל את הזמן הזה בימים שרוצים להוסיף למורי כיתה י'.

  (צילום: גלעד כהן)
יו"ר ארגון המורים רן ארז, הלילה במהלך הדיונים(צילום: גלעד כהן)

בית הדין לעבודה בירושלים: דיון בעתירה להוציא צווי מניעה למורים כדי שימשיכו ללמד (צילום: יואב דודקביץ)
(צילום: יואב דודקביץ)

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר מוקדם יותר לשופטת כי "אף אחד לא היה מוכן למצב הזה. בנינו מתווה עם הארגונים, הקמנו אולפנים כדי להעביר שיעורים. כל העולם הלך לאיבוד, והמורים התגייסו מהיום הראשון".

 

אבואב טען כי עשה כל שביכולתו כדי להימנע מעימות עם ארגוני המורים, ואמר כי בניגוד לעמדות על קיצוץ בשכר המורים שלימדו מרחוק - הוא דרש לשלם את מלוא המשכורת בתמורה לשבעה ימים נוספים. "לא רצינו כסף", אמר יו"ר ארגון המורים רן ארז. "אני יודע שהקופה של המדינה ריקה".

 

עורכת הדין סיגל פעיל, שכאמור מייצגת את ארגון המורים, אמרה בדיון כי היא מתביישת לשמוע את הדברים, והשופטת השיבה לה כי הטענה המרכזית נגדם היא שלא הסכימו לנהל משא ומתן. רן ארז התפרץ לדברים ואמר: "זה לא נכון, לא הציעו לנו לנהל משא ומתן".

  (צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)
(צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)

"אם אקבל התקף לב - זה יהיה כאן", אמר ארז, שתקף לאחר מכן את משרדי הממשלה ואמר: "מה שעושים עכשיו זה לבעוט במורים ולרמוס אותם. אין ציבור שעבד קשה כמונו, אולי רק הרופאים. דאגנו לתלמידים ועכשיו מחזיקים את המורים כבני ערובה. זו ביקורת על האוצר. אני מתאר לעצמי שמי שלא חולה יבוא לעבודה. מדובר פה בגורל של המורים".

 

ארז הוסיף כי "אנחנו מכבדים פסקי דין של בית המשפט. משרדי האוצר והחינוך צריכים לקחת בחשבון שלכל שבת יש גם מוצאי שבת. עבדנו כמו מטורפים. עבדנו. ורק כדי לרצות את יפה בן דוד משרדי האוצר והחינוך מתנהגים כך. יכול להיות שבשנה הבאה, אם יהיה גל שני של קורונה, אנחנו לא נלמד. לא נגיע לבתי הספר".

 

השופטת גליקסמן שאלה את נציגי המדינה: "ב-18 במרץ כותב שר החינוך: 'אין עבודה חינם. אני רוצה לא לאפשר מצב שמי שעובד מהבית לא יקבל שכר'. אז עכשיו המורה - מה הוא אמור להבין, שהמכתב הזה סתם?".

  

עו"ד מיכל לייסר, שייצגה את המדינה בדיון, השיבה כי "אני לא יודעת מה עשה כל אחד מ-40 אלף המורים. יותר מזה, אף אחד לא יכול לדעת. כי העבודה שלהם התבצעה בתוך הבתים. לא בטוח שהייתה עבודה מלאה".

Школа в Рамат-Гане. Фото: АР ()

שר החינוך יואב גלנט תקף בצהריים את ארגוני המורים וכתב בטוויטר: "לא נאפשר לבודדים להביא לאנרכיה במדינה בשל שאיפות קטנוניות". יו"ר התאגדות מנהלי בתי הספר העל-יסודיים מנשה לוי מיהר להשיב אש: "את האנרכיה יצר משרד החינוך, שללא הידברות הנחית פקודה על ארגון המורים, שלוותה באיומים שלטוניים בצווי מניעה, בתקנות שעת חירום ובמשפט מזלזל של גלנט שאם ארגון המורים לא יקבל את הפקודה - יש לו כלים לכפות עליו".

 

העתירה להוצאת צווי המניעה הוגשה לאחר שבתחילת השבוע הודיע השר גלנט כי שנת הלימודים בגני הילדים ועד כיתות י' תימשך תשעה ימים נוספים - אולם יו"ר ארגון המורים רן ארז הבהיר כי ההסכם שעליו חתמה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד להארכת שנת הלימודים אינו חל על מורי כיתות י' שהארגון מייצג.

 

בן דויד מצידה הודיעה כי בשל עקרון ה"שוויוניות", אם מורי כיתות י' לא ילמדו תשעה ימים נוספים - כל המערכת, החל מגני הילדים, לא תפעל במשך תשעת הימים הנוספים.

 

בבקשה שהוגשה לבית הדין כתבה המדינה כי היא מבקשת להורות לארגון המורים לחזור בו מהנחיותיו לעובדי ההוראה בחטיבת הביניים, מכיוון שאינו זכאי לייצג אותם: "בעניין זה יודגש, כי בית הדין הארצי כבר קבע שוב ושוב בפסקי דין רבים כי ארגון אינו רשאי להכריז על צעדים ארגוניים בחטיבות הביניים, אשר חזקת היציגות בה היא של הסתדרות המורים", נכתב.


פורסם לראשונה 18/06/2020 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ
רן ארז בבית הדין הארצי לעבודה
צילום: יואב דודקביץ
מומלצים